İşten Çıkarma Yasağı Yine Uzatıldı!

İşten Çıkarma Yasağı Yine Uzatıldı!
İşten Çıkarma Yasağı Yine Uzatıldı!

Korona virüs nedeniyle ekonomideki olumsuz etkileri ortadan kaldırmak ve korumak amacı ile yürürlüğe alınan işten çıkarma yasağı, 17 Kasım 2020 tarihinden itibaren 2 ay daha uzatıldı. İlk olarak 17 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe giren yasa, aylık periyodlar ile uzatılmaya devam ediyor.

Konuya yönelik olarak açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, işten çıkarma yasağının uzatıldığını sosyal medya üzerinden duyurdu. Selçuk, “Salgının etkilerini azaltmak ve istihdamı korumak için Sosyal Koruma Kalkanımız ile çalışanlarımızı ve işverenlerimizi desteklemeye devam ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Tensibiyle 2 Ay Uzatıldı

Yapılan açıklamada Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Kısa Çalışma Ödeneği, Fesih Kısıtı ve Nakdi Ücret Desteği Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle 2 ay uzatıldı” ifadelerine de yer verdi.

Yüz Kızartıcı Suç İş Akitlerini Sona Erdiriyor

17 Kasım 2020 tarihinden itibaren iki ay daha uzatılan işten çıkarma yasağı, işverenlere de bazı haklar tanıyor. Kanunlara göre işten çıkarma yasağı içerisinde yüz kızartıcı suç işleyen çalışanların iş akitleri sona erebiliyor. Ek olarak işverenler 2 bin 943 liralık asgari ücret cezasını ödeyerek de çalışanlarını işten çıkarma hakkına sahip.

Ücretsiz İzne Çıkarılabiliyor

3 aylık süreyi geçmemek şartı ile işverenler, işçiyi tamamen ya da kısmen ücretsiz izne de çıkarabiliyor. Bu kapsamda da kanun içerisinde ücretsiz izne ayrılan işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermeyeceği de yer alıyor.