Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı olan Ebru Dildar Edin, “Enerjide arz güvenliğini çözmüş bir ülke olarak, önümüzde yenilenebilir kaynaklara dönüşüm için ciddi bir fırsat penceresi olduğunu düşünüyorum.” dedi. Edin, ekonomik reformların enerji sektörü içinde olumlu olacağını belirterek, “Enerjide arz güvenliğini çözmüş bir ülke olarak, önümüzde yenilenebilir kaynaklara dönüşüm için ciddi bir fırsat penceresi olduğunu düşünüyorum. Bu hedefe yönelik atacağımız doğru adımlarla ülkemize uzun vadeli yabancı yatırımcı çekebilecek ve yatırımları cari açığı azaltacak stratejik bir sektör olan yenilenebilir enerji alanına çekme fırsatına sahip olacağız.” yorumunda bulundu.
Anadolu Ajansı muhabirleri ile yaptığı görüşmede, Türkiye’nin elektrik üretim sektörünün son 20 yılda gözle görülür bir gönüşüm yaşadığını ve 93 bin megavata erişen gücün önümüzdeki yıllarda 100 bine ulaşacağını belirtti. Elektriğin talepten daha fazla arz gördüğünü belirten genel müdür yardımcısı, “Bugün elektrikte arz güvenliğini sağlamış ve hatta şu an için ihtiyacımızdan çok daha yüksek bir kurulu güce sahibiz. Bu noktadan sonra yapılacak yeni enerji yatırımlarının talebi karşılamaktan daha çok yenilenebilir kaynaklara dönüşüm amacıyla gerçekleşeceğini söyleyebiliriz.” dedi.
Her Ay Önceki Yıla Kıyasla 5-6 Seviye Azalıyor
Edin konuşmasına, “Hazirandan itibaren elektrik talebinin her ay bir önceki yıla kıyasla yüzde 5-6 seviyesinde arttığını görüyoruz. Bu da ekonomik aktivitede ciddi bir toparlanma olduğunu bize gösteriyor. Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle kapandığımız nisan ve mayıs aylarında elektrik tüketimi yıllık bazda yüzde 15-16 eksilerdeydi. Böyle ciddi düşüş oranlarını gördüğümüz bir yılda hızlı bir şekilde toparlanabilmemiz ve yılbaşından bugüne kadar olan elektrik tüketiminin yıllık sabit kalması, ülkemizin ve ekonomimizin dinamikliğini ve şoklara karşı ne kadar hızlı tepki verebildiğini kanıtlıyor.
Öncü göstergeler ekonomik toparlanmaya ve 2021’de ekonomide herhangi bir aksilik olmazsa daha iyi bir döneme işaret ediyor. Buna rağmen belirsizliğin ve dalgalanmanın çok yüksek olduğu bir dönemden geçtiğimiz için salgınla mücadeledeki başarımıza göre ekonomi performansımızın etkilenebileceğini belirtmemiz gerekiyor. Fakat 2021’den umutlu olmaya devam ediyoruz. Ekonomi alanında atacağımız doğru adımlarla bu toparlanmayı sürdürülebilir bir şekilde uzun vadeye yayabileceğimize inancımız tam. Önemli olan kısa vadeli olarak yüksek büyüme ve sonrasında hızlı bir yavaşlama yerine, uzun vadede ayakları yere basan bir oranla büyümenin sürdürülmesi. Bu sayede piyasalara tekrar güven aşılayıp, artan öngörülebilirlikle uzun vadeli yatırımcıları çekme şansımızı artırabiliriz.” şeklinde devam etti.
Yenilenebilir Enerji Projelerini Desteklememiz Gerek
“Ekonomideki büyümeye paralel olarak elektrik tüketimimiz de kaçınılmaz olarak artacaktır. Bu kapsamda ekonomik reformların büyümeyi destekleyerek, elektrikteki arz fazlasını azaltacak bir etki yapacağını umuyoruz” diyen Edin, enerji alanına da odağın arttığının altını çizdi. Doğalgaz ve elektrik piyasasının, piyasaya şeffaflık ve öngörülebilirlik getireceğini belirten Edin, “Ülkemizin ithal kaynaklara bağlılığını azaltacak şekilde, yenilenebilir enerji dönüşümüne hız vermemiz kritik bir öneme sahip. Başarılı bir şekilde çalışan Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması’nı günümüz koşullarına göre güncelleyerek yenilenebilir enerji projelerini desteklememiz gerektiği kanaatindeyiz. Bütün bu reformlara paralel olarak da bugüne kadar ülkemize uzun vadeli uluslararası yatırım çeken sektörlerin başında gelen enerji sektörünün bu noktadan sonra da uzun vadeli döviz yatırımı ve cari açıkla mücadele konusunda ekonomimize destek olabileceğini söyleyebiliriz.” dedi.
Doğru Adımlar Atılmalı
Edin konuşmasında, “Enerjide arz güvenliğini çözmüş bir ülke olarak, önümüzde yenilenebilir kaynaklara dönüşüm için ciddi bir fırsat penceresi olduğunu düşünüyorum. Bu hedefe yönelik atacağımız doğru adımlarla ülkemize uzun vadeli yabancı yatırımcı çekebilecek ve yatırımları cari açığı azaltacak stratejik bir sektör olan yenilenebilir enerji alanına çekme fırsatına sahip olacağız.” cümlelerine yer verdi.
Edin, enerji sektörü için dönem dönem gerileme yaşadığını ve ülke ekonomisi için bir vazgeçilmez olduğunu vurguladı. Gelecek yıl için ise petrol fiyatlarının 6-9 ay gecikmeli olmasının doğalgaz fiyatlarına yansıyacağını ve doğalgaz ithalatının gelecek yıl düşük olarak gerçekleşeceğini belirtti. Dünyada yer alan doğalgazın çokluğunun ve düşük enerji fiyatlarının ayrıca da KAradeniz’de yer alan doğalgaz rezervlerinin baz alınması durumunda 2022’ye kadar toparlanırsa artacağını belirtti.