İspanya’daki Dev Bankalar Birleşti!

Geçtiğimiz hafta, İspanya’nın dev bankalar grubunda yer alan Bankia ve Caixabank’ın birleşmeyi planladığı iddia edilmiş ve bankaların bu alandaki görüşmelerinin devam ettiği ifade edilmişti. Bu iki banka birleştiği takdirde ortaya İspanya’nın en büyük bankası çıkacaktı.

İlgili Haber: İspanya’nın Dev Bankaları Birleşiyor mu?

Bu iddialar doğru çıktı ve bankalar birleşme kararı aldığını açıkladı. Böylelikle Caixabank ve Bankia, toplamda 664 milyar avroluk aktif büyüklük, 51 bin çalışan ve 6 bin 700’den fazla şubeye sahip olarak ülke iç pazarındaki en büyük banka haline geldi.

Birleşme sonrasında bankaların Caixabank ismini kullanacağı ifade edildi. Bankanın merkezinin Valensiya olacağı ve 20 milyondan fazla müşteriye de hizmet verileceği belirtildi. Yeni bankanın hissedarlık yapısının yüzde 25,8 Bankia, yüzde 74,2 Caixabank şeklinde olacağı ifade edildi. Yüzde 100’ü La Caixa Vakfı’nı kontrolünde olan CriteriaCaixa’nın yüzde 30’luk pay ile yeni bankanın referans hissedarı olarak kalacağı da dile getirildi. İspanyol devletinin de Banka Yeniden Yapılandırma Fonu (FROB) aracılığıyla yüzde 16,1’lik bir paya sahip olacağı yapılan birleşme anlaşmasının içerisinde yer aldı.

İki bankanın birleşmesi ile ilgili iddialardan bu yana, borsada işlem gören hisselerinde artış meydana gelmişti. Birleşmenin açıklanması ile birlikte hisselerde büyük bir artış gözlemlendi.

770 Milyon Avroluk Tasarruf Öngörülüyor

Birleşme kararının ardından basın toplantısı gerçekleştiren Bankia Yönetim Kurulu Başkanı Jose İgnacio Goirigolzarri ve Caixabak Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Gonzalo Gortazar, yeni bankada da aynı görevi sürdüreceklerini dile getirdi. Goirigolzarri açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Karışık zamanlarda önceden tepki vermek ve fırsata çevirmek büyük değer taşır. Birleşme ile birlikte yıllık maliyetlerde 770 milyon avroluk tasarruf öngörüyoruz. Bankacılık sektörünün önünde aşması gereken üç engel bulunuyor. Bunlar teknolojik devrimlerin etkisi ile tüketici alışkanlıklarında değişiklikler, son yıllar içerisindeki düşük karlılık ve Covid-19 kaynaklı kriz olarak yer alıyor.”