Banka Mülakatlarında Sorulan Tuzak Sorular

Banka mülakatlarında öyle sorular sorulur ki adaylar hem nasıl cevaplayacağını bilemez hem de bu sorulara doğru cevap verip vermediğinden emin olamaz. Bu sorulara “tuzak sorular” denmektedir. Adayların heyecanlarına yenik düşerek yanlış ve mantıksız cevaplar vermesine sebep olur.

Adayların Banka mülakatları öncesinde tuzak sorular hakkında bilgi sahibi olması ve karşılarına gelebilecek olan bu soru tiplerine yönelik hazırlıklı olması gerekir. Mülakatın olumlu yönde gelişmesi ve bir şans elde edebilmek için bu sorular oldukça önemlidir. Peki bu sorular nelerdir?

Tuzak Banka Mülakat Soruları

“İşvereniniz sizin için bir yıl dönümü partisi düzenlemek istese ve pasta siparişi vermek istese, bu pastanın üzerinde sizi tanımlayacak beş kelime yer alsa, hangi kelimeleri tercih ederdiniz?” sorusu ilk bakışta oldukça anlamsız gelebilir. Fakat aslında yöneticiler tarafından bu zamana kadar nasıl bir çalışan olarak göründüğünüz tespit edilir.

“Geçmiş dönemlerden kalma bir kişiyle yemek yemeğe gidecek olsan, kimle yemek yemek isterdin? Neden o kişi?” sorusu, bu zamana kadar ilham kaynağı olarak görmüş olduğunuz kişileri tespit etmek için kullanılmaktadır. Bu sorunun ardından “Ne hakkında konuşmak isterdin?” sorusu da gelebilmektedir.

“Seni gerçekten tanımlayan bir marka ismi söyle.” sorusu, alışıla gelmiş bir soru değil. Bu soruyu cevaplarken, kişisel değerlerinizi düşünmeniz ve cevabınızı bu doğrultuda vermeniz yeterlidir. Bu sayede şirketlerin vizyon ve misyonları ile kişisel özellikleriniz arasında oluşturduğunuz bağ tespit edilecektir.

“Bu zamana kadar savunduğunuz bir fikri anlatın. Ardından bu fikre beni ikna edin. Daha sonra bu fikrin tam tersine.” sorusunu cevaplamadan önce iyi düşünün. Bu soru tuzak banka mülakat soruları içerisinden birisidir. Fikrinizi savunurken dikkat edin.

“Bir gazete satın alsaydınız, ilk olarak hangi sayfasını okumak isterdiniz? Neden bu sayfayı tercih ederdiniz?” bu sorunun soruluş amacı, mülakata giren adayı yakından tanımaya çalışmaktır. Bu nedenle gazeteler içerisinde hangi başlığın sizde daha dikkat çekici bir yana sahip olduğunu düşünün. Güncel haberler mi magazin mi? Değişime daima açık olduğunuzu gösteren bir cevap vermeye özen gösterin.

“Özgeçmişinde yer almayan ve seni sen yapan bir bilgiyi bana söyle.” bu soru genel olarak tüm şirket mülakatlarında sorulmaktadır. Çok özenli ve titiz bir şekilde özgeçmiş hazırlamış olabilirsiniz. Büyük ihtimalle, özgeçmişinize yazamadığınız birçok özelliğiniz de mevcuttur. Bu özelliğinizi anlatırken kariyer hedeflerinizi unutmayın. Kariyer hedeflerinize yönelik bir şekilde soruyu cevaplamanız, ideal sahibi biri olduğunuzu gösterecektir.

“Eski patronunuzla yaşadığınız sorun/sorunlar neydi? Çözüme ulaştırmak için neler yaptınız? Problemi çözebildiniz mi?” bu soru şirket yöneticisiyle kuracağınız iletişimin detaylarını öğrenmek için sorulmaktadır. Genel olarak çalışma hayatınızdaki takım arkadaşlarınızla da kuracağınız iletişim için de sorulabilmektedir. Dürüst olmanızda fayda var. Yalan söylemeyin. Problemi çözememiş olmanız belki sizden kaynaklanmıyor olabilir. Net ve kısa cümlelerle, fazla detaya girmeden sorunu ve yaşadıklarınızı anlatın.

