Denizbank HSBC’ye Talip mi Oldu?

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından 2019 yılının Eylül ayındaki açıklanan verilerine göre Türkiye’nin 15’inci en büyük bankası olan Hollanda merkezli ve aktif büyüklüğü 33 milyar TL’yi aşan, Türkiye pazarından ayrılacağına yönelik iddialar çıkan HSBC Bank’a, Türkiye’den talip geldi.

Uzun bir süredir finans piyasalarında konuşulan HSBC Bank, dünya üzerinde “küçülmeye” gittiğini dile getirerek şubelerini kapatıyor ve çok sayıda personelinin de işine son veriyor.  Brexit anlaşmasından sonra yeniden yapılanmaya giden banka, üç yıl içerisinde 35 bin banka personelini işten çıkaracağını açıklamıştı. Aynı zamanda Türkiye pazarından da çıkmayı düşündüğüne yönelik iddialar henüz yanıtlanmadı. Bankanın çıkışına ait pek çok senaryo üretildi fakat banka tarafından resmi bir açıklama yapılmadı.

Senaryolardan Biri Gerçek mi Oluyor?

Ortaya atılan ve dikkat çeken iddialardan biri, bankanın 1990 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren banka birimlerini ayırarak satıyor olması idi. Bu iddiaya yönelik yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre HSBC Bank özellikle “özel bankacılık” portföyünde oldukça iştah kabartan ve dikkat çeken bir banka olarak Türkiye’deki faaliyetlerini yönetiyor.

Uluslararası alanda yeniden yapılan kararı alınması kapsamında 2015 yılında Türkiye’deki faaliyetlerini, şubelerini ve operasyonlarını küçültme kararı alan banka, bireysel bankacılık faaliyetlerini küçülterek bunun yerine ticari ve yatırım bankacılığına odaklanmış ve bu alanlardaki hizmetlerine yoğun bir şekilde devam etmişti.

Denizbank Talip Oldu İddiası

HSBC Bank’ın Türkiye’den ayrılacağı yönündeki iddialar, ortaya atılan “birimleri ayırarak satma” iddiasını güçlendirmiş oldu. Özellikle bireysel müşterilere yönelik hizmet verilen özel bankacılık faaliyetlerinin yürütüldüğü bu birim, piyasadaki pek çok rakip banka tarafından takip ediliyor.

Denizbank’ın, HSBC Bank Türkiye yönetimine resmi olmayan kanallar aracılığıyla bireysel bankacılık hizmetine talip olduğu ve bu portföy ile ilgilendiği de ortaya atılan iddialar arasında yer alıyor. Henüz HSBC Bank Türkiye ve Denizbank tarafından konuya yönelik bir açıklama yapılmıyor. Daha önce kurumsal bankacılığa odaklanma kararı alarak Citibank’ın Türkiye’deki bireysel müşteri portföyünü satın alan Denizbank, bu hareketi ile dikkat çekmişti.