Bankacılık 2021 Ajandası Başlıklı CEO Club Zirvesi

Bankacılık 2021 Ajandası Başlıklı CEO Club Zirvesi
Bankacılık 2021 Ajandası Başlıklı CEO Club Zirvesi

Vodafone Business sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergilerinin de liderliğinde, CEO Club Bankacılık Zirvesi yapıldı. Online olarak gerçekleşen Zirvenin başlığı ise “Bankacılık 2021 Ajandası” idi. Düzenlenen panelde Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Türk lirasındaki son gelişmeler de değerlemenin yeniden ivme
kazanacağı noktasında çok önemli sinyaller verdi.” dedi.

Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür ise, “Özellikle 2020 yılında bu strateji bizi aktif rasyosu olsun, zorunlu karşılıklara ilişkin düzenlemeler olsun pozitif ayrıştırdı. Daha TL ağırlıklı bir bilanço yönetiyoruz.” dedi. Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ ise, “Yurt dışı swap piyasaları dün yapılan regülasyonla biraz açılacak gibi görünüyor. O güzel bir haber. Dolayısıyla bütün bankacılık TL üstüne odaklanacak.” dedi.

Bankacılık 2021 Ajandası

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, “Türkiye’de banka ve finans kuruluşlarının
da ‘dijital iş ortağı’ olarak, Nesnelerin İnterneti’nden bulut uygulamalarına, bina içi ağ çözümlerinden mobil
iletişime, datacenter’dan siber güvenliğe kadar geniş bir alanda katma değerli çözümler sunuyoruz.”

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Fonlama tarafına baktığımız zaman özellikle mevduat tarafında yabancı paraya
eğilim hala devam ediyor. Burada Türk lirasına olan güvenin yeniden hep birlikte tesis edilmesi gerekiyor. Türk lirasındaki son gelişmeler de değerlemenin yeniden ivme kazanacağı noktasında çok önemli sinyaller verdi.” dedi.

2001 Krizi Sonrası Adımlar

Arslan, konuşmasında 2001 yılında yaşanan kriz sonrası atılan adımların oluşan tüm zorluklara rağmen, sağlıklı ve güçlü olduğunun altını çizdi. Arslan cümlelerine, “Bu gelişmelerden bir tanesi de artık ekonomide dolarizasyon dediğimiz yabancı paraya erişimden ziyade Türk lirasına yönelik finansman imkanlarının arttığını görüyoruz. Özellikle biz kamu bankaları olarak buna oldukça önem veriyoruz, finansmanın Türk lirası cinsinden yapılmasına… Özellikle döviz geliri olmayan firmalara bu anlamda bir yabancı para finansman noktasında oldukça hassas davranıyoruz, bu kur riskini yönetme anlamında.” şeklinde devam etti.

Türk Lirası İvme Kazanacak!

Arslan, “Fonlama tarafına baktığımız zaman özellikle mevduat tarafında yabancı paraya eğilim hala devam ediyor. Burada Türk lirasına olan güvenin yeniden hep birlikte tesis edilmesi gerekiyor. Türk lirasındaki son gelişmeler de değerlemenin yeniden ivme kazanacağı noktasında çok önemli sinyaller verdi. Biz buna inanıyoruz.” dedi.

Diğer ülkelere kıyasla ekonomi ve sağlık alanlarında salgın sürecini başarı ile yönetildiğini savunan Arslan, yeni çalışmaların da yapıldığını vurguladı. Bankacılık sektörü ile ilgili ise “Orta ve uzun döneme baktığımız zaman sektörümüz gerçekten çok güçlü ve ekonomik büyümenin, ekonomik güvenliğin de sigortalarından biridir. Elbette ki bankacılık sektörünün dışındaki finansman imkanlarında da sermaye piyasaları başta olmak üzere gelişmeler olması gerekiyor. Biz bu noktada elimizden geleni yaptığımızı düşünüyoruz.” dedi.

Özellikle Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) ile yeni bir politika geliştirdiklerini bildiren Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, ithalata bağımlılığın azalacağını, yerli üretimin destekleneceğini ifade etti. Dijitalleşme konusunda ise dijital dönüşüm ofisi kurduklarını da belirtti.

Hibrit Bir Çalışma Modeline Geçtik

Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür ise, yaşam ve iş dengesini pandemi süreci boyunca dikkatle izlediklerini ve gerekli bakış açısının yakalandığını dile getirdi. Gür, “Alterflex adını verdiğimiz yeni hibrit bir çalışma modeline geçtik. Alterflex, bugün sektördeki en kapsayıcı uygulamalardan bir tanesi. Özellikle 2020 yılında bu
strateji bizi aktif rasyosu olsun, zorunlu karşılıklara ilişkin düzenlemeler olsun pozitif ayrıştırdı. Daha TL ağırlıklı bir bilanço yönetiyoruz.” diyerek sözlerine devam etti.

