Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü

Bankacılık ve Sigortacılık – Serbest piyasa ekonomilerinde en önemli kuruluşlar arasında Bankalar ve Sigorta şirketleri gösterilmektedir. Bu kuruluşlar kendi alanlarında bir çok hizmet sunar. Ekonomi dünyasının favori meslek dallarından biri olan bankacılık, paranın hareketi ve yönetimiyle ilgilenmektedir. Paranın yönetimini sağlamak ve varlığını korumak çeşitli riskleri de beraberinde getirmektedir. İşte bu risklere karşı bir koruma sağlamak ve müşteriye güvence vermek amacıyla sigortacılık mesleği doğmuştur. Sigortacılık, çoğu kişi tarafından bankacılığın alt dalı gibi görünse de yıllar geçtikçe farklılaşıp büyüyen bir meslek dalı haline gelmiştir.

Bankacılık alanında, teminat mektubu vermek, döviz işlemleri yapmak, havale hizmetleri vermek, dış ticaret finansmanı oluşturmak, portföy yönetimini yapmak gibi birçok işlemi yapmaktadır. Bankacılık sektöründe yapılan işlemlere göre sınıflandırmalar yapılmaktadır. Bu yapılandırmalar, yatırım, kalkınma ve ticaret bankacılığı olarak ayrılmaktadır. Bankacılık uzmanlık isteyen bir meslektir ve yeterli bilgiye sahip kişiler tarafından yönetilmelidir.

Küresel ekonomi sisteminde bankacılığın önemi her zaman daha fazla artmaktadır. Sigortacılık alanında da herkes günlük yaşamında, trafik, sağlık, hayat, kaza, deprem, doğal afet, tarım gibi çeşitli sigorta türleri uygulanmaktadır. Sigortacılık alanında hizmet veren kişilere sigortacı denilmektedir. Bu kişiler tüm sigorta hizmetleri hakkında yeterli bilgi ve uzmanlığı sahip olan kişilerdir.

Bankacılık ve Sigortacılık | Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü

Üniversite sınavlarının ardından bölüm tercihi yaparken öğrenciler birtakım kararsızlıklar yaşayabilir. Hangi bölümü tercih edeceği, kendine uygun olup olmadığı, puanının yetip yetmeyeceği gibi soru işaretleri söz konusu olabilir. Bu durumları yaşarken öğrencilerin tercih edebileceği bölümlerden bir diğeri de bankacılık ve sigortacılık bölümü olmaktadır. Geleceği olan bir meslek bölümü olmasının yanı sıra birçok okuma yöntemi de bulunuyor. Açık Öğretim Fakültelerinde 2 yıllık olarak okunabilir, 4 yıllık fakültelerde okunabilir ya da 2 yıllık meslek yüksek okullarında bölüm bitirilebilir. Bu seçeneklerden herhangi birini tercih etmek kişinin puanına göre değişiklik gösterir.

Bankacılık ve sigortacılık bölümü okumak isteyen kişiler öncesinde bölümün içeriğini, derslerini ve okumak için gereken özellikleri bilmelidir. Böylece öğrenciler bölümü sıkılmadan, zorlanmadan daha eğlenceli şekilde bitirebilir. Bankacılık ve Sigortacılık bölümünün içeriği ise gayet zengin ve durmadan gelişen bir yapıya sahiptir. Sigortacılık, finans durumları, temel iletişim becerileri, hizmet planlamaları, bankacılık ve sigorta muhasebeleri konusunda donanımlı bireylerin yetişmesi hedeflenir.

Bu alanlarda danışmanlık verme, denetim yapma, planlamalar, ileriye yönelik yeni hazırlıklar bölüm mezunu kişiler tarafından beklenir. Çalışma alanları çok geniştir ve en önemlisi hızla değişen dünyada yeniliklere açık olan bireylerin bu bölüme yönelmesi oldukça önemlidir.

Bankacılık ve Sigortacılık ülkemizde 2002 yılından sonra büyük önem kazanmaya başlamıştır. Bankacılık ve Sigortacılık, ülkemizde 4 yıllık lisans ve 2 yıllık ön lisans programları halinde özel üniversiteler ve devlet üniversiteleri tarafından eğitimi verilen bir alandır. Sadece üniversiteye hazırlananlar tarafından değil, bankacı olup kendini bu alanda geliştirmek isteyen kişiler tarafından da talep görmektedir. Bu nedenle bölümün eğitim imkanları oldukça gelişmiştir.

Bankacılık ve Sigortacılık mezunu olduğunuzda bankalarda ve diğer finans kuruluşlarında, sigorta şirketlerinde, firmaların sigorta departmanlarında, muhasebe departmanlarında veya kamu kurumlarında görevlendirilebilirsiniz.

Para piyasalarının nasıl işlediği, finans durumları ve sigortacılık hakkında her türlü ayrıntılı bilgiyi bilen bireyleri yetiştiren bir bölümdür. Bölümün sonunda bankacılık ve sigortacılık alanlarına hakim ve mevzuatı iyi bilen, banka ve sigortacılığa ait temel kavramlar hakkında donanımlı olan, denetim, danışmanlık ve pazarlama yapabilen bol deneyimli kişiler ortaya çıkarılır.

Şimdilerde olaylar hızlı şekilde gelişmekte ve değişmektedir. Bu değişimlerden en fazla etkilenen alan banka ve sigortacılık olduğu için sektörde kendini geliştirebilecek elemanların yetişmesi insanlar açısından çok önemlidir.

Bölümden mezun olduktan sonra kişinin okuduğu fakülteye ya da yüksekokula göre lisans veya ön lisans diploması verilir. İş unvanı ise çalışılan sektöre göre değişir.

İş imkanı oldukça geniş olan Bankacılık ve Sigortacılık bölümü mezun olduğunuzda, masa başı bir işte çalışmak istemezseniz eğer eksperlik yapabilirsiniz. Bankacılık ve Sigortacılık eğitimi sayesinde, iş hayatına atıldığınızda iki mesleğe birden hakim olursunuz bu nedenle iş başvuruları yaparken karşınıza çıkan fırsatlar oldukça artmaktadır. İster bankacı olarak, ister sigortacı olarak kariyerinizi planlayabilirsiniz. Bunun yanında üniversiteden mezun olduktan sonra Sermaye Piyasası Kurulu’nun bu alanda yaptığı uzmanlık sınavlarına katılarak lisansınızı alabilir ve profesyonel bir şekilde çalışma hayatına atılabilirsiniz. Söz konusu lisansları almak zorunlu değildir ancak bankalar başta olmak üzere pek çok kurum artık personel alımı yaparken SPK lisansı talep etmektedir bu nedenle iş ararken rakiplerinizin önüne geçmek istiyorsanız SPK sınavı için hazırlanmanızı tavsiye ederiz.

