İş Hayatında Etkili Konuşma Teknikleri ile Karşınızdaki Kişinin Aklında Kalmak

İş hayatında etkili konuşma tekniklerini bilmek ve bu teknikleri uygulamak oldukça önemlidir. İş toplantıları, sunumlar ve satışlar açısından etkili konuşma tekniğine sahip olmak gerekir. Özellikle satış ve pazarlama alanında çalışan personellerin etkili konuşma ve ikna kabiliyetine sahip olması gerekir. Personel ne kadar etkili konuşur, ürün ve hizmet hakkında iyi bir tanıtım yaparsa karşısındaki müşterinin aklında o derece kalır.

İkili şirket anlaşmaları için de aynı durum söz konusudur. Jest ve mimikleriniz dahil olmak üzere karşınızdaki kişinin aklında kalmak istiyorsanız, etkili konuşma teknikleri hakkında püf noktaları bilmeniz gerekir. İsterseniz geniş kitlelere hitap edin isterseniz tek bir kişiye, bu teknikler tüm çalışma hayatınızı kapsayacak ve bir süre sonra alışkanlık haline getireceksiniz.

Kitleleri oluşturan her birey birbirinden farklı karakteristik özelliklere, inançlara ve sosyal kimliğe sahiptir. Bu nedenle belli bir kitleye hitap ederken oldukça dikkatli olunması gerekir. Potansiyel müşteri kitlesinin özellikleri bilinmeli ve kitle içerisinde her bireyin aklında kalacak şekilde bir konuşma yapılmalıdır. Bu nedenle topluluklara karşı konuşmak daima zordur. Bunun sebebi ifadelerinizin genel anlamlar taşıması ve herkes için doğru ifadeler olarak görülmemesi olabilir.

Önemli olan etkili konuşma teknikleri kullanırken karşınızdaki birey ya da bireylerin duygusal yönlerine de dokunabilmektir. Konuşurken kullanacağınız jest ve mimikler bu nedenle önem kazanır. Sunum yaparken gülümsüyor olmanız, dinleyici etkisinde olumlu etki bırakır. Eğer bir insanın aklında kalmak istiyorsanız tutum ve davranışlarınızı konuşmanız süresince yönlendirmelisiniz.

İnsanlar arasında aynı tepkiyi oluşturmak eş güdüm olarak adlandırılır. Bunu da ayna nöronlar sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin biri esnerken sizin de eslemeniz bir eş güdüm hareketidir. Eğer akılda kalıcı olmak istiyorsanız, fikrinizi ayna nöronlar yoluyla karşınızdaki bireye geçirmelisiniz. Yani, sizi taklit edebilecekleri unsurları tercih etmelisiniz.

Hem dinleyen taraf hem de konuşmacı olan taraf arasında eş güdüm hareketleri uygulanırken karşılıklı anlayış söz konusudur. Bu da çabalarınızın ve emeklerinizin karşı tarafa yansımasını sağlar. Bireylerin ilgisini çekebilmek için öncelikle sizi dinlediğinden emin olmalısınız. Bunun için gülümsemeyi deneyebilirsiniz. Eğer karşınızdaki birey ya da topluluk sizinle birlikte gülümsüyorsa, sizi dinlediklerini anlayabilirsiniz.

Eş güdümü yakalamak için birincil koşul teşvik etmektir. Teşvik edici hareketler de bulunmanız, akılda kalıcı olmanızı kolaylaştırır. Bunu sağlamak da oldukça basittir. Daha önce herkes tarafından bilinen bir konudan bahsederek sunumunuza giriş yapabilirsiniz. İkna edici verileri, sayılar kullanabilirsiniz. Bu karşınızdaki insanı etkilemenin en basit ve kolay yoludur.

Bir diğer yöntem ise deneyim yaratmaktır. Eğer karşınızdaki kişilere ürün ve hizmetleri deneme şansı verirseniz, akılda kalıcı olursunuz. Örneğin bir arabayı satın almadan önce araba için test sürüşü yapmanız, akılda kalıcı olmayı kolaylaştıracaktır. Arabayı kullandığınız için hafızanızda bu ürün yer edecektir. Satış ve pazarlama alanında çalışan personeller açısından deneyim algısı sunmak bu nedenle çok önemlidir.