Bankacılık Sektörü Vergi Rekortmenleri Listesine Damga Vurdu!

Bankacılık Sektörü Vergi Rekortmenleri Listesine Damga Vurdu

2023 yılı Kurumlar Vergisi Rekortmenleri Listesi, bankacılık sektörünün gücünü bir kez daha ortaya koydu. Listede yer alan 21 bankacılık şirketi, toplamda 128 milyar 217 milyon 421 bin 175 lira vergi tahakkuk ettirerek, sektörel bazda en yüksek katkıyı sağladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre, ilk 100 vergi mükellefi arasında 34 kurumun bilgilerini açıklamayı tercih etmemesi de dikkat çekti.

Ziraat Bankası Zirvede

Listenin en üst sıralarında bankacılık sektörünün önemli oyuncuları yer aldı. Ziraat Bankası, 22 milyar 747 milyon 942 bin 797 lira vergi tahakkuku ile zirvede yer alırken, Garanti Bankası 21 milyar 870 milyon 755 bin 782 lira ile ikinci sırayı aldı. Akbank ise 12 milyar 564 milyon 982 bin 345 lira ile üçüncü sırada yer aldı.

Sektördeki Yükselişler Dikkat Çekti

Özellikle İstanbul Takas ve Saklama Bankası’nın 31 basamak yükselerek 45. sıraya yerleşmesi, bankacılık sektöründeki dinamik hareketliliğin bir göstergesi olarak öne çıktı. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası da 13 sıra yükselerek dikkat çeken bir başka isim oldu.

Değişmeyenler ve Gerileyenler

Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası ve İş Bankası’nın listedeki sıralamaları geçen yıla göre değişmezken, Aktif Yatırım Bankası, 46. sıradan 88. sıraya gerileyerek en fazla düşüş yaşayan banka oldu.

Bu gelişmeler, bankacılık sektörünün Türkiye ekonomisine olan güçlü katkısını bir kez daha gözler önüne seriyor. Vergi rekortmenleri arasında bankaların öne çıkması, sektörün ekonomik istikrarı ve büyümesi açısından kritik bir role sahip olduğunu gösteriyor.

21 bankacılık şirketi için 2023’te tahakkuk ettirilen kurumlar vergisi tutarları (lira) şöyle: