JP Morgan Bankası’nın Kapanan Şube Sayısı Artıyor

JP Morgan Bankası ABD’de küçülmeye devam ediyor ve kapatma kararı aldığı şube sayısı her geçen gün artıyor.

JP Morgan Bankası’nın baş ekonomisti Michael Feroli, içinde bulunduğumuz yıla ait ilk çeyrek raporlarında yüzde 14 oranında bir daralma yaşanabileceğini öngörüyor. Bu sebeple banka gerekli tedbirleri alarak küçülme politikasını sürdürmeye devam ediyor. Kapanması için belirlenen şube sayısı şimdilik bin civarı.

Foreli’nin tahminlerine göre aynı orandaki daralama 2020 yılının ikinci çeyreğinde de sürecek. 2020 yılında yaşanması muhtemel olan yüzde 14 oranlık düşüş için ekstra önlemlerin alınması için JP Morgan harekete geçti. 2020 yılındaki ekonomik anlamda dalgalanmanın sebebi ise korona virüs salgını olarak görülüyor. Tüm dünyada çığ gibi büyüyen yeni tip korona virüs ekonomideki olumsuz etkilerini çok daha uzun süre gösterecek gibi görülüyor.

2008 yılında ekonomiyi derinden sarsan global krizde yaşanan daralma yüzde 8,4 oranındaydı. Koronavirüs salgının yaşatacağı daralma ise yüzde 14 oranında olacağı öngörüşü hakim olup bu krizin çok daha derinden hissedileceği düşünülüyor.

1 Trilyon Dolarlık Devlet Desteği Umudu

Feroli yapmış olduğu açıklamada, devletin bahsettiği destek hakkında da yorumlarını bildirdi. Fed’in ekonomiyi desteklemek için yaratıcı çözümler sunmaya devam edeceğini söylerken Trump yönetimi ile 1 trilyon dolar bazındaki mali desteğin devlet tarafından geleceği konusunda oldukça umutlu olduğunu da sözlerine ekledi.

JP Morgan, yüzde 3,5 oranına varan işsizliğin, son 50 yıllık işsizlik seviyesindeki en düşük nokta olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca 2020 yılının ortalarında bu işsizlik seviyesindeki düşüşün artarak yüzde 6,25 gibi ciddi rakamlara ulaşabileceği konusunda uyarıyor.