Bankacılık Akademisyenlik İçin Bilinmesi Gerekenler

Bankacılık Akademisyenlik İçin Bilinmesi Gerekenler

Bankacılık Akademisyenlik – Akademisyenlik Hakkında Bilinmesi Gerekenler.

Bankacılık Akademisyenlik

Bu yazı bilimsel araştırmaları seven ve kendine bir şey katmak isteyen değerli bilim insanı adaylarının yoğun arzu ve isteklerine ithafen kaleme alınmıştır.

Bu yazıda akademik yolculuğa başlayanlar için altın değerinde bilgiler paylaşacağız dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

Yazımız iki bölümden oluşmaktadır.

1.Bölüm: Akademisyen Mesleğini yaparken bireyde bulunması gereken Nitelikler üzerinde durulmuştur.

2.Bölüm: Bu bölümde ise nasıl akademisyen olunur konusunda gerekli bilgilendirme yapılmıştır.

Akademisyen Adayının Mesleğe Uygunluğunun Tespiti

Bankacılık Akademisyenlik adayının en dikkat edeceği husus araştırmaya olan bağlılığıdır. Bu konuda okumayı sevmesi aynı bir arı gibi bilgi için kovan kovan gezip has ve özgün bilgiyi bulmak için mücadele etmesi gerekmektedir. Bunun için okumayı çok sevmesi ve sabırlı olması bu meslek için akademisyen adayında olmazsa olmazdır. Bilgileri adeta kayıp birini arar gibi heyecanla ve tutkuyla aramak gerekir. Bilgi aramaktan çabuk sıkılıyorsanız ve sabırsız bir yapınız varsa bu mesleği yapmanızı tavsiye etmiyoruz.

Akademisyen Adayının Güncel Hayatı Sürekli Takip Eden Meraklı Bir Birey Olması vazgeçilmezler arasındadır.

Bilimin geliştirilip var olan bilgilerin üzerine bilgi eklenebilmesi için yaşadığımız hayattaki son gelişmeleri takip edip mevcut sonuçlara muhtemel alternatifler üretilmesi gerekecektir. Bunu gerçekten isteyerek yapması bireyin merak duygusunun gelişmesini sağlayacak ve yaptığı işten motive olmasını sağlayacaktır. Bankacılık Akademisyenlik için Güncel olayları takip etme isteğine sahip olan bireyler için bu mesleği önemle tavsiye ederiz.

Yabancı Dil Bankacılık Akademisyenlik İçin Çok Önemlidir

Yabancı dil bilime açılan bir penceredir. Bu pencereyi aralamak etkin bir kaynak taraması yapmaktan geçer. Araştırma yapan birey sadece mevcut ülkedeki verilerle sınırlı kalmamalı yaptığı araştırmayı evrensel boyuta taşımalıdır. Yapılan bir araştırmanın etkin ve bilimsel sayılabilmesi için en azından akademik yayın düzenleyecek bireyin, yabancı dil kaynaklar ile literatür taraması yapması gerekmektedir. Yabancı dili iyi bir seviyede olan araştırmacı yapılan araştırmaları takip ederek yapılan araştırmaları tekrar yapma hatasına düşmeden mevcut araştırmaları rahatlıkla takip edecektir.

İletişim Becerileri Konusunda Çok İyi Olmalısınız

Bu aşamada Bankacılık Akademisyenlik adayı için bir altın değerinde olduğunu düşünmekteyiz. Bilgili olmanız çok önemli ama bir o kadar da önemli olan elinizdeki bilginin pazarlanması olacaktır. Bunu yapmanız için mimiklerinizi duygularınızı kontrol etmeniz birinci koşuldur. Duygularını ve izah yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Toplum içerisinde konuşmaya alıştırmalar yapmalı bu nitelikleri üniversite bitmeden edinmelisiniz.

Bankacılık Akademisyenlik İçin Dürüst Güvenilir, Araştırmacı

Araştırmanın sonucunda objektif bir değerlendirme yapabilmelisiniz. Bu madde bir akademisyen için değil tüm meslek dallarında dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur. Bu duruma hakim olmanız ciddi bir olgudur. Araştırmacı araştırmayı asla yorumlamamalı kamuyu ve Üniversiteyi kandıracak bir şekilde veri seçmemelidir. Bu meslekte ilerleyecek bir aday iseniz mutlaka güvenilir ve dürüst olmaya bakın.

