Halkbank Emsal Kararı Kullanarak Reddi Hakim Talebinde Bulunacak

Halkbank davası ABD’de hız kesmeden devam ederken bankanın avukatları tarafından dilekçede bir konuda farklı bir yol izlendiği öğrenildi. 11 Eylül saldırılarının ardından alınan bir karar sonrasında, yabancı bir bankanın ABD’de yargılanmasının mümkün olmayacağı belirtilmişti. Halkbank avukatları da bu emsal kararı göstererek reddi hakim talebinde bulunacakları öğrenildi.

Halkbank ABD’de yapılan yargılama sonrasında, İran’a karşı yapılan yaptırımları delmekle suçlanmıştı. Hakkında açılan dava devam ederken ve çok ses getirirken, bankanın avukatları tarafından mahkemenin yargı yetkisinin bulunmadığı ve bu sebeple reddi hakim talebinde bulunacaklarını belirttiler.

New York Güney bölgesi Federal Mahkemesi tarafından ön duruşma süreci aktif olarak devam ederken, bankanın hukuk danışmanı olan avukat Andrew C. Hruska mahkemeye yeni dönemde 20 sayfadan oluşan bir başvuru dilekçesi verdi. Daha önce verildiği gibi bu kez de bankanın sınırlı ve özel yargılanma talebini mahkemeye sundu. Bankaya daha önce ‘kaçak’ sıfatı yüklenmişti.  Bu sıfat çerçevesinde Halkbank’ın kurumsal bir yapı olduğu ve kaçak olmasının söz konusu olamayacağı vurgulandı.

Temyiz mahkemesi yıllar önce 11 Eylül saldırılarının ardından yabancı bankaların ülkede yargılanmamasının gerekli olduğunu ifade etmişlerdi. Bunun üzerine emsal karar yeni mahkeme savunmasında da iletildi. Bu karara uyulursa Halkbank’ın yargılanmasının doğru olmadığı belirtildi. Yakın zamanda yeniden reddi hakim talebinde bulunulmasının planlandığı özellikle belirtildi. Bu durumda mahkemeye gönderilen dilekçeye ise savcılık tarafından en geç 26 Kasım tarihine kadar cevap verilmesi bekleniyor.