İş Başvurularında İş Deneyimleri Nasıl Yazılır?

Çalışan personellerin iş deneyimi istihdam geçmişleri olarak da adlandırılabilir. Daha önce çalışılan şirketlerin adı, unvanı ve çalışma tarihleri bilgilerini içerir. Özgeçmiş içerisine yazılması gereken iş deneyimleri ters kronolojik sırada yer almalıdır. İş deneyimleri hakkında verilecek bilgilerde dürüst olunmalıdır. Pek çok personel çalışma süresini daha uzun göstermektedir. Oysa, İK yetkilileri personellerin geçmiş şirketlerdeki çalışma stillerini, sürelerini ve çalışma koşullarını öğrenmek amacıyla eski iş yerleriyle iletişim kurmaktadır. Bu nedenle CV içerisinde verilen tüm bilgilerde şeffaf ve dürüst olunmalıdır.

İş Deneyiminde Hangi Bilgiler Yer Alır?

İş arayan kişiler bir iş başvurusu yaptıklarında işverenlerin öncelik verdiği konulardan biri iş deneyimlerinin neler olduğudur. İş başvurusu yapılan şirketler genel olarak daha önce geriye dönük ortalama 5 yıl gibi bir sürede çalışılan şirketlerin hangileri olduğunu merak ederler. Ayrıca bazı şirketler detaylı olarak tarih aralığı, görev yapılan pozisyonlar ve hangi görevlerin üstlenildiği ile ilgili de bilgi sahibi olmak isterler. Eski yöneticilerin adı ve iletişim bilgileri de önem verilen diğer detaylar arasındadır.

İş deneyimi belirtilirken İK yetkilisinin hakkınızda detaylı bilgi öğrenmesi için mutlaka çalışılan süredeki tarih aralığı, görev yapılan pozisyon ve üstlenilen görevler belirtilmelidir. Örnek verilmesi gerekirse;

  • X Şirketi – Y Pozisyonu – Z Görevi – 09.06.2019 – 11.11.2019

şeklinde yazılması uygun olacaktır. Tüm iş deneyimleri ters kronolojik sırada (en yeniden, en eskiye doğru) belirtilmelidir.

İş Deneyimleri Neden Önemli?

Yeni personel alımı gerçekleştirecek olan şirketler başvurularda iş deneyimleri kısmını detaylıca inceleyerek o adayın aradığı kişi olup olmadığına karar verir. Adayların eski işlerine ne kadar süre çalıştıkları da şirket yetkilileri için önemlidir. Kısa süreli işe giriş çıkışlar yaşayan bir aday güven açısından işe alımlarda sorun teşkil eder. İş deneyimlerinde verilen bilgilerin doğruluğu şirket yetkilileri tarafından teyit edilir. Referanslar kısmı bu sebeple çok önemlidir.

İş Deneyimleri Nasıl Yazılır?

İş başvurusu yapan adaylar için deneyimlerini ayrıntılı bir şekilde açıklamak zor olabilir. Eski işlerde çalışılan tarihler tam olarak hatırlanmıyorsa tahmini bilgiler yazılmamalıdır. Eski iş yerlerinin insan kaynakları departmanı ile iletişime geçilerek bu tarihleri öğrenmek mümkündür. Ayrıca SGK sigorta giriş çıkış belgelerinde de bu tarihler yazar.

İş arayan adayların istihdam geçmişlerini “Deneyimler” ya da “İş Geçmişi” gibi başlıklar altında toplaması uygundur. Bu kısımda eski çalışılan şirketlerin adı, unvanı, kişinin pozisyonu, görevleri ve çalışma tarih aralığı yazılır. İş deneyimi olmayan yani ilk işe girecek olanlar staj eğitimlerini ya da öğrencilik dönemlerinde gönüllü olarak çalıştıkları işleri bu kısma yazabilirler.

Özgeçmişlerde verilen bilgilerin doğruluğunun başvuru yapılan şirket tarafından teyit edileceği unutulmamalıdır. İş Deneyimleri kısmı da dahil olmak üzere verilen bilgilerde yanlış beyanlardan kaçınmalıdır. Ayrıca ucu açık bilgiler de vermek doğru değildir. Şirket yetkilileri adayı vereceği net ve doğru bilgilerle tanımak ister.