Bankacılık ve Sigortacılık, yüksek gelir elde etmenizi sağlayabilecek bir alandır. Mesela bir sigorta şirketinin satış departmanında kariyerinizi geliştiriyorsanız, maaş ve prim sistemiyle çalışırsınız. Yaptığınız her bir sigorta sözleşmesi için ekstra prim kazanabilirsiniz. Performans bazlı bu ücretlendirme sistemi pek çok kişiyi ekonomik açıdan tatmin etmektedir. İş imkanlarının çeşitliliği beraberinde kadro çeşitliliğini de getirmektedir. Bankacılık ve Sigortacılık, satıştan idari hizmetlere kadar pek çok alanda kendinizi geliştirmeniz için imkan veren bir uzmanlık alanıdır. Bankalar, özel finans kuruluşları, devlet kurumları ve sigorta şirketleri kariyerinizi ilerletebileceğiniz başlıca yerlerdir.

Bir banka bünyesinde bireysel satış temsilcisi olarak veya bir kamu kurumunda memur olarak çalışıp kariyerinizi profesyonelce geliştirebilir ve daha yüksek pozisyonlarda çalışabilirsiniz. İnsanlarla birebir iletişim kurmayı gerektiren, hareketliliğiyle ön plana çıkan bu sektörde kendinize iyi bir iş bulmak istiyorsanız bazı noktalara dikkat etmelisiniz. İnsanlarla iletişiminiz kuvvetli olmalı, dış görünüşünüze özen göstermeli ve sabırlı olmalısınız.

Hem banka şube sayısı hem de banka sayısında son yıllarda büyük bir artış görülmektedir. Banka ve sigorta kuruluşlarında çalışan kişiler uzman kişilerdir ve insanlara finansal konularda destek ve yardımcı olmaktadırlar. Bu kişilerin yetiştirilebilmesi için ülkemizde üniversitelerin bankacılık ve sigortacılık bölümü 2 yıllık ve 4 yıllık eğitimler verilmektedir. Her bölümün uzmanlık alanı ve verilen dersleri farklıdır.

Bankacılık ve sigortacılık bölümlerinin açılmasının amacı kalifiye eleman sayısının artırılmasını sağlamaktır. Asıl amaç ise bankacılık ve sigortacılık sektöründe ihtiyaç duyulan alt yapıya hakim, tam donanımlı, bilgili ve tecrübeli uzman kişi yetiştirmek ve sayılarını artırmaktadır. Verilen eğitimler ile mezun olan her öğrencinin çalışma hayatına hızlı adapte olmasını sağlamak ve etkinliklerini artırmaktır. Bankacılık ve sigortacılık bölümlerinin hedefi ülke ekonomisini geliştirmeye katkı sağlayacak, denetleme kurumlarında daha iyi hizmetler yapabilecek elemanlar yetiştirmektir.

Bankacılık ve sigortacılık bölümünden mezun olan bireyler Sermaye Piyasası Kurumu, sigorta şirketleri ve bankaların açmış olduğu tüm sınavlara girerek kurumların uzman ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olabilmektedirler. Bu bölümlerden mezun olan kişiler finans kuruluşları bankalar ve sigorta şirketleri gibi birçok kurumda yönetici ve uzman olarak görev yapabilecektir.

Bankacılık ve Sigortacılık İş İmkanları

Öğrenciler bu bölümden mezun olduktan sonra kolay iş bulunup bulunmadığını fazlası ile merak ediyor. Bu bölümden mezun olduktan sonra devlet dairelerinde ya da özel sektörde iş bulma şansı vardır. Devlet bankalarında, devlet şirketlerinde çalışmak için KPSS’ye girmek şarttır. Bu sınavdan yeterli puan alındığı takdirde atama usulü ile kişi yeni işine hemen başlayabilir.

Özel bankalarda ve özel şirketlerde de iş bulma imkanı vardır. Ancak özel sektörde iş verenin aradığı özellikler ve talep ettiği donanımlar daha farklıdır. Bu taleplere karşılık verildiği takdirde işe girilebilir. Bununla birlikte bankalar tarafından düzenlenen banka sınavları ile adaylar şansını deneyebilir. Ayrıca Bankacılık ve Sigortacılık alanını daha ileriye taşımak için akademisyen olma yolu da tercih edilebilir.

 

Ekonomi, hayatın her alanında etkisini gösteren bir bilimdir. Ekonominin globalleşmesi, bu alanla ilgilenen insan sayısının artmasına yol açmıştır. Hobi olarak ekonomiyle ilgilenen pek çok kişi bu hobiyi kariyere dönüştürmektedir. Bunun yanında ekonomiye pek ilgi duymayan ancak finans sektöründe yer alan bankalar gibi kurumsal firmalarda profesyonel iş hayatı yaşamak isteyen kişiler de mevcuttur. Bu nedenle finans sektörü, ekonomiye ilgi duyan veya duymayan herkesin ilgi gösterdiği bir iş alanı haline gelmiştir. Sektöre talebin yoğun olmasının bir diğer sebebi de iş imkanlarının fazla ve çeşitli olmasıdır. Yoğun talep karşısında kurumlar personel alımı yaparken oldukça titiz davranmaktadırlar. Bünyesine en nitelikli personelleri katmayı hedefleyen büyük kurumlarda çalışmak istiyorsanız eğer aldığınız eğitim oldukça önemlidir.

Bankacılık ve Sigortacılık, pek çok işe başvurmanızı sağlayacak bölümlerden biridir.

Bankacılık ve Sigortacılık eğitimi kapsamında alacağınız dersler bankacılık, hukuk, iktisat, ekonomi ve sigortacılıkla ilgilidir. Bölüm içeriği alan dersleri haricinde ekonomi tabanlı derslerden oluşmaktadır. Bankacılık ve Sigortacılık eğitimini tamamladığınız takdirde bankalar ve sigorta şirketleri başta olmak üzere finans sektöründe faaliyet gösteren pek çok kurumun bünyesinde çalışabilecek donanıma sahip olursunuz. Hareketli bir iş hayatı isterseniz sigorta şirketlerinin satış departmanında çalışabilirsiniz. Kurum görüşmeleri ve saha satışı gibi sürekli hareket halinde olacağınız, insanlarla güçlü iletişim kurmayı gerektiren bir pozisyon masa başında çalışmak istemeyen kişiler için idealdir. Bunun yanında bankaların ve sigorta şirketlerinin çağrı merkezlerinde telefon üzerinden sigorta satışı gerçekleştirebilirsiniz.

