PTT Bank İş Başvurusu ve Personel Alımları

PTT Bank İş Başvurusu ve Personel Alımları
PTT Bank İş Başvurusu ve Personel Alımları

PTT Bank İş Başvurusu – Türkiye’deki en köklü kurumlardan biri PTT’dir. Posta ve Telgraf Teşkilatı olarak bilinen PTT, bankacılık ürün ve hizmetlerini tüketici ile buluşturma kararı almış ve 2004 yılında PTT Bank’ı kurmuştur.

PTT Bank 2005 yılından bu yana bankacılık hizmet ve faaliyetlerini sürdürmektedir. Kamu bünyesinde gerçekleştirmiş olduğu faaliyetler nedeniyle pek çok bankacı, PTT ile çalışmak istemektedir.

Banka, hem çalışma saatleri hemde çalışma ortamı bakımından bankacı adaylarına çeşitli imkanlar tanımaktadır. Kuruma ait çalışma saatlerinin belli olması, köklü bir tarihe ve geçmişe sahip ve bankacılık alanında kendini geliştiren bir kurum olması, tercih edilme sebepleri arasında yer almaktadır.

Fakat her kurum ve kuruluş da olduğu gibi PTT Bank da çalışmak ve işe alınmak için belli şartları yerine getirmek, banka tarafından gerçekleştirilecek olan sınavlarda başarılı olmak, kurum kültürüne ve değerlerine uyum sağlamak gerekmektedir.

PTT Bank Personel Alımları

PTT, Türkiye üzerinde her il ve ilçeye yayılan bir kurum olduğu için düzenli olarak personel alımı gerçekleştirmektedir. PTT Bank da bu nedenle düzenli olarak banka personel alımı yapmaktadır. Her ile yayılan hizmet ağı nedeniyle, deneyimli ve deneyimsiz olmak üzere pozisyonun gerektirdiği nitelikler doğrultusunda alım gerçekleşmektedir.

Her bankada olduğu gibi PTT Bank içerisinde de tıpkı diğer bankalar gibi pozisyonlar ve unvanlar bulunmaktadır. Bu pozisyonlar arasında;

  • Gişe (Banko) Görevlisi
  • Satış Danışmanı,
  • Müşteri Temsilcisi
  • Servis Yetkilisi Uzmanı
  • Banka Müfettişi
  • Banka Müfettiş Yardımcısı
  • Uzman ve Uzman Yardımcılığı

bulunmaktadır. Bu pozisyonlar haricinde avukat, tekniker, mühendis alımları da mevcuttur.

PTT Bank İş Başvurusu Şartları

PTT Bank bünyesinde çalışmak, kamuya ait olan bir bankada çalışmak demektir. Pek çok bankacı adayı, ilk etapta özel sermayeli bankalar yerine devlet bankalarını tercih etmektedir. Bunun sebebi, devlete bağlı çalışma şartlarının daha iyi görülmesidir.

Her kurum ve kuruluşta olduğu gibi bu bankaya başvuru yapmak isteyen kişilerin de uyum sağlaması gereken başvuru şartları bulunmaktadır. Pozisyona bağlı olarak istenen nitelik ve özellikler değişiklik gösterse de genel olarak PTT Bank başvuru şartları aşağıdaki gibidir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Yaş aralığının kadın adaylar için 18 -27, erkek adaylar içinse 22- 32 arasında olması
  • Erkeklerin askerlik görevlerini tamamlamış ya da askerlikten muaf olması
  • Başvuruda bulunacak adayların diksiyonunun düzgün olması
  • Adayların insan ilişkilerinde iyi olması ve etkili iletişim kurabilmesi
  • İletişim esnasında adayların karşısındaki kişiye hitap şeklinin bankacılık unsurları ile örtüşmesi
  • Kişilerin ağır hapis, devlete karşı işlenmiş suç, dolandırıcılık, rüşvet, sahtecilik, kaçakçılık, hırsızlık, ihalelere fesat karıştırma, ahlaki suçlar, uyuşturucu madde satıcılığı ve teşviki, fuhuş ve fuhşa teşvik suçlarından sicilinin bulunmaması
  • Çalışmaya engel herhangi bir fiziksel, zihinsel ya da ruhsal rahatsızlığının bulunmaması

PTT Bank İş Başvurusu ve PTT Bank Personel Alımı Sınavları

Adaylar tarafından merak edilen sorulardan birkaçı da “PTT Bank KPSS ile mi başvuru alıyor?” ya da “PTT Bank personel alımlarında sınav uygulaması yapıyor mu?” şeklindedir. Burada öncelikle ilk soruyu cevaplayalım.

