BNP Paribas Bu Yıl Tahıl Fiyatlarının Artacağını Söyledi

Bu yıl hava koşullarının kurak bir şekilde seyretmesi birçok olumsuzlukları da beraberinde getireceğini düşündürüyor. Özellikle tahıl hasadında bu etki çok daha yoğun bir şekilde hissedilecek. BNP Paribas analistleri bu konuda uyarıda bulundu. Önümüzdeki haftalarda yağmur yağışının olmaması durumunda özellikle de buğday fiyatlarında yükseliş bekliyor. Bunun sonucunda ise satın aldığımız ekmek ve makarnaların fiyatlarında artış görülmesi muhtemel.

Tahıl üreticilerin büyük bir çoğunluğunun olduğu ülkelerdeki hava durumları bu yıl için normalden oldukça kurak bir şekilde seyretti. Ayrıca Polonya’dan ihraç edilen buğday taleplerinde de ciddi artış söz konusu. BNP Paribas yaşanan gelişmelere dikkat çekerek tüm bu olumsuzlukların yanı sıra ulaşım bakımından da artan maliyetler ve işçilik maliyetleri sebebi ile tahıl fiyatlarındaki zammın kaçınılmaz olduğunu bildirdi.

Kurak Geçen Mevsim Sonrası Tahıl Hasatları Azalacak

2020 yılı kış ve ilkbahar mevsimlerinin kurak geçmiş olması sebebi ile mısır ve buğday başta olmak üzere tüm bahar mevsimine ait tahıl ürünlerinin hasatlarında azalma olacağı düşünülüyor. Toprak üzerindeki suyun yeterli seviyede olmaması ve çimlenmenin güçleşmesi sonucunda hasat edilen tahıllar daha az seviyeye düşecek.

Tahıl Fiyatları Mayıs Yağmurlarına Bağlı

Mayıs ayının ortasına kadar yeterli yağışın olmaması durumunda, tahıl ürünlerinin haşatındaki düşüş tahmini olarak yüzde 40 seviyelerine ulaşabilir. Mayıs ayının ortalarına kadar yağışın olması durumunda ise BNP Paribas tahıl konusunda umutların devam edeceğini söylüyor.

BNP Paribas şirketinin analistlerinin öngörüsüne göre; Mayıs yağmurları gelirse Polonya’da hasta edilecek olan buğday, geçen seneki düzeyi yakalayabilir ve 11 milyon tona ulaşabilir. Ancak 4 hafta öncesine kadar bu tahmin yüzde 5 oranında artış olmasından yanaydı. Yağışların istenildiği gitmemiş olması sebebi ile ve yağmurlar gelmediği müddetçe buğday haşatının verimliliği ile ilgili tahminler de düşmeye devam edecek.