Google Şirketinde Özgeçmişinin Fark Edilmesini Nasıl Sağlarsın?

Google, günümüz şirketleri içerisinde en çok rağbet gören şirketler arasında yer almaktadır. Şirkete başvuru yapan kişilerin sayısı haftalık olarak 50 binin üzerindedir. Haftada 50 binden fazla kişinin başvurduğu şirkete ne yazık ki çok az kişi alınmaktadır. Hal böyle olunca adaylar, başvurularının ön plana çıkmasını sağlayacak olan yöntemleri uygulamak istemektedir. Eğer Google şirketine başvuru yapmayı düşünen kişilerden biriyseniz, kritik hatalara yer vermemeli, yazım denetimin dikkat etmeli ve aşağıda bahsedeceğimiz yöntemleri uygulayarak özgeçmişinizin ön plana çıkmasını sağlamalısınız.

Google İnsan Kaynakları uzmanları tarafından yapılan işe alım sürecinde, adaylar pek çok zorlu mülakata tabi tutulmaktadır. Yüz yüze yapılan Google iş görüşmeleri ve bu iş görüşmelerinde sorulan sorular da en merak edilen konular arasında yer almaktadır. Fakat adaylar için ilk etap, mülakata davet edilmeyi başarmaktadır. Google işe alım uzmanları tarafından özellikle dikkat edilen iki unsur vardır; birincisi başvuru yapan adayların nasıl bir lider olduğu, hangi liderlik özelliklerini taşıdığı ve ikincisi satış alanında hangi özelliklere sahip olduklarıdır. Şirket iyi satış yapan, satış alanında fark yaratan ve lider olabilecek kişileri bünyesinde barındırmak istemektedir.

Geçtiğimiz günlerde Google yazılım mühendisi tarafından paylaşılan bir video üzerinden yola çıkarak, başvuru yapmadan önce dikkat etmeniz gerekenler 3 ana madde üzerinde toplanmaktadır. Öncelikle bilmeniz gereken şey, şirketin masraf yaratacak her türlü etkenden uzak durmaya çalışmasıdır. Oluşturduğunuz özgeçmiş içerisinde masraf yaratacak özelliklerden kaçınmalısınız. Proaktif, verimli, performansa dayalı, takım çalışmasına uyumlu bir birey olduğunuzu ön planda tutmalısınız. “Y kuşağına uygun” bir çalışan profili belirlemelisiniz.

İş deneyimlerinizin yer aldığı bölümü kısa ve net cümlerle doldurmalısınız. Google şirketi somut verilere önem vermektedir. Bu nedenle çalıştığınız pozisyon, hizmet verdiğiniz süre ve şirket ismi işe alım uzmanları açısından yeterli bilgi olarak sayılıyor. Fazla detaya girmeden adayların somut veriler üzerinden özgeçmiş oluşturması bekleniyor. Etkileyici bir özgeçmiş için laf kalabalığının olduğu bir özgeçmişi tercih etmek yerine, ilk bakıldığında dikkat çeken ifadelerin yer aldığı özgeçmişleri incelemeyi tercih ediyorlar.

Özgeçmişinizde mutlaka başarılarınıza da yer vermeniz gerekiyor. Çünkü etkili bir liderde bulunması gereken ilk özelliklerden biri elde ettiği başarıların dikkat çekici ve etkileyici nitelikte olmasıdır. Çarpıcı cümleler ile başarılar bölümünü doldurmanız gerekmektedir. Örneğin; “ … yarışmasında birincilik ödülünü kazandık.” cümlesi yerine, “Üstün performans ve verimliliğimiz sayesinde … yarışmasında 100 aday arasından birincilik ödülünü kazandık.” denmesi bekleniyor.

Liderlik özelliklerinizi ön plana çıkarırken klişe cümlelere ve kelimelere yer vermeniz, direkt olarak başvurunuzun elenmesine sebep oluyor. Örneğin liderlik özelliklerinizi belirtirken, “Başarıya odaklı, farklı bakış açılarına uyumlu, yenilikçi ve gelişime açık biriyim.” cümlesi yerine, “Liderliğe dair temel yetkinlik ve becerilere sahip, geliştirme programlarına yönelik hizmet veren, farklı ve yeni yeteneklere ulaşmasını seven, gelişen iş dünyasındaki yenilikleri takip eden ve uygulayan kişilerden biriyim.” demeniz gerekiyor.