Bankacılık ve Sigortacılık mezunu olarak firmaların muhasebe departmanlarında çalışma fırsatı bulabilirsiniz. Ya da uzmanlık alanınızda kendinizi geliştirmeyi hedefleyerek bir banka bünyesinde çalışabilirsiniz. Özel sektörde bankacılık ve sigortacılık eğitimi almış kişilerin iş imkanları çeşitlidir. Neye yeteneğiniz olduğunu analiz edip ona göre bir iş seçimi yapmalısınız. Mesela insanlarla rahat iletişim kuramayan kişiler satış departmanlarında çalışmamalıdır. Veya sözel hafızası güçlü olmayan kişiler hukuk departmanlarını tercih etmemelidir. Bunun yanında özel sektörde kariyer hedeflemeyen kişiler, Bankacılık ve Sigortacılık alanında kamu kurumlarına atanabilmektedir. Maliye Bakanlığı başta olmak üzere pek çok kamu kurumu bu alanda mezun olmuş kişiler için personel alımı sağlamaktadır. KPSS’ye girdikten sonra değerlendirebileceğiniz kamu kadroları için mutlaka kurumların personel alım ilanlarını takip etmelisiniz. Ayrıca merkezi atamaya başvurarak da kamu kadrolarında iş imkanı yakalayabilirsiniz.

Bankacılık ve Sigortacılık bölümünden mezun olacak kişiler, kapsamlı çalışma alanlarını bilmelidir. Bu bölümde okuyan adaylar için ülkemizde birçok iş imkanı bulunmaktadır. Eğitim ve öğretim hayatı boyunca üniversite tarafından adaylara verilen derslerin çeşitli olması, ekonomi ve finans alanında gerekli bilgiye sahip olunmasını sağlamaktadır.

Bu sayede Bankacılık ve Sigortacılık bölümünden mezun olan kişileri kapsamı geniş bir çalışma alanı bekler.

Genel olarak bakmak gerekirse bu bölümü okuyan kişilerin iş bulma imkanına sahip olduğu yerler; devlet bankaları, özel bankalar, finans kuruluşları, sigorta ya da acente şirketleri, komisyoncu firmalar, perakende, satış ve pazarlama üzerine kuruluşlar olabilmektedir.

 

Bankacılık ve sigortacılık bölümü mezunlarının birçok kamu ve özel kuruluşlarda iş bulma imkanı daha fazladır. Finansal yönetim bilgilerinden dolayı özel şirketlerde uzman ve yönetici olarak görev alabilirler. Bankacılık bölümü mezunları finans sektörünün ihtiyacı olan temel, teknik ve teorik bilgilere sahip oldukları için tüm finans sektöründe, eğitim kurumlarında yeni eleman yetiştirmek için çalışma imkanları bulabilmektedirler.

Özel sektörde muhasebecilik, yeminli mali müşavirlik alanlarında stajlarını tamamlayarak kendi iş yerlerin açabilir ve muhasebecilik yapabilirler. İş alanı olarak genellikle banklar gösterilmektedir. Okul döneminde öğrencilere bu bölümde çok para var sözü çok sık söylenir. Ancak olan para çalışanın değil her zaman bankanın dır. İş hayatınızda kendinizi sürekli geliştirir ve kariyerinizi yükseltirseniz o zaman çok paraya kavuşabilirsiniz.

Özellikle bankacılık sektöründe kendinizi geliştirerek yükselmeye başladığınızda alacağınız parada kendiliğinden yükselecektir. Bankacılık ve sigortacılık bölümünün bitirenler için iş imkanları olarak bankalar en doğru ve isabetli kuruluşlardır. Ülkemizde çok sayıda kamu ve özel banka bulunmaktadır.

Kurumların sayısının çok olması bu bölüm mezunları için bir avantajdır. Her bankanın farklı bölümleri ve pozisyonları bulunmaktadır. Her bölüm ve pozisyon için farklı zamanlarda eleman alımları yapılmaktadır. Tüm bankaların eleman alımlarını takip ederek kısa zamanda kendinize iyi bir iş bulabilirsiniz. Özel şirketler eğitim durumunuz ve bildiğiniz programlara göre sizlere daha iyi iş imkanları sağlayacaktır.

2 Yıllık ve 4 Yıllık Mezunlara Göre İş İmkanları

Bankacılık ve Sigortacılık bölümü 2 yıllık ya da 4 yıllık olarak okunabilmektedir. Türkiye’de birçok üniversitede bu bölüm yer almaktadır. 2 yıllık olarak bölümü okuyan öğrencilerin eğitimlerini DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile 4 yıla tamamlama hakkı da bulunmaktadır. 2 yıllık ve 4 yıllık olarak bölümü okuyan öğrencilerin iş bulma imkanları değişebilmektedir. Alınan ders sayısı, eğitim kalitesi, statü derecesi farkı bu farklılığın doğmasına sebep olmuştur. 4 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık bölümü okuyan öğrencilerin iş olanakları daha kapsamlıdır.

  • 2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık bölümü okuyan adaylar banka içerisinde iş imkanı bulabilmektedir. Banka içerisinde çağrı merkezi, şube satış temsilcisi, gişe personeli, asistanlık, genel müdürlük birimlerinde çalışabilmektedir. Adaylar özel ya da kamu bankası fark etmeksizin bankaların ilgili birimlerinde istihdam edilmektedir. Ek olarak adaylar finans kuruluşları, sigorta ve acente şirketleri içerisinde yer alabilmektedir.
  • 4 yıllık olarak Bankacılık ve Sigortacılık bölümü okuyan adaylar ise yine bankaların ilgili birimlerinde iş imkanı bulabileceği gibi finans danışmanlığı, sigortacılık, kredi ve finans analisti, brokerlık mesleklerini de yerine getirebilirler. Ek olarak, Devlet Planlama Teşkilatı, Maliye Bakanlığı ve Uluslararası Denetim Şirketleri içerisinde de yer alma hakları bulunmaktadır.
  • 2 yıllık ve 4 yıllık fark etmeksizin Bankacılık ve Sigortacılık bölümü okuyan adayların ortak bir şekilde çalışma alanı bulabileceği ek çalışma alanları arasında; leasing şirketleri, işletmelere ait finans ve muhasebe bölümü, reasürans şirketleri ve işletme aracı kurumları bulunmaktadır.

 

Bankacılık ve Sigortacılık 2 Yıllık (Ön lisans)

Ülkemizde hemen hemen pek çok devlet üniversitesi ve özel üniversitesinin meslek yüksek okullarında bu bölüm yer almaktadır. 2 yıllık bu programı okumayı düşünenlerin sahip olması gereken bazı özellikler ve yetenekler bulunuyor. Öncelikli olarak Bankacılık ve Sigortacılık bölümü mezunu olmayı düşünen bireylerin sahip olması gereken nitelikler; dikkatli, sabır sahibi, yenilikçi, kurumsal iletişim yönü kuvvetli, takım çalışmasına yatkın, gelişime açık, kapalı yerlerde çalışabilecek, iktisat ve ekonomi alanına ilgili nitelikte olması gerekiyor. Tüm bu nitelikleri taşıyan bireyler bu bölümü rahatlıkla okuyabilir.