“Etkin bir okur olmalısınız.”

Etkin Okurun tanımı: Bireyin okuduğunu anlaması ve okuduğu kavramları değerlendirerek kendine ve çevresine fayda sunacak bir şekilde okuma anlayışıdır.
Birey olarak etkin okumalar yapın alanınızı Üniversitenin ilk iki senesinde belirleyin kendinizi geliştirici Google akademik üzerinden makaleleri okumaya başlamanız ileride yapmış olacağınız araştırmalarda literatür taramanızda yüksek bir performans ve hız kazanmanıza sebep olacak.

Bankacılık Akademisyenlik – Sosyalliği İhmal Etmemek

Sevgili adaylar bu kısımda anlatmak istediğimiz durum şudur:

Aktif bir şekilde yapacağın her hangi bir çalışma okuma ve makale yazma alışkanlığın dışarıya çıkamayacağınız anlamına gelmiyor. Burada yaşamış olduğumuz zorluklar sizi sosyal yaşamdan koparmamalı, Çalışılan alanda kendinize mekansız bir çalışma ortamı sunun dikkat dağınıklığınızı sakinleşerek ve odaklanarak azaltın mekandan bağımsız çalışmanız başarınızı hiçbir şekilde sınırlamaz aksine mekandan münezzeh çalışmak size ilham verecektir. İlk başta durumu yadırgasanız da açık mekanlara ve arkadaşlarınızın yanında makaleye birer cümleye ekleyebileceksiniz. Bu madde gerçekten çok önemli Bankacılık Akademisyenlik olarak okuma ve çalışmanız derin olsa bile sosyal hayattan kendinizi soyutlamamalısınız.

“Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz.”

Geleceğinizi planlayın, geleceğinizin mimarı sizsiniz. Geleceğe karşı dayanıklı ve yıkılmayan bir kariyer hedefi yapın 50 yıllık planlar olmasa bile bundan 5-6 yıl içerisinde kendinizi nerede gördüğünüzün planını yazın. Hayatınızın başarılı olmasını istiyorsanız etkin gerçeğe yakın bir plan yapmanız gerekecektir. Gerçeğe yakın plan yapmanız sizin hedeflerinizin kesin çizgilerle birbirinden ayrılmasını sağlayacaktır.

Swot Analizi

Yukarıda görülen Swot Matrisini duymuş olmalısınız bir kere bile bu matrisle karşılaşmadıysanız kısaca ifade edelim. Bu matris 4 ana faktör üzerine bireyin kendisi üzerinde değerlendirme yapmasını sağlayacaktır. Objektif değerlendirme yapan birey yanlışlarını ve doğrularını öğrenir. Şimdi ise matristen kısaca bahsedelim.

  • STRENGH (Güçlü Yanlarım): Bu başlık altında sahip olduğunuz yeteneklerinizi kendinizi başarılı hissettiğiniz alanları not alabilirsiniz. Bunu yapmanız elinizdekilerin farkında olup kendinizi rasyonel bir şekilde değerlendirmenize ve kendinize olan inancınızın artmasını sağlayacaktır.
  • Weaknesses (Zayıf Yanlarım): Bu başlık altında ise mevcut durumunuzu değerlendirerek hangi alanlarda kendinizi geliştirmeniz gerektiğini size anne ve babanız gibi nerelerde kendinizi tamamladığınızı gösterecektir. Gerçekten kendinizi nerede eksik hissediyorsanız objektif olarak bu kısma eklemelisiniz. Objektif davranmanız kendinizi doğru değerlendirmenizi sağlayacaktır.
  • Opportunities(Fırsatlar): Bu kısımda çevrenizdeki mevcut potansiyel hangi durumları avantaj olarak görüyorsanız bu konuları not almanız mevcut rekabet gücünüzü arttırarak fırsatlardan yararlanmanızı sağlayacaktır.
  • Threats(Tehditler): Tehditlerin bilinmesi alınacak önlemlerin düzeyini arttırır. Mevcut sorundan minimum zararla ayrılmanızı sağlar.

Bankacılık Akademisyenlik | Düzenlediğiniz Programa Uyun!

