Umut Özdoğan: Pandemi Dijital Dönüşümü Değiştirdi

Umut Özdoğan: Pandemi Dijital Dönüşümü Değiştirdi
Umut Özdoğan: Pandemi Dijital Dönüşümü Değiştirdi

DenizBank Dijital Dönüşüm Ve Süreç Yönetimi Grubu Genel Müdür Yardımcısı Umut Özdoğan, ihtiyaç duyulan dijitalleşmenin salgın ile gerçekleştiğini belirtti. Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre Özdoğan, “10-15 yıl sonra bu ürünleri kullanmayan kalmayacak diyorduk. Ancak, küresel salgın bu kullanım alışkanlıklarını bir haftada değiştirdi. Kullanıcı güdümlü olacağını beklediğimiz bu dijital dönüşüm, olağanüstü bir durumun güdümüyle değişmiş oldu.” dedi.

Özdoğan, “Küresel salgın sebebiyle hem e-ticaret işlemlerinde hem de kredi kartı kullanımlarında artış yaşandı. Ancak, ‘patlama’ olarak nitelendirebileceğimiz artışı temassız ödeme alanında gördük.” diye de ekledi. Pandemi döneminde müşterilerine internet ve mobil bankacılık ile sundukları hizmetler ile ilgi bilgi veren Özdoğan, pandeminin etkilerini ele aldı.

Uzaktan Bağlantıya Hazırız

Özdoğan, DenizBank olarak pandemi sürecinde müşterilerine kesintisiz hizmet sunmak ve gereken desteği vermek için ara vermeden çalıştıklarını belirtti. Geliştirmeye devam ettikleri dijitalleşme çalışmaları sayesinde ise uzaktan bağlantıya hazır halde olduklarının altını çizdi. Gerek teknolojik gerekse verimlilik açısından destekli altyapıları olduğunu da vurguladı.

Özdoğan, 2 bine yakın İletişim Merkezi çalışanlarının evlerinde güvenli bir şekilde hizmet vermeye devam ettiklerini de bildirdi. Şubelerde ise vardiyalı bir sistem yürüttüklerini ve Genel Müdürlük çalışanlarının çoğunun ise evden çalıştıklarını açıkladı.

Özdoğan, “Ayrıca Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından başlatılan ve KOBİ, kurumsal, ticari müşterilere yönelik olarak salgının istihdam, üretim, ticaret ve ödeme sistemine olası etkilerinin en az düzeyde tutulmasını amaçlayan ‘‘Çek Ödemesi Destek Kredisi’ ve ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği’ programlarında katılımcı banka olarak yerimizi aldık. Yanı sıra TOBB ve Kredi Garanti Fonu iş birliği ile üçüncüsü hayata geçirilen Nefes Projesi’ne katılan ve projenin gerçekleşmesine olanak sağlayan ilk banka olduk.” dedi.

QR Kod İle Havale ve Para Çekme

Özdoğan, hem mobil hem de internet bankacılığı kanallarında EFT işlemlerinin de ücretsiz olarak sürdürüldüğünün altını çizdi. Pandemi boyunca QR kod ile işlemleri kolaylaştırmaya yöneldiklerini belirten Genel Müdür Yardımcısı, QR kod ile havale ve para çekme gibi işlemleri hayata geçirdiklerini belirtti. Teknolojik altyapı sayesinde müşterikerin şubeye gitmeden de işlemlerini yapabildiğini belirtti.

Özdoğan, açıklamasına, “Müşterilerimizin en çok talep ettikleri ve de ihtiyaç duydukları özelliklerden biri olan bankacılık işlemlerinin iptalini artık dijital olarak gerçekleştiriyoruz. Bireysel veya tüzel ayrımı olmaksızın müşterilerimiz, internet bankacılığı kanalımız üzerinden kredi işlemleri, kredi kartı işlemleri, sigorta işlemleri ve otomatik taksitlendirme gibi en sık yapılan işlemleri iptal edebiliyor.

Bu işlemlere ek olarak yönetmelik tarafından henüz zorunlu tutulmayan HGS ve OGS gibi kurum ödemeleri ve üye iş yeri işlemleri de artık internet bankacılığı üzerinden iptal edilebiliyor. Böylece, müşterilerimizi daha fazla yetkilendirirken şube kanalına ihtiyaç duymadan daha kolay hizmet alabilmelerine fırsat sağlıyoruz.” şeklinde devam etti.

