Bireysel Krediler Yüzde 45 Arttı!

Bireysel Krediler Yüzde 45 Arttı!
Bireysel Krediler Yüzde 45 Arttı!

Türkiye’deki kredi kullanımlarına yönelik finansal veriler açıklandı. Veriler, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından yayımlandı. TBB tarafından yapılan açıklamada ,”Krediler Ekim’de yıllık yüzde 42 artarak 3,8 trilyon TL’ye yükseldi” ifadeleri yer aldı.

Bireysel krediler, bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılıyor. Kullandırılan bireysel krediler, 2020 yılında yüzde 45 arttı! Yaşanan artış ile birlikte 849 milyar TL’ye yükseldi. Bu kredilerin yüzde 46’sını ihtiyaç kredileri, yüzde 34’ünü konut kredileri, yüzde 16’sını kredi kartları ve yüzde 4’ünü taşıt kredileri oluşturdu.

Bireysel Kredi Müşterileri Arttı

Bireysel krediler içerisinde tahsili gecikmiş alacak oranı ise bir önceki yıla göre 1,5 puan düşüş yaşadı. Yaşanan düşüş ile bu oran yüzde 2,6 seviyesinde yer aldı.

Bireysel kredi kullanan müşterilerin sayısı ise 33,9 milyon olarak açıklandı. Takipteki krediler haricinde kredi bu krediyi kullanan kişi sayısında 1 yıl içerisinde 2,4 milyon kişi arttı. Ortalama kredi bakiyesi ise 25,1 bin TL olarak görüldü.

82 bin kişinin Ekim ayında ilk defa ihtiyaç kredisi kullandığı görülürken, ilk defa konut kredisi kullananların sayısı ise 19 bin kişi olarak yer aldı. Kredi kartını ilk defa kullanan kişi sayısı 277 bin ve ilk defa kredili mevduat hesabı kullananların sayısı da 84 bin kişi olarak açıklandı.

Bireysel Krediler de En Yüksek İl İstanbul

İl bakımından sınıflandırma yapıldığında bireysel krediler için 2020 yılı Ekim ayı itibari ile en yüksekten en aza doğru iller sıralaması şu şekilde gerçekleşti:

  • 256 milyar TL – İstanbul
  • 83 milyar TL – Ankara
  • 58 milyar TL – İzmir