Büyüklüklerini yüzde 18’lik bir oranla arttırarak yaklaşık 36 milyar TL’yi hedeflediklerini belirten Gür, “Öz kaynaklarımız da ciddi bir atış var, yüzde 22 civarında. Sermaye tarafında da yüzde 20’yi aşan bir sermaye yeterlilikle esasında bu yılı tamamlıyoruz.” dedi.

Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür, “Yüzde 20’ler civarında bir büyüme mutlaka bizim bütçemizde
yer alacak. Katma değer yaratan her türlü üretimin, finansmanın dış ticaretin, ihracatın var olduğu noktada bu ticaret ağına değmek istiyoruz. Dış ticareti, özellikle ihracatı, buradaki büyümeyi, iştahı korumaya devam edeceğiz.” dedi.

Süratle Adapte Olduk

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ ise, “Garanti olarak, aktifimizi 480 milyar TL’ye, kredilerimizi 300 milyar TL’ye getirdik. Yılın 9 ayını 5 milyar TL kar ile bitirdik. Ama buna rağmen sermaye yeterliliğimiz yüzde 18,5’in üzerinde.” şekilde açıklama yaptı.  Baştuğ sözlerine, “Bu dönemde kısa sürede büyük tedbirler aldık. Alışık olmadığımız çalışma düzenlerine girdik. Dijitalleşmeyle alakalı önümüzdeki 10 sene içinde gelişim planı olarak gördüğümüz şeylerle 1 ay içerisinde karşı karşıya geldik. Bunlara da süratle adapte olduk.” diye de ekleme yaptı.

Yaygınlaşarak Büyümeye Devam Edeceğiz

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “2021 yılının en önemli konularından biri, aktif kalitesi ve kredi risk maliyeti olacak. Bankacılık sektörü için en önemli gelir kaynağı da tahsilat ve sorunlu krediler olacak. Yurt dışı swap piyasaları dün yapılan regülasyonla biraz açılacak gibi görünüyor. O güzel bir haber. Dolayısıyla bütün bankacılık TL üstüne odaklanacak. Biz de burada yaygınlaşarak büyümeye devam edeceğiz.” dedi.

Citibank Türkiye Genel Müdürü Emre Karter ise “Özellikle faiz ve fonlama maliyetindeki düşüş eylül ayına kadar karlılıkları, kredi büyümesiyle beraber karlılıkları olumlu yönde seyrettirdi. Bankalar birinci ve ikinci çeyrekte net faiz gelirlerini güzel bir şekilde realize ettiler.” dedi.

Karter, “Hem birinci yarı hem ikinci yarıya baktığımız zaman sendikasyonlarda ki çevrim oranında yüzde 90- 95’lere varan oranlar elde edildi. Bu bize göre gayet iyi bir performans. Hızlı kredi büyümesine rağmen bankaların şu anda sermaye ihtiyacı gözükmüyor. Sermaye yeterlilik oranları, yine dünya ortalamalarının çok üzerinde.” dedi.

İş Modelleri Daha Fazla Dijitalleşecek

Panelin açılış konuşmasını yapan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin ise,  “Yeni dünyada bütün sektör ve segmentlerde iş modelleri daha fazla dijitalleşecek ve şirketlerin her ölçeğe uyarlanabilen teknik çözümlere ihtiyacı olacak. İşletmeler maliyetleri azaltmak ve verimliliği artırmak için iş süreçlerinde gerekli dijitalleşme ve otomasyonu sağlamaya odaklanacak.

Öte yandan Nesnelerin İnterneti sayesinde işletmelerin gelirlerinde, pazar paylarında, müşteri deneyimi ve çalışan üretkenliğindeki sağladıkları artış önümüzdeki dönemde de devam edecek. Biz de Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonumuz kapsamında finanstan perakendeye her sektörün ihtiyaçlarına uygun çözümlerle onları geleceğin dünyasına hazırlıyoruz.

Dijital çözümlerimizle verimlilik ve tasarruf imkanı sunarken bir yandan da en doğru kanalları kullanarak müşteri memnuniyetinin korunmasını sağlıyoruz. Türkiye’de banka ve finans kuruluşlarının da ‘dijital iş ortağı’ olarak, Nesnelerin İnterneti’nden bulut uygulamalarına, bina içi ağ çözümlerinden mobil iletişime, datacenter’dan siber güvenliğe kadar geniş bir alanda katma değerli çözümler sunuyoruz.” dedi.