Akbank, 2020 yılının ikinci çeyreğine dair bilançosunu açıkladı. Açıklanan bilanço rakamlarına göre ikinci çeyrekte banka 1 milyar 586 milyon 248 bin net kar elde etti. Yılın ilk altı aylık dönemine ilişkin net kar ise 2 milyar 896 milyon 295 bin olarak açıklandı. Konsolide olmayan verilere göre banka ikinci çeyrekteki karını, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 oranında arttırmış oldu. Akbank bir önceki yılın ikinci çeyreğinde 1 milyar 278 milyon 122 bin lira net kar elde ederken, yılın ilk altı ayındaki net karını ise 2 milyar 690 milyon 654 bin olarak açıklamıştı.
Konuya yönelik olarak açıklama yapan Genel Müdür Hakan Binbaşgil şu ifadele yer verdi:
“Covid 19 salgını tüm dünyada ekonomileri olumsuz etkiledi. Ülkemizde, yaşanan salgının olumsuz etkilerini azaltmak adına, alınan birçok önlemin yanısıra, bankacılık sektörünün önemli katkıları oldu. Şimdi hızlı bir toparlanma ve büyüme sürecine girmek üzereyiz. Akbank da sağlam finansalları, güçlü özsermayesi, altyapısı ve deneyimiyle ülkemizin gelişimine kuvvetli bir şekilde katkıda bulunmaya devam edecektir.”
Akbank’tan 296 Milyar TL’lik Destek
Binbaşgil açıklamasının devamında şu cümleleri sarf etti:
“Bu zorlu dönemde ekonomimize sağladığımız kredi desteğini 254 milyarı nakdi olmak üzere toplam 296 milyar TL seviyesine çıkardık. Reel sektörümüzün gelişimine, şirketlerimize sağladığımız kredilerimizle katkı yapmaya bu dönemde de devam ederek, ikinci çeyrekte özel ve yabancı bankalar arasındaki TL krediler pazar payımızı önemli seviyede artırdık. Yılın ilk 6 ayında toplam mevduatımız 259 milyar TL’ye, aktiflerimiz ise 444 milyar TL seviyesine ulaştı. Güçlü sermaye yapımızla reel sektörün gelişmesine destek olmayı sürdürdük. Salgın sürecinde bankamıza ulaşan öteleme talepleri paralelinde, 618.000’in üzerinde ve anapara tutarı 24 milyar TL’yi aşan kredinin yaklaşık 8.5 milyar TL’lik taksitini kısa süre içinde öteledik. Bankamız ilk yarıyılda 975 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 2 milyar 885 milyon TL konsolide net kar elde etti.
5,5 yıl vadeli 500 milyon ABD doları tutarındaki işlemin getirisi ve kupon oranı %6,80 olarak gerçekleşti. Büyük ilgiyle karşılanan tahvil ihracına, beklenenin yaklaşık 3 katı seviyesinde 1.5 milyar dolarlık talep geldi. Bu güçlü talep yatırımcıların Türk Bankacılık Sektörü ve Akbank’a duyduğu güvenin bir göstergesi. 72 yıldır istikrarlı ve şeffaf yönetimi, uluslararası standartlardaki bankacılık anlayışı, sağlam bilançosu ve uluslararası standartların üstündeki dijital altyapısı ile hizmet veren Akbank, Türkiye ekonomisi ve reel sektörünün büyümesine destek sağlamak için kaynak yaratmaya devam edecektir.”
Akbank 14. Defa Türkiye’nin En İyi Bankası Seçildi
Euromoney dergisi tarafından Akbank, 14. defa “Türkiye’nin En İyi Bankası” ödülünü aldı. Alınan ödül ile ilgili olarak büyük bir mutluluk duyduğunu dile getiren Binbaşgil şu açıklamayı yaptı:
“Sağlam finansallarımız, güçlü teknolojik altyapımız ve geleceğin bankacılığı vizyonumuzla, çok başarılı işler yaptık. Yapay zeka ve müşteri deneyimi tasarımı gibi belirlediğimiz ana eksenlerde geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca nitelikli insan kaynağımızın yeni yetkinliklerle yeni normale uyumu konusunda da önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bu zorlu dönemde bile ülkemize kaynak sağladığımız sendikasyon ve bono ihraçları gibi finansal işlemlerimizde, beklenenin üzerinde ilgiyle karşılaşmak bizi memnun ediyor. Tüm bu yapılanlar ışığında Akbank’a 14. defa “Türkiye’nin En İyi Bankası” unvanı verilmesini çok anlamlı buluyor ve bundan gurur duyuyoruz. Bu başarımızda ve yılın ilk yarısındaki yüksek performansımızda payı olan Akbanklılar başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.”