Amerika’nın çok uluslu bankası olan Citi, düşük karbonlu ekonomiye geçiş işlemlerini hızlandırmaya yöneldi.
Sürdürülebilir ilerleme stratejisi ile düşük karbonlu ekonomiye geçişi sağlanacak.
Bu strateji sayesinde küresel iklim çözümlerinin gelişmesini sağlayacaklar.
Stratejinin Çevre Finansmanı 250 Milyar Dolarlık Bir Hedefi Kapsıyor
Daha önceki hedefi 100 milyar dolar olan Citi bu hedefi 2015’te başlatmıştı ve geçen yıl tamamladı. Hedefine ulaşmasının verdiği güven ile 150 milyar dolarlık artış yaparak yeni hedef gündeme geldi. Banka bu yılın sonuna kadar tamamiyle yenilebilir elektrik ile çalışmayı planlıyor.
Hedefini gerçekleştirmek ve yatırımını dağıtmak adına yeni alanlar belirleyen banka, düşük karbonlu geçiş, iklim riski ve sürdürülebilir operasyonlara odaklanacak.
Düşük karbona geçiş, yenilebilir enerji arttırımını, temiz bir teknoloji kullanmayı, ulaşımı daha daimi hale getirmeyi, su kalitesini ve tasarrufunu arttırmayı, yeşil binalar tasarlamayı mümkün kılıyor. Enerjinin verimliliği, döngüsel enerjiyi, tarım ve arazi kullanımını daimi hale getirmekte de finanse etmeyi kolaylaştırıyor.
Citi, yeni finansman yapıları ve olumlu etkilerini ölçeklendirmek adına fırsat ararken ayrıca da düşük karbon geçişindeki diğer sektörlerdeki müşterileri de destek konusunda yalnız bırakmayacak.
Müşteri portföyünü iklim riski etkileri, ölçümü, yönetilmesi ve azaltılması düşük karbonlu ekonomi adına önemli unsurlardandır.
Citi, iklim riski ve diğer risklere karşı dayanıklılığını düzenli olarak test edecek ve iklim ile ilgili Finansal Birimler Görev Gücü (TCFD) ile açıklamaya devam edecek.
Banka, müşteri portföylerinin iklim etkisini ve olası artışını senaryolaştırarak uyumunu ölçmeye başlayacak. Küresel bankanın bir diğer girişimi ise küresel karbon muhasebesi standardı oluşturmaya yönelik. Bunun için finansal kuruluşların portföylerini ölçerek açığa çıkaracak. Ayrıca Citi, Karbon Muhasebesi Finansmanı Ortaklığına da katılım gösteriyor.
Sürdürülebilir operasyonlar adına stratejisi ise sera gazı emisyonları başta olmak üzere su, enerji, atık azaltımı ve yeşil binalar.