Üniversitelerin Bankacılık ve Sigortacılık yüksek okulların da 2 yıl eğitim verilmektedir. 2 yıllık bölümlerde okutulan dersler arasında, temel bankacılık bilgileri, sigortacılığa giriş ekonomi, temel hukuk kavramları, genel matematik, yabancı dil, bilgisayara giriş, davranış bilimleri, Türk dili dersleri birinci dönemde verilen derslerdir. İkinci dönemde ise aynı derslerin uygulama ve geliştirmeleri üzerine dersler verilmektedir.

İkinci sınıf dersleri arasında, banka işlemleri ve uygulaması, istatistik, uluslararası bankacılık, finansal hizmetlerin pazarlanması, kıymetli evrak ve takip hukuku, Türkiye’de para banka tarihi, finansman yönetim ve organizasyon, sigorta hukuku gibi dersler yer almaktadır. 2 yıllık eğitimlerini tamamlayanlar bankacılık ve sigortacılık bölümünün 4 yıllık eğitimine geçiş yapabilirler. Ayrıca DGS sınavına girerek yaklaşık 28 farklı bölümü geçiş yapma hakları bulunmaktadır.

2 yıllık eğitimlerini tamamlayanlar almış oldukları eğitimler haricinde kendi donanımlarını geliştiren bireyler, bankacı ya da sigortacı olarak iş hayatlarına başlayabilirler. Bankalar eğitim durumlarına göre farklı bölümler için eleman alımları yapmaktadır. Bunun büyük bir bölümünü 2 yıllık yüksek okul mezunları oluşturmaktadır. Bankacılık ve sigortacılık yüksekokulu mezunları tüm bankalar ve özel sigorta şirketlerinin yanı sıra çeşitli finansal kuruluşlarda ve şirketlerde iş bulabilirler.

Bankalar haricinde finansal alanda hizmet veren özel şirketler bu bölüm mezunları için iyi bir iş kapısıdır. Bankacılık ve sigortacılık bölümü 2 yıllık mezunları muhasebeciler ve mali müşavirler yanında çalışarak kendilerini geliştirebilirler.

Ekonomi, finans, para politikaları, banka ve sigortacılığın genel anlamda işleyişi ve ilgili mevzuat hakkında bilgi birikimi aktarmayı 2 yıllık bankacılık ve sigortacılık programları hedeflemektedir. Belirtilen konular hakkında öğrencilerin gerekli nitelikli bilgileri almasını sağlar. Banka, sigorta ürün ve hizmetlerin uzman bir şekilde kontrol ve denetiminin yapılmasını ve danışmanlık hizmeti verecek donanıma sahip bireyler yetiştirilmesine olanak tanır. Bu bölümü okumak için LYS ve YGS puan türü temel alınmaktadır.

Bankacılık sektörünün en ihtiyaç duyulan personellerini yetiştiren bu programlar, sektörün temel yapı taşını oluşturan çekirdek kadroyu yetiştiriyor. 2 yıllık bu program, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikte ve pratiklikte nitelikli bireyler yetiştirmeyi hedeflemekte olup, aynı zamanda banka ve sigorta alanında geleceğin gereksinimi olan akademisyenleri üniversite kurumlar için hazırlar. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşları ve özel kurumlar için iş fırsatı yaratır. Diğer bir taraftan bu programdan mezun olan kişiler yeminli mali müşavirlik, serbest mali müşavirlik gibi alanlarda da kanun tarafından öngörülen zorun stajı yerine getirerek çalışabilirler.

2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık ön lisans programı, ülkemizde pek çok üniversite tarafından verilmektedir. Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Sıtkı Koçman Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, On Sekiz Mart Üniversitesi, Sütçü İmam Üniversitesi, Ömer Halisdemir Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Ahi Evran Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi gibi pek çok devlet üniversitesinde 2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık eğitimi alabilirsiniz. Bunun yanında Antalya Akev Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Çağ Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi, Haliç Üniversitesi, İstanbul Arel Üniversitesi, Okan Üniversitesi, İstanbul Medipol Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi gibi özel üniversitelerde eğitim alabilirsiniz.

Bankacılık ve Sigortacılık 2 yıllık ön lisans programlarında başarılı olduğunuz takdirde dilerseniz Dikey Geçiş Sınavı ile eğitiminizi 4 yıllık lisans programına tamamlayabilirsiniz. Lisans programına devam etmek istemezseniz eğer, ön lisans mezunu olarak da sektörde fazlasıyla iş fırsatı yakalayabilirsiniz. Dilerseniz bankacı olabilir dilerseniz sigorta alanına yönelebilirsiniz. Kamu kurumlarında veya özel firmalarda çalışabilirsiniz. Hem bankacı hem sigortacı yetkinliğine sahip olarak, iki sektörde de iş bulma imkanına sahip olursunuz.

Bankacılık ve Sigortacılık 4 Yıllık (Lisans)

Ülkemizde eğitim veren üniversitelerin birçoğunda bankacılık ve sigortacılık bölümü fakülte olarak bazılarında ise yüksek okul olarak eğitim vermektedir. 4 yıllık eğitim veren üniversiteler her iki alan içinde uzman yetiştirebilmek için eğitim vermektedir. Verilen eğitimlerin ilk 2 yılı ortak derslerden oluşur ve hem bankacılık hem de sigortacılık alanını seçecek olan bireylerin öncelikle temel kavramları ve ortak noktaları birlikte görmeleri sağlanır. 2 yıllık ve 4 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık dersleri de birbirinden farklıdır. Bu nedenle eğitim süresi ile birlikte alınan eğitimin derecesi, kalitesi değişmektedir.

Uzmanlık alanları ise 3. Sınıftan itibaren seçilmeye başlamaktadır. 3. Sınıfa gelen öğrenciler ilgi alanlarına göre bölüm seçerler ve bankacılık ya da sigortacılık alanlarında eğitimlerini tamamlarlar. Bankacılık alanında lisans eğitimini tamamlayan kişiler mezun olduklarında ülkemizde faaliyet gösteren çeşitli bankaların açmış oldukları sınavlara girebilir ve bankacı olarak iş hayatına atılabilirler.

Aynı şekilde sigortacılık bölümünden mezun olan adaylar artık ülkemizdeki tüm sigorta şirketlerini tanıyor olur, bu şirketlerin açmış oldukları uzmanlık sınavlarına katılarak görev almaya başlarlar. Özel şirket olarak hizmet veren sigorta şirketleri ile birebir görüşmeler yaparak sınav olmadan da işe giriş yapabilirler. Bankacılık ve sigortacılık alanında 4 yıllık eğitim verilmesinin amacı, ülkemizin finansal gelişimine katkı sağlayacak yeterli düzeyde kalifiyeli insan yetiştirmektir. Bankacılık ve sigortacılık dersleri de bu alanda verilmekte ve yetiştirilen kişilerin alanında profesyonel kişiler olması sağlanmaktadır.

