İş Hayatında Kendimizi Neden İzole Ediyoruz?

İş hayatında çalışanların kendisini unutulmuş, dışlanmış ya da terk edilmiş hissetmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bunun temel sebebinde çalışanın kendisini çalıştığı kurum ya da şirket içerisinde güvende hissetmemesidir. Yaşanan güvensizlik sebebiyle birey, kendisini bulunduğu ortamdan izole etmek isteyebilir. Küresel Sağlık Servis Örgütü tarafından her yıl düzenlenen, araştırılan ve yayımlanan “Yalnızlık İndeksi Araştırması”, iş hayatında kendisini izole eden kişilerin günden güne arttığını ortaya koydu.

Yapılan araştırmaya göre, uzakta çalışan ya da bireysel olarak çalışma hayatında yer alan kişiler, diğer çalışanlara göre kendisini daha çok izole ediyor. Zaman içerisinde bu durum bireylerin hayat standartlarını olumsuz yönde etkiliyor ve iş sağlığı açısından da olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bireysel çalışanlar, uzakta çalışanlara göre daha az bir şekilde kendisini izole ediyor. Kendisini dışlanmış ve unutulmuş gibi hisseden grubun uzakta çalışanlar olarak yer aldığı araştırma sonucunda açık ve net bir şekilde görülebiliyor.

Uzakta çalışan kişilerin sürekli olarak kendi ayaklarının üzerinde durmaya çalışması, tek başlarına hayat mücadelesi vermesi, kendi başlarına karar alarak bu kararları uygulamaya geçmesi ve sonuçlarına tek başlarına katlanması, kişilerin kendisini izole etmesine sebep oluyor. Bireysel kararların doğru bir şekilde alınması iş hayatında her ne kadar önemli olsa da çalışanların sürekli olarak bu kararları tek başına alması olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Bir süre sonra çalışanlarda insanlarla iletişim kurmama, iletişim anında kendisini iyi ifade edememe, yeniliklere ve değişimlere karşı tepkili olma gibi problemler görülebiliyor. Dolayısıyla birey kendisini izole etmenin en iyi karar olduğunu düşünerek bu davranışına da devam ediyor. Yalnızlık en iyi çözümmüş gibi geliyor. Bireylerin “yalnızlık” duygusundan arındırılması için de araştırma sonucunda öneriler yer alıyor.

Çalışanların kendisini izole etmek yerine sosyal medyadan destek alması, en kalıcı çözüm olarak nitelendiriliyor. Sanal ortamlar üzerinde maddi ya da manevi bir şekilde insanlarla iletişime geçilmesi halinde çalışanların bu duygudan kurtulabildiğini ve motivasyonlarını arttırabildiği söyleniyor. İş hayatında sanal ortamların gücünden yararlanmanın oldukça önemli olduğu da belirtiliyor. Başarılı bir network için sanal ortamların gücünden faydalanmak, çalışanların kendisini bir süre sonra daha rahat ifade etmesini ve iletişim kurarken psikolojik açıdan daha rahat olmasını sağlıyor.

Küresel Sağlık Servis Örgütü tarafından yapılan araştırmaya göre çalışanlar özellikle birebir iletişim halinde bulunduğu zamanlarda kendilerini izole etmeye çalışıyor. Çalışma şekilleri ve ortamları fark etmeksizin her sektör alanında bu çalışanlar bulunuyor. Kimi sektörlerde bu durum avantaj yaratırken kimi sektörlerde de dezavantajlı oluyor. Şirketlerinde kendisini izole eden çalışanları bulunan yöneticilere de tavsiyeleri bulunuyor. Takım çalışmasının en iyi çözüm yolu olduğunu söyleyen araştırma, bireysellik yerine ekip çalışmasına gidilmesinin insanlar üzerinde en iyi motivasyon aracı olduğunu belirtiyor.