Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarla Mart ayında yapılan toplam ödeme tutarı önemli bir artış gösterdi.
2020 yılının Mart ayının verilerinin göz önünde bulundurulduğu verilerde, 2021 yılı Mart ayında kredi kartı kullanımı ciddi bir artış gösterdi. Bu bağlamda yapılan araştırmada, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan alışverişler esas alındı.
BKM Verileri Açıklandı
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından 2021 yılı Mart ayına dair ödeme verileri açıklandı. BKM’nin araştırmasına göre, Mart ayı itibariyle Türkiye’deki toplam kart sayıları ortaya konuldu. Bu bağlamda 78 milyon kredi kartı, 142,5 milyon banka kartı ve 46,8 milyon ön ödeme kartın kullanıldığı açıklandı. 2020 yılının Mart ayına göre verilerin karşılaştırılması ile, 1 yılda yaşanan artış kamuoyu ile paylaşıldı.
Bir önceki senenin aynı dönemine göre kredi kartı adedi yüzde 10 oranında arttı. Banka kartı adedi yüzde 6, ön ödemeli kart adedi yüzde 39’luk oranda yükseldi. Bu doğrultuda ön ödemeli kartlara olan ilgi ciddi bir artış gösterdi.
Yüzde 12 Arttı
Tüm kartlar baz alınarak paylaşılan verilerde ise, yüzde 12’lik artış yaşandı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaşanan bu artış, kart sayısını 267,3 olarak belirledi.
BKM verileri kapsamında tüm kartlar ile yapılan ödemelerde ise çok ciddi bir artış yaşandı. Bu bağlamda 2020 Mart ayına göre bu yılın Mart ayında yüzde 48’lik bir yükseliş göze çarptı. Toplam ödeme tutar, 127 milyar TL oldu.
127 milyar TL tutarındaki toplam ödemelerin 106,3 milyar TL’si kredi kartlarıyla yapıldı. Banka kartlarıyla yapılan ödeme miktarı 18,9 milyar TL oldu. Ön ödemeli kartlardan ise 1,5 milyar TL harcandı. Bu doğrultuda veriler göz önüne alındığında, kredi kartları toplam ödemelerin zirvesinde yer aldı.
Bu doğrultuda kredi kartlarıyla ödemeler yüzde 47 oranında büyürken banka kartları yüzde 48 oldu. Fakat en büyük artış, ön ödemeli kartlarda gerçekleşti. Ön ödemeli kartlardaki artış ise yüzde 232 olarak açıklandı.
Sektör Dağılımında Zirvede Kamu Var
Mart ayında kartlarla yapılan harcamaların sektörel dağılımına bakıldığında ise ilk sırayı kamu/vergi ödemeleri aldı. Kamu/vergi ödemeleri, yüzde 236’lık artış yaşadı. Vergi borcu yapılandırması, bu önemli artışın en önemli sebepleri arasında gösterildi. Bu nedenle vergi ve kamu ödemeleri ilk sırada yer aldı.
Giyim ve aksesuar, vergi ödemelerini takip etti. Bu bağlamda Yüzde 92’lik artış ile ikinci sırada yer alan aksesuar sektörünü yüzde 89 ile elektronik eşya takip etti. Mobilya ve dekorasyon yüzde 75, eğitim ve kırtasiye ise yüzde 65’lik artış yaşadı.
Bunun yanı sıra internetten kartlı ödemeler göz önüne alındığında da, yüzde 100 oranında artış görüldü.