First State Bank Salgın Nedeniyle İflas Eden İlk Banka Oldu

Gothenburg merkezli olan First State Bank (İlk Devlet Bankası), yeni tip koronavirüs salgınının (Covid-19) Amerika Birleşik Devletleri içerisinde hızlı bir şekilde yayılmasının ardından faaliyetlerine devam edemeyen ilk banka oldu. Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından da bankanın faaliyetlerine devam edemeyeceği geçtiğimiz Cuma günü yapılan açıklamada duyuruldu.

FDIC tarafından yapılan açıklamada, “İlk Devlet Bankası, 2015 yılından bu yana finansal güçlüklerle faaliyet gösteren, uzun süredir devam eden sermaye ve varlık kalitesi sorunları yaşamıştır. Ayrıca, bankanın 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle sermaye seviyeleri yasal olarak faaliyetlerini sürdürmek için çok düşüktü.” ifadeleri yer aldı.

Bunun üzerine bankanın dört şubesine ait tüm mevduatları ve belirli varlıkları da MVB Financial Corp. MVBF tarafından satın alındı. 31 Aralık 2019 tarihinde yaklaşık 139,5 milyon dolar toplam mevduat ve 154,2 milyon dolar toplam aktif varlığa sahip olan banka, koronavirüs salgınına yenik düştü.

2008’den Sonraki En Büyük Kriz Yaşanacak

FDIC tarafından yapılan açıklamada 2000 yılından 2008 yılına kadar olan dönemde 550 adet banka hatası gerçekleştiği ve bunların büyük bir çoğunluğunun 2008 yılında yaşanan mali krize ve mali krizi takip eden 10 yıllık sürece etki ettiğinin görüldüğü ifade edildi. Listedeki banka hataları içerisinde en dikkat çekici olanı JP Morgan Chase olarak belirtildi.

2008 yılında bankaların başarısızlık yaşamasındaki en büyük nedenin likidite problemi olduğu da açıklamaya eklendi. Fakat yaşanan salgın ile birlikte 2008 yılından çok daha büyük bir krizin kapıda olduğu da belirtildi. Bankaların 2008 yılından sonra türev ürünlere bağımlı hale gelmiş olması ve ipotek destekli menkul kıymetleri yatırımcılara satması, krizi arttıran temel nedenlerden biri olarak yorumladı. FDIC, ilk olarak konut piyasasının yavaş yavaş kontrolden çıkacağını ve bu durumun finans sektörüne direkt olarak yansıyacağını ifade etti.