Bankacılık ve Finans Sektörü

Bankacılık ve Finans Sektörü

Bankacılık ve Finans Sektörü – Bankalar ekonomi için hayati önem arz eden sektörlerden bir tanesidir ve günümüz sektörel faaliyetlerin ayrılmaz unsurlarından biridir. Ekonomik faaliyetlerin gelişmesi ve bu faaliyetlerin çeşitlenmesi bankaların da çoğalmasına ve hizmet verdikleri alanda uzmanlaşmasına yol açmıştır.

Bankacılık Sektörü

Bankalar sadece kişilerin tasarruflarını krediye ihtiyaç duyan insanlara aktarmak ile yetinmez ekonominin de hareketlenmesini sağlarlar. Bu sebeple bankalar rastgele oluşturulmuş ticari kuruluşlar olmamakla birlikte kamu hizmetlerini sağlayan ve iktisadi faaliyetlerin yürütülmesine de büyük ölçüde katkı sağlayan kuruluşlardan bir tanesidir.

Bankalar döviz kurunda oluşabilecek riskleri, alacakları riskleri, likiditede oluşabilecek riskleri göz önünde bulundurur. Bu sebeplerden dolayı bankacılık, risk yönetme işi olarak da görülür. Bankalar halk tarafından yapılmış olan tasarrufları mevduat şeklinde kabul ederek bu tasarrufları krediye ihtiyaç duyan kişi ve kurumlara aracılık eden kurumlardır. Bankalar insanlara güven veren kurumlardır. Para piyasaları için en fazla önem teşkil eden kurum ticari bankalardır. Bankalar, tasarruf eden kişilerden ve firmalardan topladıkları parayı kısa vadeli olacak şekilde krediler açarlar ve bunun sayesinde fon sahipleri yani paraya sahip olan kişiler ile krediyi alan kişiler arasında direkt bir ilişki söz konusu değildir.

Para piyasalarında temel aracı kurum olan bankalar dışında finansal şirketler ve sigorta kurumları da faaliyet göstermektedirler. Bankacılık sektörü modern dünyada bulunan finans sisteminin en önem arz eden kuruluşlarından biri olarak görülür. Banka, faiz ile para alıp para verebilen, iskonto işlemleri gerçekleştirebilen, kambiyo işlemleri ile kasalarında değerli evrak ve belge saklayabilen bir kuruluş türüdür. Banka, para ve menkul değerler üzerinden iş yapabilen ve bunlara ek olarak finans hizmeti verebilen bir kuruluştur. Bankalar iki türe ayrılır: Ticari ve Merkez Bankası.

Ticari Banka Nedir?

Kişiler veya kurumlar tarafından yapılan tasarrufları toparlayan cari açıkları toparlayan ve yatırım yapma, kurum kişilere finans hizmeti sağlayan banka türü ticari bankacılıktır. Müşterilerine sağladıkları kredilerden faiz alarak gelir elde ederler.

Merkez Bankası Nedir?

Ülkeler arasında gerçekleşen mali işleri kayıt altında tutan, para kredi politikalarını regüle eden ve bu uygulamaların hayata geçirilmesini sağlayan o ülkenin merkez bankasıdır.

Finans Sektörü Nedir

Finans sektöründeki dalgalanmalar ve sermaye akışı ile yaratılan ulusal ekonomini parçalarından biri de finans sektörüdür. Bu sektörel olarak finans, kişisel bankacılıktan tutun da sigorta sektörü de dahil finansal tüm hizmetleri kapsar. Finansal sektör oldukça karmaşıktır. Bu sektörü takip etmek de kimi zaman zor olabilmektedir. Yani finansal sektörlere takip edilemeyecek kadar çok ağıt itilmesi sonucunda bu sektörü takip etmek zorlaştığı gibi karmaşıklaşmaktadır.

Finans Nedir?

Finans Bankacılığı, sermaye piyasalarını, parayı ve yatırımla alakalı faaliyetlerin tümünü geniş bir açıdan açıklayan bir terimdir. Temelde finans, para fonlarını ve ihtiyaç duyulan para yönetimini elde etme sürecini açıklamak amacıyla kullanılır. Finans aynı zamanda da varlıkların, borçların ve kredilerin de gözetimini, oluşturulmasını ve de incelenmesini de kapsayan bir sektördür. Finansın temeli mikro ve makro ekonomik teorilere dayanmaktadır. En temel teori ise paranın zaman değeri olmasıdır. Yani temelde bugün bir dolar gelecekte bir dolardan daha değerlidir de denebilir.

Finans kelimesi Fransızcadan gelen bir kelimedir. Finans kelimesini değişim kelimesi ile de anlatabilmek mümkündür. Finans kısacası mevcuttaki kaynakların değişimi demektir. Yalnızca parasal olarak yönetim ve değişim demek değildir finans. Bu yüzden finans bir varlık ve kaynak yönetme sanatıdır.

Sektör Nedir?

Ekonominin bir alanı olan sektör, işletmelerin aynı veya ilgisi olan bir ürün bir hizmeti paylaştığı alanın adıdır. Ortak özellikler paylaşan bir pazar yeri olarak veya bir endüstri olarak da düşünülebilir. Ekonomiyi sektörel olarak farklı dallara ayırmak ekonominin hem bir bütün olarak hem de derinlemesine bir şekilde analiz edilmesine ortam sağlamaktadır.

Finans Sektörü Nedir?

Finans sektörü hizmetlerin çoğunu içerisinde barındırmaktadır. Bankalar, aracı kurum ve kuruluşlar, sigorta işi ile ilgilenen şirketler, yatırım yapan firmalar gibi finans sektörü içerisinde birçok hizmet veren firma mevcuttur.

Sektör genişlemesine bağlı olarak birçok yatırım ve borçlanma aracı ile ticaret yapılabilir olmaktadır. Bunların yapılabilir olması sektörün genişliğine bağlı olarak artmaktadır. Vatandaşlar da firmalar gibi finans sektörü içerisinde aktif rol almaktadırlar. Tüketici bir kredi kartına başvurduğunda, maaşını aldığında veya kredisini ödediğinde doğrudan bir şekilde bu sektör ile iletişim kurmaktadır. Bu eylemlerin hepsi kurum ve şirketlerin arasında çok daha büyük ölçekli olarak gerçekleşmektedir.