Deutsche Bank CEO’su Zombi Şirketler Konusunda Uyardı!

Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing, Alman ekonomisinin zombi şirketler ile ilgili olarak risk altında olduğunu açıkladı. Sewing, bu şirketlerin Alman ekonomisini tehdit ettiğini söyledi. Devlet yardımıyla ayakta duran veya durmakta zorlanan firmaların, Almanya’daki ekonomi üzerinde ağırlık yarattığını ifade etti. Bu firmaların koronavirüs ile baş etmesinin giderek zorlaştığı ve zamanla “zombi” şirketlerin çoğaldığı ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Sewing, “Ekonomimizin üretkenliği üzerinde ciddi bir etkisi var.” dedi.

Ülke içerisinde dile getirilen “Zombi” şirketler, devlet sübvasyonları ya da destek paketleri ile faaliyetini devam ettirmeye çalışan, ekonomideki verimsizlik nedeniyle itici güç olarak görülen şirketleri ve işletmeleri kapsıyor. Angela Merkel tarafından yönetilen hükümet; krediler, hibeler ve sübvansiyonlu kısa süreli programlar olmak üzere Avrupa’nın en üst düzey ekonomisindeki şirketleri ve vatandaşları virüs etkilerinden korumak için 1 trilyon avrodan fazla (1,2 trilyon dolar) yardım sözü vermişti.

Sewing: Yapısal Kargaşalar Hızlanıyor

Sewing tarafından yapılan açıklamalarda Almanya’daki zombi şirketlerin pandemi ile ilgili kurtarma paketleri nedeniyle ikiye katlanarak arttığı ifade edildi. Deutsche Bank CEO’su her 6 işletmeden 1’inin zombi işletme olduğunu söyledi.

Sewing açıklamasında şu sözlere de yer verdi:

“COVID-19’un dijitalleşmeden daha sürdürülebilir çalışma baskısına kadar birçok yapısal kargaşayı hızlandırdığı bir zamanda, ekonominin bu nedenle son derece hızlı bir şekilde adapte olması gerekiyor. Şirketler öncelikle her şeyin önceki haline dönmesini bekliyor.”