PTT Bank KPSS ile personel alımı gerçekleştiren bankalardan biridir. Fakat adaylarda KPSS şartı aramamaktadır. KPSS Sınavı sonrasında başarılı olan adaylar, bankaya başvurularını iletebilmektedir. Banka bünyesinde Müfettiş, Müfettiş Yardımcılığı, Uzman ve Uzman Yardımcılığı gibi pozisyonlarda da KPSS şartı kimi zaman aranmaktadır. Bu nedenle banka tarafından açılan iş ilanı dikkatli bir şekilde incelenmeli ve bu doğrultuda başvuru yapılmalıdır.

Bir diğer merak edilen soruya yönelecek olursak, her banka gibi PTT Bank da personel alımlarında gerekli gördüğü takdirde yazılı ve sözlü olmak üzere banka sınavları uygulaması yapmaktadır. Yazılı sınav uygulaması yapılan pozisyonlar için adayların başarılı olabilmesi adına alması gereken en düşük not 70 olarak belirlenmiştir. 70 puan ve üzerinde alan adaylar, bir sonraki mülakata (sözlü sınav) katılmaya hak kazanmaktadır.

Sözlü sınav yani yüz yüze mülakatlarda banka tarafından özellikle genel kültüre dikkat edilmektedir. Türkiye’nin en eski ve köklü kurumlarından biri olduğu gibi adaylarda ilk olarak kuruma ait tarihi bilgi incelenmektedir. Ek olarak kurumun vizyon, misyon ve hedefleri ile örtüşen adaylar ön plana çıkarılmaktadır. Sözlü sınav içerisinde duruş, hal ve hareketler (yani jest ve mimikler), mukayese gücü, konuyu kavrama yeteneği, temsil kabiliyeti, özgüven vb. konular da değerlendirilmeye alınmaktadır.

Prezantabl personel olunup olunmaması, bireylerin bu özellikleri gerçekten taşıyıp taşımaması da derecelendirilmektedir. Sözlü sınavlarda da banka tarafından puanlama sistemi uygulanmaktadır. Birebir mülakata katılan adaylarında en az 70 puan alması gerekir. 70 puan ve üzerinde alan adaylar, kadroya alınmak üzere değerlendirilmektedir.

PTT Bank

PTT Bank, kamu bünyesi altında bulunan ve PTT tarafından kurulan, bankacılık alanında tüm hizmet ve faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir banka olarak günümüzde yer almaktadır. PTT Bank aracılığı ile müşteriler tüm bankacılık faaliyetlerini gerçekleştirebilmektedir. Kredi, kredi kartı,  para yatırma – çekme ve transfer işlemleri, fatura – kurum ödemeleri ve bunun gibi çeşitli bankacılık hizmetleri bu banka tarafından yerine getirilmektedir.

Dolayısı ile PTT tarafından kurulan bu banka da düzenli olarak personel alımı gerçekleştirmekte, iş başvurularını değerlendirmektedir.

PTT Bank Çalışma Saatleri

PTT Bank bünyesinde çalışmak isteyen kişiler, çalışma saatlerini ve çalışma şeklini de bilmek istemektedir. Bankanın çalışma saatleri hafta içi her gün sabah 08.30 ile akşam 17.30 arasındadır. Bankanın öğle tatili de bulunmaktadır. Öğle tatili de hafta için her gün 12.30 ile 13.30 arasındadır. Hafta sonları ise sadece Cumartesi günleri, belirlenen bölgelerdeki şubeler açık olmaktadır.

Banka, Türkiye’deki 81 ilde hizmet vermektedir. Bu nedenle hizmet alanı ve faaliyeti oldukça geniştir. Hizmet ağının geniş olması nedeniyle, personel alımı sık sık yapılmaktadır. Personellere sunulan çalışma ortamı, tıpkı diğer kamu bankalarındaki gibidir.