“Çalıştığınız en kötü yöneticinin özelliklerinden bahsedin.” bu soru tuzak banka mülakat soruları arasında yer alır. Eski yöneticinizi şirket sahipleri tanıyor olabilir. Bu nedenle yönetim biçimini yargılamadan ve eleştiride bulunmadan soruyu cevaplayın. Eğer kötü bir yöneticiyle çalışmadıysanız, hayali bir yöneticide yaratmayın. Ne düşünüyorsanız, onu söyleyin, dürüst olun. Farklı pozisyonlarda, farklı yöneticiler ile çalışmış olabilirsiniz. Yöneticilerinizin tüm özelliklerini karma bir halde anlatmayın. Çalıştığınız pozisyonu belirterek ve patronunuzun ismini vermeden açıklamanızı gerçekleştirin.

“Bu zamana kadar yaşadığın en büyük pişmanlık neydi? sorusu, alabildiğiniz riskleri ve sorumlulukları, yaşadığınız pişmanlık sonrası problemlerinize çözüm bulma pratikliğinizi zaman ve stres yönetimindeki başarınızı ölçer. Pişmanlığınızı açıkça dile getirin. Dürüst davranın. Ardından bu pişmanlık sürecinden sonra hayatınızda elde ettiğiniz başarılardan bahsedin. Bu sayede karşınızdaki yetkiliyi derinden etkileme fırsatı bulabilirsiniz.

En Güçlü ve Zayıf Yönünüz Nedir?

Adayların yetkinliğini ve becerilerini ölçmek amacıyla sorulan bu soru, aday hakkında belli bir düşünceye sahip olunmasını sağlar. Aynı zamanda, mülakat sonucunu belirleyici bir banka mülakat sorularıdır. Dolayısıyla etkili ve müthiş bir cevabın verilmesi gerekir.

Fazla mütevazi davranılmamalı, çekingen olunmamalıdır. Kendinizi ön plana çıkarma fırsatını geri tepmiş olursunuz. Basit ve etkili bir şekilde cevap vermeniz yeterlidir. Bunun için iş ilanında yer alan bilgilere de dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Banka tarafından istenen nitelikler neyse, o niteliklere sahip olduğunuzu söyleyerek, ön plana çıkabilirsiniz.

Eksik yönlerinizin farkında olup olmadığınızı anlamak, bu yönleri nasıl tamamladığınızı keşfetmek ve eksik yönleriniz sebebiyle özgüveninizi kaybedip kaybetmediğinizi anlamak amacıyla sorulmaktadır. Bu sorunun püf noktası, eksik yönleriniz için ne gibi fırsatlar yarattığınız ya da kendinizi bu konuda nasıl geliştirdiğinizdir.

Vereceğiniz cevap “zayıf yönüm yok” olmamalıdır. Herkesin eksik ya da zayıf bir yönü vardır. Başınıza gelen kötü bir olayı düşünün ve bu olayın sebebini de. Zayıf yönünüzü açıkça dışa vurun. Ardından bu yönünüzün size öğretmiş olduklarından bahsedin.

Sizi Motive Eden Şey Nedir?

Yaşanılacak bir kriz anında çalışma arkadaşlarınızla uyumlu olup olmayacağınızı, motivasyonunuzu en zor şartlar altında bile yüksek tutarak bankanın büyümesine ve gelişmesine ortak olup olmayacağınızı anlamak amacıyla sorulan tuzak sorulardan biridir.

Her zaman için bankalar ideal bir çalışan adayın kendi kendini motive edebilmesini ister. İdeal bir çalışan olmak için kendinizi motive edecek şeylere sahip olmanız gerekir, yani hedeflere. Bu soruyu cevaplarken hedefleriniz olduğundan ve bu hedeflere ulaşana kadar kendinizi geliştirebilmenin en iyi motivasyon şekli olduğundan bahsetmelisiniz.