Öğrencilik hayatınızda yapmış olduğunuz programlara ne kadar uyuyoruz? Bu soruyu kendimize rasyonel bir şekilde sorup kendimize uygun program düzenleyebiliyorsak bu akademisyenlikteki başarı ile gündelik yaşamı da arttıracak bir etmendir. Gerçekçi programlar hazırlamanız hedefinize giden yolda size yardımcı olacak ve sizi aydınlatacak en önemli faktör olacaktır.

Bankacılık Akademisyenlik için Yapılması Gerekenler

Bu kısma kadar geldiyseniz yolun yarısını tamamladınız demektir. Bundan sonra yapacağınız kendinizi geliştirmek ve prosedür gereği yapılan sınavlardan yüksek not almak başarıya giden bu merdivende sabırla ve mücadele ile ayakta kalmaktır. Bu bölümde Bankacılık Akademisyenlik için yapılması gerekenleri işledik.
Sırasıyla maddelerim şu konulardan oluşmaktadır:

  • Lisans Mezunu Olmak – Birinci sıraya belki de hiç koymamıza gerek yok. Ancak akademisyen olmak için öncelikle 4 yıllık bir üniversite bölümünü bitirmeniz gerek. Aynı zamanda yukarıda da belirttiğimiz gibi üniversite puanını iyi bir derecede bitirmek lazım.
  • ALES ve Dil Sınavı – Ales sınavı 50 Matematik ve 50 Türkçe testinden oluşmaktadır. Ales açılımıyla akademik personel seçme sınavı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yılda Üç kere yapılan bu sınav akademisyen olacakların en az 50 puan almasıyla akademisyenliğe başlık attığı ciddi bir devlet sınavıdır. İleriki yazımda sınava çalışma taktiği üzerine bir makale yazacağım okumanızı tavsiye ediyorum.
  • Yüksek Lisans Yapmak – Kümülatif not ortalamanızın 2,50 üstü olması gerekmektedir. Bu not ortalaması üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir. Bunun üniversitenin resmi internet sayfasından araştırılması işleri kolaylaştıracaktır. Aldığınız ales puanı ve bir adet gireceğiniz bilim sınavı bulunmaktadır. Bu sınav mesleki yeterliliğinizi ölçmek için üniversiteler tarafından yapılır. Ve son olarak YDS sınavı Yabancı Dil sınavı Olarak bilinen bu sınavdan minimum,
    50-55 aralığında puan almanız gerekmektedir. Bu faktörler tamamlandıktan sonra yüksek lisans kaydınızı ilgili üniversite kurumuna yapabilirsiniz.
  • Alan Belirleme – Alan belirleme yukarıdaki kısımlarda açıklanmıştır. Ama yine tekrarlayalım Akademisyenlik alanını kendi üniversite bölümünüzün ilgi duyduğunuz alanda olması çok önemlidir. Bunu üniversite ikinci sınıfın sonunda belirlemeniz gerekmektedir.
  • Araştırma Görevliliğini Yürütmek – Yüksek Lisans Mezunu olduktan sonra Bu kadroya başvurursunuz. Araştırma görevlisinin mevcut maaşlarını memurlar.net internet adresinden takip edebilirsiniz
  • Çalışırken Doktora Başvurusu Yapmak – Araştırma görevlisi olduğunuz zaman Doktora eğitimi alarak para kazanırken hem de doktoranızı rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.
  • Bilimsel Makaleler Yazmak – Bu konuyla ilgili gerekli bilgilendirme yazıldı. Yinelemek gerekirse bilimsel araştırmalar sonucu gerekli makaleler düzenlemeniz gerekir. Bunun ise ayrı bir makalede ele alınması doğru olacaktır.
  • Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör Olmak – Doktora mezunu olduktan sonraki aşamadır. Doktora mezunu olunca doç. Yardımcısı kadrosu için sınavlara girersiniz mevcut sınavlar ve akademik çalışmalarınız değerlendirilir size özel bir kontejyan açılarak yardımcı doç. kadrosuna atama işleminiz gerekmektedir. Profesör olmak için ise 5 yıl bir süre doç yapmanız gerekmektedir. Beş yıl sonra çalışmalarınızı dinç tutmak ulusal çalışmalar yapmak kıdemli bir profesör olmanızı sağlayacaktır.

Bu yazımda size Bankacılık Akademisyenlik mesleğini genel hatlarıyla anlatmaya çalıştık, çalışmalarınızda başarılar dileriz.