ABD hükümetinin sızan belgeleri içerisinde Deutsche Bank adı da yer alıyor ve bankanın şüpheli para transferleri gerçekleştirdiği iddia ediliyordu. Geçtiğimiz hafta içerisinde Almanya’nın en büyük bankası olan Deutsche hakkında çıkan iddiaların bugün gerçeklik payı ortaya çıktı. Yapılan açıklamalara göre banka, ABD hükümetine gönderilen 2 trilyon dolarlık şüpheli para transferlerinin neredeyse yarısını gerçekleştirmiş olarak tespit edildi.
1997 ile 2017 yılları arasını kapsayan ve bu tarihlere yönelik para transferleri ile ilgili bilgileri kapsayan belgelerde, ABD hükümeti tarafından şüpheli olarak tanımlanan 2 trilyon dolarlık transferlerin 1,3 trilyonluk kısmının Deutsche Bank’a ait olduğu görüldü.
Söz konusu belgeler, ABD Hazinesi’nin Mali Suçlar Uygulama Ağı (FINCEN) tarafından bildirildi. Banka ve diğer finans kurumlarının şüpheli aktivite raporlarının yer aldığı belgeler sonucunda, Deutsche suçlu bulundu. Kanuni açıdan finans şirketlerinin ve kurumlarının, şüpheli olarak görülen transferler karşısında devlet yetkililerini uyarması gerekiyordu.
Deutsche Bank Açıklama Yaptı
Konuya yönelik olarak internet sitesi üzerinden açıklama yapan Deutsche Bank, sızan belgelerdeki para transferleriyle ilgili olarak, “çoktan soruşturulduğunu ve yetkililerin vardığı sonuç içerisinde, bankanın işbirliğinin ve arabuluculuğunun kamuoyu tarafından bilindiğini” dile getirdi. Banka, yapılan açıklama içerisinde ek olarak gerekli ve uygun çözüm odaklı bir yaklaşım ile çalıştıklarını söyledi.
Deutsche Welle’nin haberine göre bankadan yapılan açıklamada Deutsche’un “kontrollerini güçlendirmek için önemli kaynaklar ayırdığı” ve “sorumluluklarını ve yükümlülüklerini yerine getirmeye odaklandığı” belirtildi.
Bankanın daha önce ABD yaptırımlarını delen para transferlerine olanak sağladığı ortaya çıkmış ve 2015 yılında cezai işlem uygulanmıştı. Bankanın ABD’nin yaptırım uyguladığı İran, Suriye, Libya, Sudan ve Myanmar gibi ülkelerle iş yaptığı ve bu iş nedeniyle 258 milyon dolarlık bir ceza ödemeyi kabul ettiği belirtilmişti. Ancak Mali Suçlar Uygulama Ağı’nın sızan belgeleri, bankanın 2015 yılında ödediği cezanın ardından şüpheli transferlerine devam ettiğini göstermiş oldu.