Bankacılık Sektöründe Değişime Neden Olan 6 Teknoloji

Bankacılık Teknoloji – Ekonomi ve finans dendiğinde akla ilk bankalar gelmektedir. Uzun yıllardır finans dünyasında varlığını sürdüren bankalar köklü bir sisteme sahiptirler.

Zaman içinde gelişen ve değişen bankacılık sistemi, diğer bütün sistemler gibi kusursuz değildir ve çeşitli aksaklıklara sahiptir. Bu aksaklıkları gidermek ve çağın yeniliklerine ayak uydurmak için sistemde çeşitli değişiklikler yapılmaktadır. Özellikle teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, finans sektörünü doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle bankacılık teknoloji ile iç içedir.

Bankacılık alanında yapılan teknolojik yenilikler finansal işlemlerin pratik ve hızlı gerçekleşmesini sağlamaktadır.

Dijital Cüzdan Teknolojisi

Fiziki varlığı bulunmayan dijital cüzdan, banka hesabının veya kredi kartının entegre edilmesiyle oluşturulmaktadır. Kullanıcının yanında hesap kartlarını, kredi kartlarını taşıması gerekliliğini ortadan kaldıran bu uygulama ödeme konusunda hem pratiklik hem de güvenlik sağlamaktadır. Kart bilgileri dijital cüzdan sisteminde saklandığı için ödeme yaparken tekrar bilgileri girmeniz gerekmez, kolayca ödemenizi yapabilirsiniz. Ödeme yaparken parmak izi okutma, PIN kodu girme gibi ekstra güvenlik önlemleri alınması da dijital cüzdanlara olan talebi arttırmaktadır.

Online alışverişlerde tek tıkla ödeme imkanı sunması, temassız ödeme yapılabilmesi gibi sunduğu pek çok ödeme pratikliğiyle dijital cüzdanlar oldukça kullanışlı görülmektedir. Günümüz piyasasında BKM Express, Google Pay, PayPal gibi çok sayıda dijital cüzdan uygulaması bulunmaktadır.

Bankacılık Alanında Yeni Teknoloji: Dijital CVV

İnternetin yaygın bir iletişim ağı haline gelmesiyle günümüzde çoğu işlem online olarak yapılabilir hale gelmiştir. İnternet üzerinden kıyafet satın alabilir, yemek siparişi verebilir, kitap okuyabilir veya film izleyebilirsiniz. Özellikle internet üzerinden alışveriş yapma konusunda e-ticaret siteleri başta olmak üzere pek çok iş alanında yürütülen faaliyetler dikkat çekmektedir. Bu ve benzeri pek çok durum internet üzerinden ödeme yapmayı gerektirmektedir. Online ödeme noktasında güvenlik oldukça önemlidir.

Kredi kartı ve banka kartlarının arka yüzünde yer alan CVV kodu bu güvenliği sağlamaktadır. “Card Validation Value” denilen CVV kodu, 3 hanelidir ve ödeme aşamasında kart bilgileriyle birlikte talep edilmektedir. 3D security sistemi üzerinden telefona sms gönderilmesiyle ödeme yapılması sağlanmaktadır. Online alışverişlerde hırsızlığın önüne geçilmesini sağlayan en önemli adımlardan biri CVV’dir.

Giyilebilir Ödeme Cihazı

Bankacılık teknoloji alanında yaşanan gelişmelerden doğrudan etkilenen bir iş alanıdır. Bu etkiler finansal hayata ödeme pratikliği, hızlı ve güvenli finansal işlemler gibi yansımaktadır. Teknolojinin hızla gelişmesiyle giyilebilir teknolojik cihazlar üretilmiş, bankalar da bu cihazları bünyesine kazandırmıştır.

Giyilebilir ödeme cihazları, giyilen veya vücuda bağlanabilen elektronik cihazlardır.

Akıllı saat, akıllı yüzük, akıllı ayakkabı gibi çok sayıda giyilebilen dijital cihaz bulunmaktadır. Bankalar, giyilebilen cihazlar üzerinden ödeme yapılabilmesini sağlayan bir altyapı ile finans dünyasına yenilik getirmişlerdir. Özellikle kola takılabilen saat ve bileklik formundaki akıllı cihazlar kullanım pratikliği açısından günlük hayatta tercih edilmektedir. Temassız ödeme pratikliği sunması, kart veya telefona ihtiyaç duymaması ve vücutta taşınabilmesi nedeniyle bu cihazlar oldukça verimlidir.

Kasasız Alışveriş

Alışveriş alanlarında ödeme faaliyetleri kasalarda gerçekleştirilmektedir. Kasalarda yoğunluğun olması, bitmek bilmeyen kuyruklar zaman zaman alışverişi işkence haline getirebilmektedir. Bunun önüne geçmek için kasasız alışveriş uygulaması ortaya atılmıştır. Bu uygulamada bir mağazaya giren müşteri, mağazanın sunduğu internet sitesine girip almak istediği ürünün barkodunu okutarak ürünü sepetine ekleyebilmekte ve online ödemesini kasaya ihtiyaç duymadan yapabilmektedir. Veya mağazanın sunduğu özel cihazlarla barkod okutma işlemini ve ödemeyi gerçekleştirip alışverişlerini tamamlayabilmektedir. Perakende alışverişte büyük bir pratiklik olarak görülen bu sistem ülkemizde yeni yeni uygulanmaktadır.

Kartsız Para Çekme

Bankaların mobil uygulamaları pek çok finansa işlemin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bu uygulamaları telefonunuza indirerek bankacılık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. ATM’ye gitmeden uygulama üzerinden banka hesabınıza para yatırabilir, kredi kartı borcunuzu ödeyebilirsiniz.

Kartsız para çekmek için uygulamada bulunan QR kod okuyucuyu açıp banka hesabını seçtikten sonra ATM’nin kare kodunu kameranıza okutarak kart kullanmadan paranızı çekebilirsiniz.

Bankacılık Teknoloji Hareketi: Mobil ATM

ATM’ler genellikle bankaların bünyesinde, ulaşım noktalarında veya alışveriş merkezlerinde sabit olarak bulunmaktadır. Mobil ATM’ler ise bir kasaya ihtiyaç duymadığı için bağımsızdır ve sabit değildir. Bu nedenle mobil ATM’yi taşımak oldukça kolaydır. Bankacılık teknoloji ile birleştiğinde doğan yeniliklerden biri olarak mobil ATM’ler festival, fuar gibi etkinliklerde sık sık mobil ATM’ler tercih edilmektedir.

 

Nurkan Aydoğan –
Bankacılık ve Dijital Pazarlama Uzmanı –
www.nurkanaydogan.com.tr