Banka Satış Danışmanı ve Görevleri

Banka, pek çok farklı departmandan oluşan büyük bir kurumdur. Banka bünyesinde denetim, insan kaynakları, hukuk müşavirliği, pazarlama gibi pek çok farklı departman bulunmaktadır. Bu departmanların her birinin ayrı bir işlevi olmakla birlikte, bir bütün olarak incelendiğinde bütün departmanlar bankanın temel yapısını oluşturmaktadır. Bankalar, finansal işlemlerin güvence altında gerçekleştirilmesini sağlayan kurumlardır. Müşterilerin ihtiyaçlarına uygun olarak çeşitli ürün ve hizmetler sunan bankalar sundukları bu ürün ve hizmetlerin satışını gerçekleştirerek finans döngüsünde yer almaktadırlar. Bu nedenle bankaların en önemli departmanlarından biri hiç kuşkusuz satış departmanıdır.

Bankanın satış departmanında bireysel satış temsilcisi, kurumsal satış temsilcisi gibi pozisyonlarda satış danışmanları yer alırken, satış danışmanları dahil oldukları grubun başında bulunan takım liderlerine bağlıdırlar. Performansa dayalı bir pozisyon olduğu için banka satış danışmanının görevlerini iyi analiz etmek gerekmektedir. Temel olarak bir satış danışmanının esas görevi, bankacılık ürün ve hizmetlerini müşteriye sunarak satışını gerçekleştirmektir.

Banka Satış Danışmanı Nedir?

Ekonomi dünyasının en önemli iş alanlarından birini oluşturan bankaların tek tip bir müşteri profili bulunmamaktadır. Bankaların uluslararası faaliyet gösteren büyük işletmelerden bireysel müşterilere kadar uzayan geniş bir müşteri portföyü bulunmaktadır. Buna göre her bir müşterinin finansal ihtiyacı farklı olabilmektedir. Bireysel müşteriler genellikle banka hesabı ve kredi kartı gibi bankacılık hizmetlerini talep ederken kurumsal müşteriler proje finansmanı gibi büyük yatırımlar için bankacılık hizmetleri talep edebilmektedirler. Bu nedenle bankalar ürün ve hizmetlerini hazırlarken müşteri profiline ve müşteri talebine göre hareket etmektedirler. Bu noktada hangi müşterilere hangi ürün ve hizmetlerin satılacağı ve nasıl satılacağı oldukça önemlidir. Banka satış danışmanı, bunu gerçekleştirecek olan kişidir.

Banka satış danışmanlığı, performansa dayalı bir iş pozisyonudur. Danışman ne kadar çok bankacılık ürün ve hizmeti satarsa o kadar başarılı sayılmaktadır. Bu nedenle sabit bir maaş ve ekstra prim üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır. İşe olan hakimiyetini sağlamış ve satış konusunda yetenekli personeller için banka satış danışmanlığı getirisi oldukça yüksek bir iş olabilmektedir.

Satış Danışmanının Görevleri Nelerdir?

Satış danışmanının temel görevi müşterilere bankacılık ürün ve hizmetlerinin satışını gerçekleştirmektir. Bunun için satış danışmanları banka şubelerinde ve sahada aktif olarak faaliyet göstermektedirler. Takım liderlerinin takdirine göre satış danışmanlarının çalıştığı bölge, şube ve saha değişebilmektedir. Bankanın sunduğu kredi kartı, pos cihazı gibi bankacılık ürünlerinin daha çok müşteriye ulaşabilmesi için satış danışmanları aktif olarak görev almaktadırlar.

Satış danışmanlarının hareketli ve aktif bir iş hayatları vardır. Masa başı bir iş olmayan satış danışmanlığı aktif bir pozisyondur. Bu nedenle satış danışmanının hareketli iş hayatına ayak uydurması gerekmektedir. Gerek sahada gerek şubelerde müşterilerle sürekli iletişim kurmayı gerektiren bir iş olduğu için satış danışmanı her zaman enerjik, güler yüzlü ve sabırlı olmalıdır. Prim usulü ödeme sisteminden dolayı satış danışmanlığı yapılan satışa göre başarının şekillendiği bir iştir. Bu nedenle zaman zaman oluşan satış baskısı stres yaratabilmektedir. Satış danışmanı bu stresle başa çıkabilmeli, kriz yönetimini sağlayabilmeli ve en yoğun zamanlarda bile soğukkanlı davranabilmelidir.

Satış Danışmanı Olmak İçin Ne Yapmalı?

Satış danışmanı olmak için öncelikle üniversitelerin 2 yıllık ön lisans veya 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. İktisat, maliye, kamu yönetimi, bankacılık, işletme, bankacılık ve finans gibi bölümlerin mezunları tercih edilirken satış ve pazarlamayla ilgili eğitim almış kişilerin de bankada satış danışmanı olma şansları yüksektir. Gerekli eğitim şartını sağlıyorsanız ve satış yapabileceğinize inanıyorsanız bankaların personel alım ilanlarına başvuru yapabilirsiniz.

Bankalar özellikle sahada çalışacak satış danışmanlarına sürekli ihtiyaç duymaktadırlar. Bu nedenle sık sık personel alımı yapmaktadırlar. Başvurunuz olumlu nitelendirildiği takdirde sayısal ve sözel mantık sorularından oluşan genel yetenek sınavına girmeniz istenmektedir. Kimi banka sınav yapmadan direkt olarak grup mülakatı ve bireysel mülakat aşamasına geçmektedir. Satış danışmanı olmak için en kritik aşama grup mülakatıdır. Grup mülakatında diğer danışman adaylarıyla toplu halde mülakata katılmanız istenmektedir. Genellikle mülakatta gruplara ayrılıp bir ürünü veya hizmeti karşı tarafa satmanız gerekmektedir. Grup mülakatında amaç, adayın özgüvenini ve satış yapma kabiliyetini ölçmektir. Grup mülakatı ve bireysel mülakattan da olumlu sonuç aldığınız takdirde satış danışmanı olabilirsiniz.