İş Yaşamında Sosyal Çevrenin Önemi Nedir?

Sosyal çevre hem iş hayatında hem de özel hayatta oldukça önemlidir. Kaliteli bir sosyal çevre, birçok alanda fırsat yakalamanızı sağlarken aynı zamanda yaşanan gelişmeler hakkında daha detaylı bilgilere sahip olmanıza yardımcı olur.

Sosyal çevrenin en büyük katkısı iş hayatınadır. Başarılı bir kariyer yaşamı için network yani sosyal çevre oldukça önemlidir. İyi bir network, kaçırılmaz fırsatları ayağınıza kadar sunabilir. Rakiplerinizin stratejilerini öğrenmek, rekabet ortamı elde edebilmek ve piyasa içerisindeki gelişmeleri yakından takip edebilmek için sosyal çevre mutlaka edinilmelidir.

Sosyal çevre, gözlem yeteneğini ve adaptasyonu kolaylaştıran bir eylemdir. Çok fazla insanla aynı ortamda bulunmanız, insanlara karşı nasıl yaklaşacağınız konusunda deneyim sahibi olmanızı sağlar. İnsan tanıdıkça, gözlem yeteneğinizi geliştirerek, satış odaklı olacağınız konularda deneyim elde edersiniz. Her insan birbirinden farklı karaktere ve isteklere sahip olduğu için potansiyel müşteri kitlenizi de sosyal çevrenizden edineceğiniz bilgiler doğrultusunda kazanabilirsiniz.

İş ortamı, sosyal bir ortamdır. Çevrenizde sizin gibi çalışan birçok personel bulunacaktır. Sosyal ortamınız içerisinde sevilen ve aranan biri olmanız, gün içerisinde sizlere verilen görevleri ekip arkadaşlarınızla birlikte tamamlamanızda yardımcı olacaktır. Başarısızlıklarınızı takım çalışması sayesinde engelleyebilir ve bir projenin altından sosyal çevrenizin etkisiyle kalkabilirsiniz. Takım çalışmasının önemini de bu sayede anlayabilirsiniz.

Yapılan araştırmalara göre iş yaşamında başarılı bir networke sahip olan bireylerin, kendilerine duymuş olduğu özgüven ve özsaygı, diğer çalışanlara göre daha yüksektir. Özellikle satış ve pazarlama bölümünde çalışan kişilerin sosyal çevresinin olması, tanışma aşamasında daha enerjik tavırlar içerisinde olmalarını ve belli bir imaj çizmelerini sağlamaktadır.

Sosyal çevrenin kaliteli ve geniş olması, kişinin vizyonunu da belirlemektedir. Çalışanların farklı bakış açılarına sahip olabilmesi için belli bir vizyona sahip olması gerekir. Bir sonraki adımın planlanması, vizyona bağlıdır. Bu nedenle vizyon yani hedefler konusunda da sosyal çevrenin önemi büyüktür. Hedeflerinize sosyal çevrenizden destek alabilirsiniz.

Psikolojik ve fizyolojik açıdan aktif bir sosyal yaşam, insan bedenini etkilemektedir. Yeni insanlar tanımak, yeni insanlarla paylaşım halinde bulunmak toplum içerisinde bireyin kendisini daha değerli ve özgüvenli hissetmesini sağlamaktadır. Çalışan bireylerin aktif bir sosyal yaşama sahip olması motivasyonları açısından önem kazanır. Özgüven, satış odaklı çalışan personeller açısından hassas bir konudur. Özgüvenin ne çok yüksek ne de çok az olması gerekir. Yüksek özgüvenin de müşteri odaklılık açısından engelleri bulunmaktadır.

Sosyal hayatta aktif olmak, pazar içerisinde gerçekleştirilecek olan hareketlerin önceden tahmin edilmesini sağlar. Bu durum da, yeni açılan yerler, yeni tanıtılan ürünler hakkında daha çabuk bilgi edinmenize yardımcı olur. Aynı zamanda planlarınızı önceden kontrol etmenizi, planlarınızı da kontrol altında tutmanıza katkıda bulunur. Sektör içerisinde gerçekleşecek etkinliklere göre planlarınızı gerçekleştirmeniz ve kendi marka, ürün ya da hizmetinizi bu alanlarda lanse etmenizi kolaylaştırmaktadır.