Üniversitelerin bu bölümlerinden mezun olanlar genellikle bankalar ve sigorta şirketlerde uzman ya da yönetici olarak görev almaya başlayabilirler. Bankacılık ve sigortacılık mezunları için iş alanı sadece banka ve sigorta şirketleri ile sınırlı değildir. Tüm şirketlerde, finans kurumlarında rahatlıkla iş bulabilmektedirler.

Banka, sigorta ürün ve hizmetlerini etkin bir şekilde denetimini ve pazarlamasını yapabilmek anlamında deneyimli elemanlar yetiştirmek için 4 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık bölümünü okumak gerekmektedir. Alınan eğitimin yanı sıra matematik alanında başarılı olmalı ve kişisel bazı özelliklere sahip olunması gerekmektedir. Kapalı ortamlarda çalışmayı seven, dikkatli, sabırlı, güler yüzlü, başkaları ile iyi şekilde eğitim kurmayı bilen ve yenilikçi kimseler bu eğitimi alarak banka ve sigorta sektöründe yer alabilir.

Eğitim süresi boyunca diğer birçok dersin yanı sıra banka ve sigorta bölümü dersleri de alarak gerekli olan lisansı tamamlayıp 4 yıllık bankacılık ve sigortacılık mezunu olabilir ve bankaların düzenlemiş olduğu sınavlara katılarak istediğiniz bankada çalışmaya hak kazanabilirsiniz.

Banka ve sigortacılık Lisans bölümünü tercih eden öğrenciler 4 yıllık eğitim süreçleri boyunca, ticaret hukuku, finansal muhasebe, temel iletişim, genel bankacılık bilgileri, temel sigortacılık bilgileri, temel sigorta hizmetleri, banka ve sigorta temel bilgiler, hizmet pazarlaması, fon yönetimi, risk yönetimi, bilgisayar eğitimi, temel kredi bilgileri, ekonomi gibi eğitimler bulunmaktadır. Tüm bu eğitimlerin yanı sıra okul dönemi ve staj dönemi ile tüm bilgiler pekiştirilir. Bankacılık ve sigortacılık bölümünü bitirmeniz halinde lisans sahibi olabilirsiniz.

Banka ve sigortacılık bölümü kazanan ve okuyan kişiler genel olarak farklı bankalarda ve sigorta şirketlerinde çalışabilmektedir. Bu bölümü bitirmeniz halinde lisans sahibi olarak iş deneyimine alt tabakalardan başlayarak ilerlersiniz. Bankacılık sektöründe ilerlemek için bankanın farklı departmanlarında ve birimlerinde görev alarak kariyer serüvenine başlayabilirsiniz. İstediğiniz iş bölümünü tercih ederek ilk etapta en alt kademeden başlar ve zamanla daha üst kademelerde terfi edebilirsiniz. Bunun için belirli dönemlerde sınavlar gerçekleşmektedir. Banka ve sigortacılık bölümü bitirip istihdam edilen personeller aynı haklara sahip olarak aynı kimliği taşımaktadır.

Banka ve sigortacılık bölümü okuyarak mezun olan kişiler özel ve kamu bankalarında görev yapma hakkına sahip olabiliyor. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank gibi bankalarda da aynı şekilde çalışma hakkına sahip olabilirsiniz. Dönemsel olarak yapılan banka sınavlarına katılarak mezun olduğunuz ve aldığınız eğitim seviyesine göre ayarlanmış sınavlarda başarı neticenize göre bankalara yerleştirilme yapılmaktadır. Özel bankalar dışında kamu bankaları ayrı dönemlerde KPSS şartı ve yüksek puan şartı da arayabiliyor. Belirli dönemlerde açılan KPSS sınavlarına katılarak daha kolay iş imkanına sahip olabileceğiniz gibi daha iyi şartlarda çalışma imkanına da sahip olabilirsiniz.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü DGS

Finans dünyası, her geçen gün büyüyen bir iş alanı haline gelmiştir. Bankalar, sigorta şirketleri, yatırım ve danışmanlık firmaları gibi pek çok  farklı kurum ekonomiye ilgi duyan kişiler tarafından kariyer hedefi haline gelmiştir. İki farklı alanda uzmanlaşmanızı sağlayan Bankacılık ve Sigortacılık bölümü, finans alanında kariyer hedefleyen kişilerin eğitim alması gereken bölümler arasında yer almaktadır.

Bankacılık ve Sigortacılık, ülkemizde hem ön lisans hem de lisans programında eğitimi verilen bir bölümdür. Lisans programı örgün eğitim sisteminde verilirken, ön lisans programı hem örgün hem uzaktan eğitim sisteminde verilmektedir. Aynı zamanda devlet üniversitelerinde de özel üniversitelerde de Bankacılık ve Sigortacılık bölümü vardır. Eğitimin süresine, eğitim almak istediğiniz okula göre tercih yapmanız gerekmektedir. Günümüzde üniversite ve bölüm sayısının artması ve mezun olan öğrencilerin hepsinin istihdam edilememesi işsizlik oranının artmasına sebep olmuştur. Mezun sayısının fazla olması, firmaların işe alım sürecinde seçici davranmalarına imkan vermektedir. En nitelikli personeli bünyesine katmaya çalışan kurumsal firmalarda işe girerken lisans mezunları ön lisans mezunlarına göre daha çok tercih edilmektedir.

Ön lisans mezunuysanız yeniden üniversite sınavına girip lisans eğitimi almanıza gerek yoktur. Dikey Geçiş Sınavı’na girerek ön lisans eğitiminizi lisans eğitimine tamamlayabilirsiniz. DGS – Dikey Geçiş Sınavı, ön lisans mezunlarına lisans mezunu olmaları için imkan veren bir sınavdır.

Her sene tekrar edilen DGS’ye Bankacılık ve Sigortacılık ön lisans mezunu olarak girebilirsiniz. Ön lisans eğitiminizi tamamlayabileceğiniz lisans programları şunlardır:

DGS Bankacılık ve Sigortacılık Geçiş Bölümleri

Aktüeryaİşletme
Aktüerya Bilimleriİşletme Enformatiği
Aktüerya ve Risk Yönetimiİşletme Yönetimi
BankacılıkLojistik Yönetimi
Bankacılık ve FinansSermaye Piyasası
Bankacılık ve SigortacılıkSermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi
EkonometriSigortacılık
EkonomiSigortacılık ve Risk Yönetimi
Ekonomi ve FinansSigortacılık ve Sosyal Güvenlik
İktisatUluslararası Finans
Uluslararası Finans ve BankacılıkUluslararası İşletmecilik
Uluslararası İşletmecilik ve TicaretUluslararası Ticaret
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilikUluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi

Örgün eğitim sisteminde yer alan bu bölümlerin haricinde, uzaktan eğitim sisteminde eğitim alma imkanı tanınan açıköğretim fakültelerinin bazı bölümlerine DGS sonrasında başvurabilirsiniz. Uzaktan eğitim alarak tamamlayabileceğiniz lisans bölümleri ise şunlardır:

Halkla İlişkiler ve ReklamcılıkHalkla İlişkiler ve Tanıtım
Uluslararası Ticaret ve Lojistik YönetimiÇalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
İktisatİşletme
Kamu YönetimiKonaklama İşletmeciliği
MaliyeUluslararası İlişkiler

Bankacılık ve Sigortacılık DGS ile pek çok farklı lisans bölümüne tamamlanabilir bir bölümdür. Bölümün çok yönlü olmasının etkisi bu noktada büyüktür. DGS’ye hazırlanırken lisans eğitimini hedeflediğiniz bölümün puan türüne göre çalışmalısınız. Yukarıda listelediğimiz bölümler sayısal, eşit ağırlık ve sözel alanlarda puan kabul etmektedir. Hedefinizi belirledikten sonra sistemli çalışarak DGS’den gerekli puanı alıp lisans mezunu olma hazırlıklarına başlayabilirsiniz.

