Başarısı ile Ünlenen Kişilerden Gençlere 5 Kariyer Tavsiyesi

Kariyer planlaması yapmış olabilirsiniz. Fakat kariyer hayatınıza nerede başlamanız, nasıl başlamanız ya da zorluklar karşısında ne yapacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Bu tip durumlarda sizlere ilham olacak kişilerden başarı tavsiyeleri almanız gerekir. Başka insanların başarılarını görmek, insanlara umut verir.

Facebook sitesinin CEO’su olan Sheryl Sandberg’e göre hiçbir zaman doğru yol bulunmuyor. Kişinin nereye gideceğine kendisinin karar vermesi gerekiyor. Somut bir plan yerine soyut bir plan kurulması gerektiğini ve bu planın uzun vadeli olması gerektiğini söyleyen Sandberg, “”Uzun vadeli planlar büyük hayaller kurmanızı sağlarken, kısa vadeli planlar size kendinizi zorlamaya ve önünüzdeki bir buçuk yıl içinde nasıl daha iyi olmasını istediğinizi düşünmeye zorlar.” diyerek de bu tavsiyesini destekliyor. Kendinize ne yapmaktan korktuğunuzu sorun ve bunu nasıl yapacağınızı düşünün. Muhtemelen yapmanız gereken şey tam da budur.” diyor.

Ünlü iş adamı Warren Buffett, dünya üzerinde yapmış olduğu yatırımlar dolayısıyla biliniyor. Tevazunun kariyer yaşamında çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Buffett, insanın kendisini kontrol edebileceği derecede başarıyı yakalayabileceğini dile getiriyor ve ekliyor, “Unutma Warren, bir adamı bugün kovarsan ve kaybedersen – yarın vazgeçemezsin, bu yüzden bugün çenemizi kapalı tutmayı öğrenmeli ve yarın da aynı şekilde hissedecek miyiz bakmalıyız.”

Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in önerisi ise kariyer yaşamında başarı isteyen kişilerin sadelikten yana olması hakkında… Gates’e göre sadelik oldukça önemli. “Buffet’ın takvimine bakarsanız oldukça basit olduğunu göreceksiniz. Bir işin cazip olduğunu düşündüğünde onun hakkında konuşur, birkaç temel sayı ve gerçekler hakkında bilgi sahibi olur ve çok karmaşık gelmezse o zaman yatırım yapmayı seçebilir. Bir modeli olan, gerçekten tahmine dayanan ve uzun süre boyunca çalışmaya devam edecek bir işi seçer. Böylece önemli şeyleri kaçırma ihtimali azalır. Sadece temel yetenekler ile düşünmek ve gerçekten önemli olan şeyler üzerinde çalışmak – bunu yapabilmesi o kadar şaşırtıcı ki, özel bir dahilik şekli.” yorumunda bulunuyor.

Google şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Eric Schmidt, “evet” demenin önemli olduğunu söylüyor. Schmidt’in “Aldığım En İyi Tavsiye” adlı kitabında bu konuyu, “Daha fazla şeye evet demek için bir yol bulun: Yeni bir ülkeye davetiye için evet, yeni arkadaşlarla tanışmak için evet, yeni şeyler öğrenmek için evet mesela. Evet, ilk işinizi, bir sonraki işinizi ve eşinizi nasıl elde ettiğinizi düşünün ve hatta çocuklarınızı… Her şeyin yolu daha fazla evetten geçiyor.” cümleleriyle açıkladığını görebilirsiniz.

Ailenin kariyer yaşamı içerisinde bir engel olduğunu söyleyen Brian Chesky, kendisiyle yapılan bir röportajda, “Onlar hayatınızdaki en önemli kişilerdir ancak ailenizin kariyer tavsiyelerini asla ciddiye almamalısınız. Dünyadaki baskılar için anne babayı vekil olarak kullanmamalısınız. Bunun büyük bir başarısızlık olacağını varsayıyorum. Ailenize önem verin fakat kendi hayatınız ve hayalleriniz olduğunu bilin.” cümlelerini kurdu. Chesky, Airbnb uygulamasının kurucusu olarak biliniyor.