Bankalar Yıl Sonu Faiz İndirimi Beklentisini Fiyatlamaya Başladı!

Bankalar Yıl Sonu Faiz İndirimi Beklentisini Fiyatlamaya Başladı!

Merkez Bankası’nın son faiz kararının ardından, bankalar yıl sonu için faiz indirimi olasılığını fiyatlamaya başladı. Ekonomistlere göre bu ay faiz oranlarında bir değişiklik beklenmese de, 2025’in ilk çeyreğinde veya yıl sonuna doğru bir faiz indirimi süreci başlayabilir.

Bankacılık sektöründe TL mevduat faizleri, yılın ilk yarısındaki yüksek seviyelerden önemli ölçüde düşüş gösterdi. Özellikle, kısa vadeli mevduat faiz oranları yaz aylarından sonra yüzde 50 seviyelerinden yüzde 40’a kadar geriledi.

Mevduat Faizlerinde Düşüş

Bankalar TL mevduatlarda, 1, 3, 6 ve 12 aylık faiz oranlarında yılın ikinci yarısında önemli gerilemeler yaşandı. Haziran ayında 6 aya kadar vadeli standart TL mevduat faizleri yüzde 47’ye kadar yükselmişken, Temmuz’da açıklanan enflasyon verileri sonrası yüzde 40 seviyesine düştü. Uzun vadeli mevduat faizleri ise yüzde 34-38 aralığına kadar geriledi.

Uzmanlar, TL faizlerindeki bu düşüşün, yıl sonu beklentileriyle birleşerek piyasalarda daha düşük faiz oranlarının fiyatlanmasına neden olduğunu vurguluyor. Yıl sonu ve 2025’te faiz oranlarının daha da düşmesi beklenirken, bankalar bu gelişmeyi stratejilerine dahil etmeye başladı.