AÖF Bankacılık ve Sigortacılık

Anadolu Üniversitesi bankacılık ve sigortacılık ön lisans programı ile finans sektöründe çalışan kişilerin bilgi düzeylerini artırmak, sektöre yeni elemanlar yetiştirmek için hizmet vermektedir. Bankacılık ve sigortacılık alanı dışında da çeşitli kuruluşlarda çalışanların daha etkin olmasını sağlamak, iş ilişkilerini geliştirmek ve yaptıkları işlerle ilgili bilgilerini artırmak amaçlanmaktadır.

AÖF bankacılık ve sigortacılık mezunu olanların iş olanakları olarak, kamu ve özel sektörde yer alan çeşitli bankalar, finans kuruluşları, özel şirketlerin muhasebe bölümleri, muhasebe şirketleri, bilgi işlem merkezleri gibi birimlerde gösterilebilmektedir. Bu bölümlerde çalışarak kariyerlerini geliştirirler. Kendilerini geliştirdikten sonra isteyen kendi iş yerini kurabilir. Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi bankacılık ve sigortacılık ön lisans bölümünde okuyan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavlarına girerek lisans bölümüne geçiş yapabilir ve eğitimlerini 4 yıllık olarak tamamlayabilirler. Ön lisans programından mezun olabilmek için genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.

Ortalaması 2.00 altında olan öğrenciler eksik kredilerinden dolayı mezun olamazlar. Mezun olan öğrencilere Açık öğretim Fakültesi Bankacılık ve Sigortacılık Ön lisans Programı Diploması verilir. Mezun olduktan sonra iş arayanlar bu diploma ile iş başvurularını yapabilirler. İş başvurularında sahip oldukları diploma diğer üniversite diplomaları ile eş değerdedir.

Bankacılık ve Sigortacılık KPSS Atamaları

Globalleşen ekonomi günümüzde finans sektörünün büyük bir hızla gelişmesini sağlamıştır. Finans sektörü, bankalar başta olmak üzere pek çok kurumun varlığını sürdürdüğü geniş bir alandır. Ekonomiyle ilgilenen çoğu kişi de bunu bir hobi olmaktan çıkarıp profesyonel işe dönüştürmek istemektedir. Bu noktada alınması gereken eğitim oldukça önemlidir. Ekonomi üzerine gelişmiş ve farklılaşmış bölümlerde eğitim alırsanız, finans sektöründe kariyer yapma şansınız artacaktır. Bu bölümlerden biri Bankacılık ve Sigortacılık, mezunlarına çeşitli iş imkanları sunmaktadır.

Bankacılık ve Sigortacılık mezunu iseniz, çalışabileceğiniz kurum sayısı ve kadro çeşitliliği oldukça fazladır. Bankalar başta olmak üzere bütün özel finans kuruluşları, özel sigorta şirketleri, yatırım ve danışmanlık hizmeti veren kurumlar gibi pek çok yerde çalışabilirsiniz. Özel sektörde kariyerinizi inşa etmek istemezseniz eğer kamu kurumlarında Bankacılık ve Sigortacılık mezunu olarak çalışabilirsiniz. Maliye Bakanlığı başta olmak üzere Bankacılık ve Sigortacılık mezunlarını bünyesine katan kamu kurumları, KPSS puanı ile personel alımı yapmaktadır. Bankacılık ve Sigortacılık KPSS atamaları oldukça sık yapılmaktadır. Kamu Personeli Seçme Sınavı; genel yetenek, genel kültür ve uzmanlık alan derslerinden oluşan kapsamlı bir sınavdır. Başvurulan kadroya göre istenen puan türü değişmektedir. Her puan türünün içeriği farklıdır, kiminde sadece genel yetenek ve genel yetenek çözmeniz istenirken kiminde bunlara ek olarak hukuk ve iktisat çözmeniz istenebilir. Bu nedenle hedeflediğiniz kadroya atanmak için istenen puan türünü iyi incelemelisiniz. Yılda bir kez lisans, bir kez de ön lisans mezunları için düzenlenen KPSS’den istenen puanı aldıktan sonra merkezi atamalara başvurabilir veya kamu kurumlarının personel alım ilanlarını takip edebilirsiniz. Kamu kurumları, hem ön lisans hem de lisans mezunu personel alımı yapmaktadır. Mezun olduğunuz eğitim programının çeşidine göre KPSS atamalarını takip etmeniz gerekmektedir. Zira ön lisans ve lisans mezunlarının girecekleri sınavları ve alacakları puan türleri birbirinden farklıdır.

Bankacılık ve Sigortacılık eğitimi bünyesinde alınan mesleki uzmanlık dersleri haricinde iktisat, muhasebe, hukuk gibi geniş kapsamlı dersler de alınmaktadır. Bu da eğitim almış kişinin birçok farklı alanda donanımlı olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle Bankacılık ve Sigortacılık KPSS atamaları oldukça çeşitli kadrolar için gerçekleştirilmektedir. KPSS’den 85 ve üzeri puan aldığınız takdirde kamu kurumlarına atanma ihtimaliniz artacaktır. Şayet ön lisans mezunuysanız, KPSS B grubundan sınava girip merkezi atamalarla memur kadrolarına yerleşme şansınız oldukça fazladır. Aynı kadrolara alım yapıldığı takdirde Bankacılık ve Sigortacılık lisans mezunları da başvurabilmektedir. Bunun yanında lisans mezunları, KPSS A grubu uzmanlık derslerinden sınava girerek daha üst düzey kadrolara başvurabilmektedirler. Gördüğünüz gibi özel sektörde iş imkanlarının çeşitli olmasının yanında kamu sektöründe de ataması yapılan bir bölüm olarak Bankacılık ve Sigortacılık, gün geçtikçe talebin arttığı bir eğitim alanı haline gelmiştir.

