İyi Bir Mühendiste Olması Gereken 4 Temel Özellik

Amerika’da Uber şirketinde Engineering Manager (Mühendis Müdürü) olan Dan Haller, kendi internet sayfasında paylaşmış olduğu “Ten Principles for Growth as an Engineer (Mühendis Olarak Büyümek İçin 10 Prensip)” yazısında, iyi bir mühendiste olması gereken temel 10 özellikten bahsetmiştir. Haller’ın yazısını okuyan ve yine ABD’de Uber şirketinde yazılım mühendisi olarak çalışan Selman Kahya, bu yazıyı Türkçe’ye çevirerek paylaşımda bulundu. Mühendis ve mühendis adayları açısından oldukça faydalı olacağını düşündüğümüz bu içerikteki ilk 4 maddeyi sizlerle paylaşıyoruz!

Yazı, Haller’ın iş hayatına nasıl başladığını ve bu yaşamı nasıl sürdürdüğünü anlatan ifadeler  ile başlıyor. “Cupertino’da bulunan iyi bir firmada kernel üzerinde altı sene çalıştım, bildiğim her şeyi bir kenara koyup distributed systems konusuna yöneldim, sonradan unicorn (1 milyar dolar üzeri değerlendirmeye sahip) bir şirkette bir sene geçirdim, daha sonra bu şirket AppDynamics tarafından satın alındı. İlerleyen zamanda müdür oldum. Kendimi Uber’de 20 üzerinde kişiyi yönetirken buldum ve nihayet programcı olarak köklerime geri döndüm. Umuyorum bu liste benim hatalarımdan ders almanız konusunda size faydalı olacaktır. Birinin bu listeyi ben 22 yaşındayken bana göndermesini çok isterdim.”

Haller’a göre iyi bir mühendis, yapılan tüm etkinliklerin firmaya olan katkısını sorgulayan mühendistir. Her mühendisin kendisini adeta bir CEO gibi düşünmesi gerekir. Gerek bireysel gerek takım çalışması açısından yapılan etkinliklerin katkılarını sorgulamak şarttır. İşin kalitesini bilmek, firma açısından daha net ve iyi kararlar alınmasını sağlar. Haller şöyle diyor: “Mühendis olarak işin sadece kod yazmak değil; amacın iyi kararlar alıp firmanın başarılı olmasını sağlamak. Bunu yapabilmek için de neyin gerçekten önemli olduğunu kavraman gerekiyor.”

Mühendisliğin diğer meslek gruplarına nazaran daha stresli olduğunu söyleyen Haller, gereken zamanda insanın kendisini dış etkenlerden tam anlamıyla soyutlayabilmesi gerektiğini dile getirmektedir. Haller, “Hiçbir ama hiçbir zaman dış etkenlerden ötürü bir görevde tıkanıp kalmayı kabul etme. Çalıştığın kişileri ikna ederek, konuyu senden üst seviyedekilere taşıyarak ve/veya teknik açıdan yaratıcı çözümler bularak ilerlemeye devam et.” demektedir.

Günümüz iş dünyasında sıkça karşılaşılan problemlerden birisi, insanların kendilerini her zaman her şeye yetecek ve üstlenilen her işi yerine getirecek konumda görmesidir. Oysa herkesin belirli zaman içerisinde yapabileceği kısıtlı iş vardır. Bu nedenle misyon üstlenmek gerekir. Haller, “Sana direktif verilmesini bekleme; ne yapılması gerektiği konusuna kafa yor, ya git yap ya da yapılması gerektiğini aktif bir şekilde savun/anlat. Senin müdürlerin ve onun üstündeki kişiler senin, yani mühendislerin yaratıcılığına ve zekasına güveniyor, her şeyi kendi başlarına halledemeyeceklerinin farkındalar.” diyerek bu durumu açıklamaktadır.

Mühendisliğin temelinde yazı yazmak vardır. Fakat bu yazı teknik yazma becerisi olarak geçmektedir. Teknik yazma becerisini geliştiren mühendisler, takım çalışması içerisinde iş birliğini kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda diğer ekip üyelerini çok kolay bir şekilde kontrol altına alabilir, ikna kabiliyetini kullanma konusunda beceri kazanabilir ve yapmış olduğu bilgilendirmeler sayesinde hem kendine hem iş arkadaşlarına fayda sağlar. Haller bu konuda “Bir doküman yazarken okuyucu kitlesinin kim olduğunu ve neleri bildiklerini aklında tut. Temiz ve açık bir şekilde yaz ve yazının en başına bir iki cümleyle konuyu özetleyen bir paragraf yerleştir.” önerisinde bulunmaktadır.