Gerekli Dijitalleşmeye Sahiptik

DenizBank Genel Müdürü Yardımcısı Özdoğan, “Küresel salgın sebebiyle hem e-ticaret işlemlerinde hem de kredi kartı kullanımlarında artış yaşandı. Ancak, ‘patlama’ olarak nitelendirebileceğimiz artışı temassız ödeme alanında gördük. Yılın ilk aylarıyla ülkemizde salgın önlemlerinin başladığı tarihleri karşılaştırdığımızda net bir kırılma noktasıyla karşılaşıyoruz. Müşterilerimiz fark edilir biçimde temassız ödemeyi artık kredi kartı ödemelerinde ilk seçenek olarak görüyorlar ve kullanıyorlar.

Bankalar olarak biz salgın gelmeden önce ihtiyaç olan dijitalleşme adımlarını çoktan atmıştık ve diyorduk ki 10-15 yıl sonra bu ürünleri kullanmayan kalmayacak. Ancak, küresel salgın bu kullanım alışkanlıklarını bir haftada değiştirdi. Kullanıcı güdümlü olacağını beklediğimiz bu dijital dönüşüm, olağanüstü bir durumun güdümüyle değişmiş oldu.” dedi.

Hız Kesmeden Devam Edeceğiz

Konuşmasında, Türkiye genelinde 60 yaş ve üzeri müşterilerinin de internet ve mobil bankacılığı kullanmaya yöneldiklerini vurgulayan Özdoğan, yılık ilk ayına kıyasla iki kat arttığını dile getirdi. Ayrıca 60 yaş ve üzeri kullanıcıların temassız ödeme özelliğinde de artış olduğunu vurguladı. Özdoğan, “Bu artışın haziran ayında gerçekleşen normalleşme sürecinin sonrasında da devam ettiğini görüyoruz. Yani teknolojinin kolaylığına bir kere alışan müşteriler, yaşlarından bağımsız olarak kullanıma devam ediyor. Bu salgın sonrası için de oldukça umut verici.” diye ekledi.

Bankacılık sektörünün dijitalleşmesi konusunda hızlarını kesmeden devam edeceklerini dile getiren Özdoğan, BDDK ve TCMB’nin de kapı açtığını dile getirdi. Özdoğan, “Biz bu noktada kendi kanallarımızın işlem setini güçlendireceğiz. Amiral gemimiz MobilDeniz’de QR kod ile yapılan işlemlerimizi daha da artıracağız. QR kod ile para yatırma işlemi yakın gelecek planlarımızda, yayına almamıza az kaldı. Yeni ekleyeceğimiz bir önemli özelliğimiz de KMH hesabı başvuruları olacak.” dedi.

Çalışmalarımızın Meyvesi “Deniz”

Özdoğan, “Bu noktada TCMB’nin Türkiye Açık Bankacılık ekosistemi için aldığı kararlar da bankacılığı değiştirecek. Bankalararası Kart Merkezi’ni (BKM) bünyesine katarak Uygulama Programlama Arayüzü (API) teknolojisinin kullanımına bir standart getirmesi, artık bankaların bu alanda fintekler ve diğer tüm teknoloji şirketleriyle iş birliği yapmasının önünü açıyor. DenizBank olarak da biz 380+ API noktamız ile bu geleceğe hazırız. Yapay zeka özelinde çalışmalarımızın müşterimiz yönlü meyvesi, yeni sanal danışmanımız ‘Deniz’ oldu.

Deniz’imiz şu an denizbank.com’da hizmet veriyor, ama çok kısa zamanda MobilDeniz’de de hizmete başlayacak. Veri bilimi konusunda adımlarımız ise daha da geriye dayanıyor. 2018 yılında Veri Bilimi Programı’nı hayata geçirerek kadromuza birçok genç yetenek kattık. Onlar sayesinde bankamızda aldığımız kararları ve aksiyonları çok daha iyi ölçümleyebiliyoruz. Yeni İnovasyon ve Girişimcilik Merkezimiz Deniz Akvaryum ile hem girişimlere destek verecek hem de iç paydaşlarımızla bu alanlarda çalışacağız. Bu noktada Deniz Akvaryum bünyesinde kurduğumuz Blockchain Lab’ımız sayesinde de yeni nesil teknoloji ile bankacılığın kesişim noktalarında çalışmalar da yapacağız.” diyerek açıklamasını sonlandırdı.