Bankacılık Sektöründen İstifa Ederken Yapmanız Gerekenler!

Crazy Boss Yelling at Employees

Okul bittikten sonra pek çok yeni aday yeni bir işe girmeyi bekliyor. İşe girdikten bir süre sonra çalıştıkları işin aslında hayal ettikleri ve ömür boyu yapmak istedikleri meslek olmadığını fark ediyorlar. Bu durumda pek çok kişi pasif bir davranış içerisine girdiği için işi bırakmak ve yeni bir kariyer planı çizmek yerine sevmedikleri işi yapmaya devam ediyorlar. Ancak işten ayrılma sürecini kolay hale getirecek ve bu anlamda sizi rahatlatacak bazı ipuçları hazırladı. Bu noktada yaptığınız işi fırsata çevirmek ve doğru zamanda işi sonlandırmak tamamen sizin elinizde. İstifa etmek istediğinizde nasıl bir yol izlemelisiniz?

Kararınızı Gizli Tutun!

İşten ayrılmaya karar veren bir kişinin bir süre daha işe devam etmek istemesi halinde ayrılık kararını herkese duyurmamaları gerekiyor. Bu durum çalışma ortamında iş hayatınızı etkileyecek şekilde yayılabilir. Bankada çalışanlar genellikle haberlerin çok hızlı bir şekilde yayıldığını söylerler. Bankacılık kariyerini sonuna kadar yükseltmek sadece bu işi gerçekten yapmak isteyenler tarafından gerçekleştirilebilecek bir durum olarak ifade ediliyor. Ancak bazen ayrılık kararı verdikten sonra daha sağlıklı bir karar için bir süre daha işe devam etmek ve ardından ne istediğinizi tam olarak anlamanız son derece önemlidir. Özellikle istifa kararınız henüz konuşmadığınız yöneticinizin kulağına giderse etik ve hoş olmayan bir durum meydana gelebilir.

Ayrılık Kararınızı Mutlaka Yüz Yüze Konuşun

İşe giriş aşamasında yüz yüze bir görüşme yapılıyor. Aynı görüşmenin işten çıkarken de sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi iş ahlakı açısından son derece önemlidir. İstifa haberini mail, telefon ya da mesaj yoluyla bildirmek iş hayatındaki profesyonelliğe uygun bir durum değildir. Ancak en doğru yöntem sistem içerisinde yüz yüze konuşmak olarak ifade edilmektedir. Ayrılık konuşmasının uzun sürmesi iki tarafın da gerilmesine neden olabilir. Doğru ve mantıklı bir ayrılık açıklamasının ardından bu konuşmayı en fazla 10 dakika sürdürmek yeterli olacaktır. Aksi takdirde banka yöneticisinin gözünde de kötü bir izlenim bırakabilirsiniz.

Çıkmadan Referans Mektubu İsteyin

Bir işten çıkmak yeni bir iş için önemli bir adım olabilir. İyi bir çalışansanız ve sorunsuz bir istifa süreci gerçekleştiriyorsanız yeni işinizde başarılı olmanız yöneticiler tarafından da desteklenen bir durumdur. Bu süreçte yöneticinizden ilk işinizle ilgili deneyimlerinizi kanıtlayabileceğiniz ve gösterebileceğiniz bir referans mektubu almak sizin en doğal hakkınız olarak görülebilir. İş hayatınızı sonlandırmanız demek yeni tekliflere açık olacağınız anlamına gelir. Bu noktada sizden memnun olan yöneticiniz dahi size işten ayrılırken yeni bir teklifle gelebilir. Her fırsatı kariyerinizin geleceği için doğru bir şekilde değerlendirmek ve yanıtlamak önemlidir. Ayrılık konuşmasını spontane bir şekilde gerçekleştirmek yerine enine boyuna öncesinde düşünmek ve ardından hızlı ve akıcı bir konuşma yapmak da son derece önemlidir.