İş Hayatında Olgun Biri Nasıl Olunur? Yetişkin Olmanın Özellikleri Nelerdir?

İş dünyasına atılacak olan her bireyin en büyük hayali, iş ortamı içerisindeki etkili ve yetkin kişi olmaktır. Bunun için en alt seviyeden başlanması ve zaman içerisinde yol kat edilerek ilerlenmesi gerekir. Yaşın ilerlemesi hiçbir zaman yaşamı ve profesyonel hayatı öğrendiğiniz anlamına gelmez. Kimi insanlar vardır sizden yaşça küçük olmasına rağmen daha olgundur. Bu durum kimi zaman sinir bozucu bir hale gelebilir. Fakat bu insanlar, olgun olmanın ne demek olduğunu bilen, tecrübelerinden yararlanan kişilerdir.

Her ofis içerisinde sorumluluk sahibi ve olgun olan birinin bulunması, takım çalışması açısından faydalıdır. Bu kişi yetişkin bir birey olmanın ne demek olduğunu fazlasıyla iyi bilen ve hatta bireyleri çabuk bir şekilde tanıyıp, görevlendirme yapabilen, iş yaşamında hiyerarşiyi sağlayabilen ve şirketin daima bir adım ileride olmasına katkıda bulunan kişilerdir. Bu nedenle pozisyon, sektör ya da yaş unsuruna bakılmaksızın olgun bir birey karşısında takdiri esirgememeli ve ondan öğrenilebilecek tüm detayları keşfetmeniz gerekir.

Olgun insanların temel özelliği dakik olmalarıdır. Mutlaka yapılacak sunum ve toplantılara, saatinden önce gelirler. Her zaman için ön hazırlık yapar ve yapacakları ön hazırlık için belirli bir zaman dilimi ayırırlar. Zaman yönetiminde başarılıdırlar. Şirket içi ve dışı etkinlikleri, planları ve network buluşmalarını yakından takip ederek, gereken yer ve zamanda orada bulunurlar. Giyimlerinin oldukça şık olduğunu, abartı yerine sadelikten yana olduklarını ve bakımlı bir görünümle iş yerinde yer aldıklarını görebilirsiniz.

Yetişkin olmak, verilen görev ve sorumlulukları zamanında yerine getirmek demektir. Çalışanların üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmesi, yetişkin olduklarını göstermez. Fakat belirlenen zaman içerisinde beklenen performanstan daha yüksek bir performans gösteren ve çabalayan kişiler yetişkin olmuş demektir. İstenilenden fazlasını yapmaya çalışmak yerine “elinden gelenin en iyisini yapmak” onlar için bir altın kuraldır. Yaptıkları her işte takım arkadaşlarına karşı saygılı olur ve bu saygı çerçevesinde iletişim kurarlar. Dolayısıyla olgun insanlar nazik, kibar, dürüst ve sabırlıdır.

Şikayet etmek yerine, verilen sorumluluğu kendilerine özgün bir şekilde gerçekleştirmeye çalışırlar. Çoğu zaman iş hayatında zevk alınmayan ya da fazla zaman, enerji harcanan sorumlulukları yerine getirmek zorunda kalınabilir. Bu durumlarda bile problemlerin, sorumlulukların üzerinden gelmek, olgunluk göstergesidir. Yalnızca olgun bireyler problemlerin üzerine giderek onları çözmeye çalışır. Bu sayede yeniliklere ve gelişimlere de açık olurlar. Değişen iş dünyasını yakından takip ederek, problem çözme ve karar verme tekniklerinde uzmanlaşırlar. Kendi alanlarında bir uzman, profesyonel haline gelebilmek için değişimlere ve yeniliklere açık olurlar.

Her ne kadar alanlarında uzman olsalar da kimi zaman başarısızlık ile sonuçlanan projeler, sunumlar, toplantılar, iş ortaklıkları vb. gibi durumlarla yüzleşebilirler. Herhangi bir durumda başarısız olsalar bile bu durumu hemen kabullenerek, çözüm yoluna gitmek isterler. Hatalarının, yanlışlarının farkında olarak ilerlerler. Başarısızlıklarından ders çıkartarak, aynı hatayı tekrarlamazlar. Başarısızlıklarını fırsata dönüştürmesini bilirler.