Mezunlar İçin Avantajları

Finans dünyasında kurumsallığı ve geniş organizasyonuyla ön plana çıkan bankalar, iş arayan çoğu kişinin çalışmak istediği kurumlar arasında yer almaktadır. Bünyesindeki kadro çeşitliliğiyle bankalar pek çok farklı alanda uzmanlaşmış kişilere iş imkanı sağlamaktadır. İş arayanların yoğun talebine karşılık bankalar personel alımı yaparken oldukça titiz davranmaktadırlar. Personelin mezun olduğu bölüm başta olmak üzere pek çok kriter değerlendirilmektedir. Departmana göre farklılık gösterse de ekonomi tabanlı bölümlerden mezun olan kişiler, bankaların öncelikli tercihlerindendir.

Bankacılık sektöründe, Bankacılık ve Sigortacılık mezunu olmak oldukça avantajlıdır.

Bankalar, bünyelerinde çok çeşitli departmanlar bulunduran kurumlardır. Hukuktan satışa, bireysel bankacılıktan muhasebeye kadar banka bünyesinde iş bulabileceğiniz alanlar oldukça çeşitlidir. Bu çeşitlilik doğrultusunda bankalar personel alımı yaparken, alım yapılan kadronun gerekliliklerine göre mezun olunan bölüm şartı aramaktadır. Bankacılık ve Sigortacılık mezunları, bankacılık sektöründe pek çok kadroda iş bulabilmektedir. Bunun sebebi Bankacılık ve Sigortacılık bölümünün personel adayına gerekli donanımı sağlamış olmasıdır. Bu bölümden mezun bir kişi; ekonomiye, finansa, hukuka, bankacılığa ve sigortacılığa hakim olur. Bölüm bünyesindeki bankacılık dersleri, özellikle bankada ihtiyaç duyulan bilgi birikimini sağlar. Aynı zamanda sigortacılıkla alakalı derslerin bulunması, bankaların bütünleştiği sigorta şirketlerinin faaliyetlerine hakim olunmasını sağlamaktadır. Bankacılık ve Sigortacılık mezunu bir kişi bu nedenle banka bünyesindeki çoğu kadroda işe girebilir.

Bankacılık sektöründe özellikle satış temsilciliği ve gişe memurluğu gibi pozisyonlarda Bankacılık ve Sigortacılık mezunları tercih edilmektedir. Gerek bankacılık gerek sigortacılık insanlarla iletişim halinde olmayı gerektiren sosyal işlerdir. Bir bankada gişe veya satış bölümünde çalışıyorsanız, o bankanın yüzü siz olursunuz. Müşteri sizi tanır, güvenir. Bu nedenle dış görünüşüne önem veren, enerjisi yüksek ve iletişimi kuvvetli kişiler seçilmektedir. Bankacılık ve Sigortacılık mezunu olarak bankacılık sektöründe yer almak istiyorsanız bu özelliklere sahip olmanız sizi bir adım öne çıkaracaktır. Bunun yanında bölümün sağladığı teorik donanım direkt olarak bankacı adayı olmanızı sağlamaktadır. Bankanın bünyesinde bankacılık faaliyetlerine hakim olurken aynı zamanda bankanın anlaşmalı olduğu sigorta şirketinin faaliyetlerine de hakim olabilirsiniz. Bu da sizin kalifiye bir personel olmanızı sağlar. Hem bankacı hem sigortacı olarak daha verimli çalışabilir ve bankanın gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Bu noktada bankacılık eğitimi almamış kişilere karşı büyük bir avantaj sağlamış olursunuz. Bir örnek verecek olursak, Bankacılık ve Sigortacılık mezunlarının bir Sosyoloji mezununa göre bankacılık sektöründe şansı oldukça yüksektir. Bu bölümden mezun olan bankacı adayı öncelikle yetkinliklerini iyi analiz edebilmelidir. İş imkanlarının fazla olması ve bankacılık sektöründe öncelikli olarak tercih edilmesinin getirdiği avantaj iyi değerlendirilmelidir. Mezuniyet şartını sağladığınız her kadroya başvurmamalı, öncelikle hangi kadrolarda verimli olacağınıza karar vermelisiniz. Bankacılık ve Sigortacılık mezunu olarak bankacılık sektöründe sahip olduğunuz avantajları iyi değerlendirmelisiniz.

Bankacılık ve Sigortacılık Mezunu Maaşları

Finans sektörü, yapı itibariyle bünyesinde kurumsal firmalar bulundurmaktadır. Söz konusu firmalar personele ilerleme imkanı tanır, sosyal haklar verir, maaşları düzenli öder. Bölüm mezunu olarak finans tabanlı kurumsal firmalarda çalışma şansınız oldukça fazladır. Bu bölümden mezun olanlar, her iki bölümün de donanımına sahiptir. İster bankacılığı seçip banka bünyesinde çalışarak bir kariyer planlayabilirsiniz, ister sigortacılığı seçip sigorta şirketlerinde yer alabilirsiniz. Özel sektöre ek olarak kamu kurumlarında da iş bulma şansınız vardır.

Bankacılık ve Sigortacılık, çok yönlü bir alandır. Üniversitede alacağınız eğitim oldukça kapsamlıdır. Hukuktan matematiğe, ekonomiden muhasebeye, sigorta çeşitlerinden uluslararası bankacılığa kadar pek çok alanda bilgi sahibi olursunuz. Bu da finans tabanlı kurumlar için kalifiye bir personel olmanızı sağlar. Ne kadar donanımlı olursanız, alacağınız maaş da o kadar yükselecektir.

Bölüm mezunları için maaş imkanları kadrodan kadroya farklılık göstermektedir. Örneğin sigorta şirketlerinin satış departmanında çalışan bir sigorta elemanı, asgari ücret ve prim sistemiyle maaş alır. Yapılan satış başına alacağı prim değişeceği için maaş da değişkenlik göstermektedir. Performans bazlı bu ücretlendirme sistemi personelde strese sebep olabilmektedir. Prim sistemiyle ücretlendirilmeyen kadrolar içinse durum kurum farklılığına göre değişmektedir.

Büyük, kurumsal firmalar çalışanlarına daha yüksek maaş vermekteyken daha küçük firmalarda maaşın miktarı da azalmaktadır. Bu nedenle hangi kurumda çalıştığınız oldukça önemlidir. Bir banka bünyesinde çalışıyorsanız eğer kadronuza göre farklılık gösterse de 3000-6000 TL aralığında maaş alırsınız. Büyük finansal kurumlarda veya büyük sigorta şirketlerinde çalışıyorsanız eğer maaşınız bulunduğunuz kadroya göre değişecektir. Bankacılık ve Sigortacılık mezunu olarak bankalar dahil özel sektörde orta düzey bir kadroda çalışıyorsanız maaşınız 5000-7000 TL civarında olabilirken üst düzey bir kadroya geldiğiniz takdirde 10000 TL’i geçebilmektedir. Kamu kurumlarında ortalama 4000-4500 TL civarında maaşla memur kadrosuna atanabilirsiniz.

