
ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank’ın temyiz başvurusunu reddederek İran yaptırımlarını delme suçlamasına ilişkin cezai soruşturmanın devamına karar verdi. Halkbank, konuyla ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama yaptı.
Mahkeme Halkbank’ın Dokunulmazlık Talebini Reddetti
ABD Yüksek Mahkemesi, Türkiye’nin devlete ait Halkbank’ın “egemenlik dokunulmazlığı” gerekçesiyle kovuşturmadan muaf tutulması yönündeki itirazını yorum yapmadan reddetti.
Böylece banka, İran’ın ekonomik yaptırımları aşmasına yardımcı olduğu iddiasıyla açılan cezai soruşturmayla karşı karşıya kalmaya devam edecek.
Bloomberg News’in haberine göre karar, Türkiye’nin anlaşmazlığı para cezası yoluyla çözmeyi umduğu bir dönemde geldi. İddiaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile konuyu gündeme getirdi.
20 Milyar Dolarlık Fon ve Olası Uzlaşma
ABD’li savcılar, Halkbank’ın 20 milyar dolar tutarındaki İran fonlarının serbest bırakılmasına yardım ettiğini ve en az 1 milyar doların ABD finans sistemi üzerinden aklanmasına aracılık ettiğini iddia ediyor.
Bloomberg Intelligence analisti Elliott Stein, bankanın mevcut durumda en olası seçeneğinin, 1 ila 2 milyar dolar arasında bir uzlaşma ile Trump yönetimiyle anlaşmak olabileceğini belirtti.
Hukuki Sürecin Arka Planı
ABD Yüksek Mahkemesi 2023 yılında, Halkbank’ın yabancı devletlere kısmen dokunulmazlık tanıyan 1976 tarihli federal yasadan yararlanamayacağına hükmetmişti.
Banka son başvurusunda ise bu kez örf ve adet hukuku kapsamında dokunulmazlık talep etti. Ancak temyiz mahkemesi bu argümanı da 2024 Ekim’inde reddetti.
Trump yönetimi, Halkbank’ın tarihsel dokunulmazlık iddiasının geçersiz olduğunu savunarak Yüksek Mahkeme’ye “itirazı ele almama” çağrısı yapmıştı.
Halkbank’tan KAP Açıklaması
Halkbank, ABD Yüksek Mahkemesi’nin 6 Ekim 2025 tarihli kararının ardından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na şu açıklamayı yaptı:
“ABD’de devam eden dava sürecinde, İkinci İstinaf Mahkemesi 22.10.2024 tarihinde teamül hukuku açısından dokunulmazlık talebimizi reddetmiştir.
Bu karara yönelik ABD Yüksek Mahkemesi nezdinde yaptığımız temyiz başvurusu 6 Ekim 2025 tarihinde reddedilmiştir.
Bu gelişme, hukuki sürecin tamamlandığı anlamına gelmemekte olup Bankamız tüm yasal haklarını kullanmaya devam edecektir.
ABD ve Türkiye arasında hukuki bir uzlaşma zemini arayışına yönelik girişimler de olumlu şekilde sürmektedir.”