Euroclear ve TEB’den Yatırımcılara Takas Kolaylığı

Euroclear, Avrupa’nın ve dünyanın önde gelen uluslararası takas ve saklama kuruluşlarından biri. Euroclear, Türkiye Ekonomi Bankası’nı iş ortağı olarak seçti. Böylelikle TEB, Euroclear’da hizmet alan kurumsal yatırımcıların, takas ve saklama işleyişinden sorumlu oldu. İşleyiş, Türk sermaye piyasalarında gerçekleştirilen Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketi tarafından ihraç edilen kira sertifikalarını kapsıyor. 

Euroclear Türkiye’de ihraç edilen menkul kıymetleri de kendi sistemine eklemiş oldu. 20 Temmuz’dan bu yana gerçekleşen iş ortaklığı üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklama yaptı. 

Ortaklık sayesinde yabancı yatırımcılar altına, dövize ve Türk Lirasına daha kolay erişebilir duruma geldi. Birden fazla yabancı kurumsal yatırımcı, işlem kolaylığı ve güvenlik açısından Euroclear gibi kuruluşlarla çalışıyor. Sermaye Piyasası Kurulu 2019 yılı haziran ayında bir düzenleme gerçekleştirdi. Kuruluşların MKK’ye üye olduktan sonra hesap işleticisi atayarak mümkünleştirilmişti. Euroclear ise MKK’ye üye olan ilk kuruluş oldu. TEB ise hesap işleticisi konusunda öncülük etti ve şu an için tek banka.

Yabancı kurumsal yatırımcılar bu sayede Euroclear’daki hesaplarından Türk bonolarını takas edebilir ya da saklayabilecekler. Türk bono alım satımda Euroclear ve TEB ortaklığı ile kolaylıkla gerçekleştirebilecekler.

Bu durumda da ülkenin tüm sermaye piyasası geliştirmiş olacak.

Kurumsal yatırımcılar gelişim sürecindeki ülkelere yaptıkları yatırım kararları kolaylaşmış olacak. Euroclear, MKK ve TEB güvenli ve sade bir yapı inşa etmiş bulunuyor. Bu hesap yapısı ile Türk bonolarına yönelik yatırım kararı ve uygulamalar hızlı bir şekilde gerçekleşebilecek. Bu sistemin diğer iyi tarafı ise saklayabiliyor olmaları. Türk bonolarının artışı böyle bir sistemle desteklenmiş olacak.