Bankacılık ve Sigortacılık Mesleğinin Geleceği

Günümüzün popüler meslek gruplarından biri de bankacılık ve sigortacılıktır. Sunulan iş imkanları, yan haklar, avantajlı bir sektör olması dolayısıyla pek çok genç, bu sektöre giriş yapmak istemektedir. Kariyer planlaması açısından da gençlere uzun vadeli bir kariyer yaşamı sunan bankacılık ve sigortacılık, diğer sektörlerle de yakından ilişkilidir.

İnsanların yaşam süresinin uzaması, sektörler içerisinde parasal işlemlerin daha yoğun bir şekilde gerçekleşmesi, ilerleyen teknolojiyle birlikte şirketlerin bankalara daha çok ihtiyaç duyması ve dijital bankacılığın gelişmesi, sağlık sektöründe yaşanan gelişmeler bankacılık ve sigortacılık meslek grubunun da gelişmesini sağlamıştır.

California Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2030 yılına kadar bankacılık sektörünün yüzde 27, sigortacılık sektörünün ise yüzde 22 oranında büyümesi bekleniyor. Hal böyle olunca her iki sektör içerisinde de istihdam olanaklarının artacağı ortaya çıkıyor. Dolayısıyla kariyer açısından gelecek vadeden sektörler olarak yer alıyor.

İnsanların hizmet konusunda artık daha hassas olması, şirketlerin en çok zorlandığı noktalardan biri olarak yer alıyor. Özellikle sigorta sistemi, temel hizmetlerinde gelişebilen ve genişleyebilen bir sektör olduğu için sağlık, konut ve kasko gibi bireysel alanlarda gençlerin daha kurumsal işletmelerde yer almasına olanak tanımaktadır.

Bununla birlikte seyahat sigortası gibi sigortalarda da hizmetin konfor ve güvenliğe damga vurması, ekonomik açıdan istihdamı arttıran temellerden biri olarak yer almaktadır. Bankacılık ve sigortacılık faaliyetlerinin birbiriyle ilişkili olması da iki sektörün ortak bir şekilde çalışmasına katkı sunmaktadır. Bankalar, sigorta faaliyetlerini yerine getiren kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa çalışarak müşteri profillerini genişletebilmektedir.

İş hayatının en önemli dönemlerinden biri olan staj, her iki sektör açısından da gençlere avantaj sağlamaktadır. Dinamik ve yaratıcı bir dönem geçirmelerini sağlayan stajlar, gelişim sürecini desteklemektedir. Y kuşağı üzerinde etkili motivasyon tekniklerinin geliştirilmesine olanak tanımaktadır. Ayrıca adaylar, kısa ve uzun vadeli olarak staj imkanı bulabildikleri gibi, stajyerlik görevini yerine getirdikleri şirketler tarafından da istihdam edilebilmektedir.

Günümüzde birçok banka ve sigorta acentesi, stajyerlerini kendi bünyesinde istihdam etmek üzere eğitmektedir. Dolayısıyla sektör içerisinde iş olanakları oldukça geniştir.

Bankacılık ve sigortacılık sektörlerinin içerisinde yer alan “stajyer gelişim programları” ya da “personel gelişim programları” gelecek vadeden programlardır. İki sektör açısından da iç kaynakları geliştirme ve güçlendirme açısından önem taşımaktadır.  Gençlerin oryantasyon ve adaptasyon sürecinde olmasını, ihtiyaçlarına göre staj imkanı bulmasını sağlayan bu program, takım çalışmasına yönelik görevlerin verilerek adayların liderlik özelliklerini ön plana çıkarmasını da sağlamaktadır. Bu sayede meslek grubu içerisinde başarılı yöneticiler ve liderler oluşturulması sağlanmaktadır. Programların amacı, adayların bilinçlendirmektir. Bilinçli çalışan, şirkete ve sektöre en iyi katkıyı sunacak olan çalışan demektir.

Bölümünün Sosyal Yaşam Üzerindeki Etkisi

Bankacılık sektöründe özellikle satış temsilciliği ve gişe memurluğu gibi pozisyonlarda Bankacılık ve Sigortacılık mezunları tercih edilmektedir. Gerek bankacılık gerek sigortacılık insanlarla iletişim halinde olmayı gerektiren sosyal işlerdir. Bir bankada gişe veya satış bölümünde çalışıyorsanız, o bankanın yüzü siz olursunuz. Müşteri sizi tanır, güvenir. Bu nedenle dış görünüşüne önem veren, enerjisi yüksek ve iletişimi kuvvetli kişiler seçilmektedir. Bu bölümün mezunu olarak bankacılık sektöründe yer almak istiyorsanız bu özelliklere sahip olmanız sizi bir adım öne çıkaracaktır.

Bunun yanında bölümün sağladığı teorik donanım direkt olarak bankacı adayı olmanızı sağlamaktadır. Bankanın bünyesinde bankacılık faaliyetlerine hakim olurken aynı zamanda bankanın anlaşmalı olduğu sigorta şirketinin faaliyetlerine de hakim olabilirsiniz. Bu da sizin kalifiye bir personel olmanızı sağlar. Hem bankacı hem sigortacı olarak daha verimli çalışabilir ve bankanın gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Bu noktada bankacılık eğitimi almamış kişilere karşı büyük bir avantaj sağlamış olursunuz.

Bir örnek verecek olursak, Bankacılık ve Sigortacılık mezunlarının bir Sosyoloji mezununa göre bankacılık sektöründe şansı oldukça yüksektir. Bu bölümden mezun olan bankacı adayı öncelikle yetkinliklerini iyi analiz edebilmelidir. İş imkanlarının fazla olması ve bankacılık sektöründe öncelikli olarak tercih edilmesinin getirdiği avantaj iyi değerlendirilmelidir. Mezuniyet şartını sağladığınız her kadroya başvurmamalı, öncelikle hangi kadrolarda verimli olacağınıza karar vermelisiniz. Bankacılık ve Sigortacılık mezunu olarak bankacılık sektöründe sahip olduğunuz avantajları iyi değerlendirmelisiniz.

Üniversite bölümü seçerken tercihlerden biri bu bölüm olabilmektedir. Çeşitli üniversitelerde yer alan bu bölüm 2 yıllık şekilde meslek yüksek okullarında ya da 4 yıllık şekilde fakültelerde okunabilir. Bu tercihi yapmak kişinin ilgisine, puan türüne ve puanına göre değişiklik gösterebilir. Ancak her iki versiyonda da öğrenciler bankacılık ve sigortacılık kapsamında genel eğitime tabi tutulur.

Çoğu eğitim uzmanının tercih zamanında öğrencilere önerdiği bu bölümün iş imkanları artış göstermekte ve maaş durumu da gittikçe iyileşmektedir.