İş Bankası Dijital Anadolu Projesi Etkinliği Yapıldı

İş Bankası Dijital Anadolu Projesi Etkinliği Yapıldı
İş Bankası Dijital Anadolu Projesi Etkinliği Yapıldı

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Türkiye İş Bankası iş birliğinde Dijital Anadolu Projesi hayata geçirildi. Hayata geçirilen projeye, dijital dünyadaki önemli isimler ve KOBİ’ler katılım sağlıyor. Geçtiğimiz gün onuncu kez çevrimiçi olarak gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölüm Müdürü Utku Ünsal, “Dijitalleşme ticari hayattaki varlığın devam edebilmesi için olmazsa olmaz” sözlerine yer verdi.

Hayata geçirilen projenin amacı, üretime odaklanmış sektörlerin dijital dönüşümüne katkı sağlamak. Pandemi önlemleri sebebiyle çevrimiçi olarak gerçekleştirilen projeye, Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, Elektronik Ticaret İşletmeleri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi ve Türkiye İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölüm Müdürü Utku Ünsal katılım sağladı.

KOBİ’ler Dijital Alanda Güçlenmeli

Onuncu etkinliği düzenlenen projede Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, yaptığı konuşmada, pandemi sürecinde KOBİ’lerin dijital alanda özellikle güçlenmesinin önemli olduğunu belirtti. Tezel konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Gerçekten yaygın bir dönüşüm gerekiyor. Herkesin işin bir tarafından tutması gerekiyor. Öncellikle KOBİ’ler ekonomi için neden önemli? Hepimiz bilmekle beraber, KOBİ’lere ilişkin rakamlar oldukça çarpıcı, dünyanın geneline baktığınız zaman şirketlerin yüzde 90’ını KOBİ’ler oluşturuyor. İstihdamın da yüzde 60’ını oluşturuyor. Türkiye’de ise KOBİ’lerin ağırlığı dünyadan olduğundan çok daha fazla. Türkiye’de aşağı yukarı 3,5 milyon KOBİ var ve tüm şirketler için rakamsal olarak yüzde 99,8’ini oluşturuyor. İstihdam ise yüzde 73,5 oluşturuyor. KOBİ’ler, ekonominin bel kemiği aslında, olmazsa olmazı, KOBİ’lerimizi güçlü tutmak ve bütün dönüşümlerin içerisine dahil etmek bu anlamda çok önemli.”

“Daha büyük şirketlere göre, özellikle dijitalleşmeden aynı oranda faydalanamadıkları ve hazırlıklarının aynı oranda olmamasından ötürü faaliyetlerini e-ticarete veya uzaktan satışa taşıyamamış olanlar bu dönemde zorlandılar. Kobilerin boyut olarak küçüldüğü miktarda dijitalleşme de azalıyor.”

“Çeyrek Asırdan Beri Türkiye’de e-Ticaret Yapılıyor”

ETİD Başkanı Emre Ekmekçi ise konuşmasında “Türkiye’nin e-ticaretinin büyük firmalarına baktığınız 20’nci 22’inci senelerini kutluyorlar. Neredeyse çeyrek asırdan beri Türkiye’de e-ticaret reel anlamda ve iş anlamında yapılıyor.” sözlerine yer verdi. Ekmekçi’nin konuşmasına şu ifadelerle devam ettiği görüldü:

“Ticaret Bakanlığı hangi ay, nerede, ne satılıyor ve Kimler satıyor? dönemsellik, büyüme gibi tüm bu istatistikleri eticaret.gov.tr adresinden de yayınlıyor. Yani Türkiye devletinin bu konuyla ilgili resmi bir web sitesi var. Yani e-ticaret devlet nezdinde bu kadar ciddiye alınıyor. ETBİS’e göre, 2019 yılında tam rakam 68 bin 457 adet firma, ki bunlarının yüzde 99’unun KOBİ olduğunu biliyoruz, Türkiye’de e-ticaret yapıyor. Yani 70 bine yakın firma diyebiliriz 2019’da, pandemide bu rakam daha da arttı. Bu şuna denk geliyor aslında; 70 bin firma aşağı yukarı 10 ila15 kişiyi istihdam ettiğini ortalama varsayarsak 1 milyon kişilik bir istihdamla e-ticaret KOBİ tarafında bir değer yaratıyor.”

“Dijitalleşme kavramı eskiden sadece teknoloji şirketlerine özgüydü.”

Türkiye İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölüm Müdürü Utku Ünsal ise şunları dile getirdi:

“Dijitalleşme kavramı eskiden sadece teknoloji şirketlerine özgüydü. Bilgisayarlarla iyice haşır neşir olmuş kişiler ancak bu kavramdan anlıyordu. Herkesin rahatlıkla fikir beyan ettiği konular vardır dijitalleşme bunların arasında yer almıyordu. Bugün ise dijitalleşme kavramı sektörden ve uzmandan bağımsız bir şekilde herkes tarafından dile getirilen sahiplenilen ve her ölçekteki firmanın da müşterilerin hayatı kolaylaştıran yenilikleri sunma gayretinde olduğu bir sürece dönüştü. Tabi ki bu sürecin içerisinde KOBİ’lerin de yer almaması, bunun dışında kalması düşünülemez. Bu değişim karşısında da işletmelerin piyasadaki avantajlarını, konumlarını korumaları gelişen teknolojik hayata adapte olmaları gerekiyor. Çünkü yaşayan bir organizmaysanız zaten değişime kaçınılmaz olarak uyum sağlamanız gerekiyor. Dolayısıyla dijitalleşme ticari hayattaki varlığın devam edebilmesi için olmazsa olmaz.”