İş Bankası’ndan 560 Milyon Dolarlık Dev Finansman

İş Bankası’ndan 560 Milyon Dolarlık Dev Finansman

Türkiye İş Bankası, havale akımlarına dayalı Seküritizasyon programı çerçevesinde 450 milyon ABD doları ve 100 milyon euro tutarında yeni bir finansman sağladı. Toplamda 550 milyon dolar değerindeki bu kredi, altı farklı seriden oluşuyor ve nihai vadesi 10 yıl olarak belirlenmiş.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Özşuca, bu işlemin Türk bankalarının uluslararası fonlama kaynakları arasında önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Seküritizasyon kredilerinin uzun vade avantajı ve düşük maliyetleriyle dikkat çektiğini belirten Özşuca, İş Bankası’nın bu kredi türünden 2000 yılından bu yana toplamda 7 milyar ABD dolarını aşan bir finansman sağladığını ifade etti. Özşuca ayrıca, “Bu yıl 100. yılını kutlayan Bankamızın uluslararası alanda gördüğü güveni bir kez daha teyit eden bu işlemle, Türkiye ekonomisinin dönüştürücü sektörlerine destek vermeyi sürdüreceğiz” dedi.

2024 yılı boyunca İş Bankası, bu işlem dahil olmak üzere havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı aracılığıyla toplamda 900 milyon ABD dolarını aşan bir kaynağı Türkiye ekonomisine kazandırmış oldu.


Seküritizasyon Kredisi Nedir?

Seküritizasyon kredisi, bankaların belirli gelir akışlarını teminat göstererek borçlanmalarına olanak sağlayan bir finansman yöntemidir. İş Bankası’nın bu durumda kullandığı model, yurt dışından Türkiye’ye yapılan havale akımlarına dayanıyor. Bu akımlar, bir yatırım aracı olarak menkul kıymet haline getirilip satılarak bankaya dış finansman sağlanıyor.

Seküritizasyon kredileri genellikle uzun vadeli ve düşük maliyetli borçlanma araçları olarak bilinir.