Burcu Civelek Yüce: Bankalar Dijital Çözümler Üretmeli!

Burcu Civelek Yüce: Bankalar Dijital Çözümler Üretmeli!
Burcu Civelek Yüce: Bankalar Dijital Çözümler Üretmeli!

Bloomberg HT’de yer alan habere göre küçük işletmelere kolay erişilebilir, sade ve basit dijital çözümler üretilmesi gerekiyor. Akbank Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce, bu noktada bankaların adım atılması gerektiğini belirtti. Türkiye’de yer alan KOBİ’lerin yaklaşık 2.7 milyonunun şahıs şirketi olduğunu belirten Civelek Yüce, 700 bin tanesi için basit usul vergi ile çalıştığını paylaştı. Civelek Yüce, “Üstelik KOBİ’lerimiz dijital hizmetlere çok açıklar, son derece hızlı adapte oluyorlar. QR ödeme kabul eden işyeri sayısı her geçen gün artıyor.” dedi.

Civelek Yüce, Akbank’ın üye işyerlerinde yüzde 78 oranında QR ile ödeme kabul eden işyerleri olduğunu ve bu oranın yüksek olduğunu söyledi. Açıklamasına “Cep telefonuna inen kredi kartından sonra cep telefonuna inen POS’u da çıkardık. Biz bu ürünü deneysel, marjinal ya da pilot olarak düşünmedik. Bu bir ana akım ürün olmalı. Çünkü küçük işletmelerin böyle basit, maliyet olarak ucuz dijital çözümlere ihtiyacı var. Sadece ödemeler alanıyla sınırlı düşünmeyelim. Bizim işbirliklerini de bu alanda büyütmemiz, küçük işletmelere dijital çözümleri, farklı iş ortaklarıyla götürmemiz gereksinimi var. Bunun için de bir platformla beraber iş birliği yaptık. İşletmelere farklı çözümleri bir arada sunabilmemiz gerekiyor.” cümleler ile devam etti.

Sektör Tamamen Değişecek!

2021 yılının ilk ayında hayata geçirilmesi planlanan uzaktan müşteri edinimi hakkında Civelek Yüce, “Dijital müşteri edinimi için gerekli hazırlıklar otoriteler tarafından yapıldı, taslak bizimle paylaşıldı. Bu sektörü tamamen değiştirecek, finansal kapsayıcılığı da artıracak bir uygulama. Düzenleyici otoriteler de bence sektörün vizyonuna, gelişimine çok önemli katkı yapıyor. Her geçen gün müşterilerimiz için hem güvenli hem de çok daha basit çözümler sunmamız için bizim önümüzü açıyor.” dedi.

Bankacılık işlemlerinin büyük bir kısmının dijital kanallara yönelmesinin altını çizen genel müdür yardımcısı, 2019 yılına nazaran yüzde 23’lük bir artış olduğunu belirtti. Son bir yılda mobil bankacılık uygulamalarına 10’dan fazla güncelleme yaptıklarını ve 60’a yakın yeni fonksiyon eklediklerini belirtti. Mobil bankacılıkta 300’den fazla fonksiyona ulaştıklarını belirten Civelek Yüce, günlük banka işlemlerinin artık kolaylıkla mobilde yer aldığını vurguladı.

Akbank Mobil’in Payı Arttı

Civelek Yüce, “Aylık, haftalık nakit akışı özetleri, öngörüleri, harcama iade bilgileri, birikim önerileri sunuyoruz. Mobil bankacılıkta yatırım tarafı pek konuşulmuyor. Müşterilerimizin 5 bin TL’si de olsa 5 milyon TL’si de onlara bizim tüm yatırım işlemlerine tek bir kanaldan ulaşabilecekleri basit çözümler sunmamız gerekiyordu. O nedenle yatırım hizmetlerini mobilin içine getirdik. Bu yeniliği hayata getirdikten sonra Akbank mobilden yapılan yatırım işlemleri yılın başından bu yana iki kattan fazla arttı.

Akbank mobilin payı da toplam yatırım işlemlerinde 12 puan arttı. Hisse senetleri işlemlerinde 10 puanlık, Döviz işlemlerinde 11 puanlık artış oldu. Bunlar aslında müşterilerin böyle hizmetlere ne kadar ihtiyaçları olduğunu ve bankaların burada daha fazla ödev yapması gerektiğini de gösteriyor.” dedi. 2020 Eylül ayından bu yana dijital kartlarda da yüzde 20’lik artış olduğunu belirten Civelek Yüce, 4 başvurunun 3’ünün dijital kart üzerine olduğunu belirtti.