Para Piyasası Hesabı mı Tasarruf Hesabı mı?

Finans dünyasının en profesyonel kurumlarından olan bankalar, finansal işlemlerin yasal güvence altında gerçekleştirilmesini sağlamaktadırlar. Bu yönüyle ekonomi döngüsünde faaliyet gösteren herkes bankaların potansiyel müşterisi olarak değerlendirilmektedir. Bankaların müşterileri kişilerden büyük şirketlere kadar oldukça geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Bankalar, bu müşterilerin talepleri doğrultusunda ve müşteri profillerine uygun olarak bankacılık ürün ve hizmetlerini geliştirmektedirler. Buna göre müşteri profili ne olursa olsun, bankaların en sık talep gören hizmetlerinden biri banka hesapları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Banka hesapları, müşterilerin banka nezdinde kişisel olarak edindikleri finansal hesaplardır. Kişiler, şirketler ve büyük kuruluşlar banka hesabı açabilmektedirler. Banka hesapları, hesabın açılış amacına göre de çeşitlilik göstermektedir. Acil durumlar için birikim yapma amacıyla veya emeklilik fonu gibi geleceğe dönük birikim yapma amacıyla çoğu kişi bankalara başvurmaktadır. Bunun yanında sadece ödeme ve para transferi yapmak için vadesiz hesap açmak isteyen pek çok müşteri bulunmaktadır. Sadece kişiler değil, ticari ve finansal faaliyet gösteren bütün kuruluşlar da banka hesabı hizmetinden yararlanmaktadırlar. Bu noktada yatırım danışmanlığı, birikimlerin güvenceyle saklanması veya portföy danışmanlığı gibi hizmetlerden faydalanmak için de bankalara başvurulmaktadır. Bu nedenle müşteriler para piyasası hesabı, tasarruf hesabı gibi banka hesapları açtırılmaktadır. Bunun için bankanın bünyesinde faaliyet gösteren müşteri temsilcileriyle görüşme yapmanız yeterli olmaktadır.

Tasarruf Hesabı Nedir?

Para, yüzyıllardır insanların kullandığı en önemli ödeme aracı olarak görülmektedir. İnsanların hayatlarını idame ettirebilme amacıyla oluşan giderleri karşılamaları için para kazanmaları gerekmektedir. Bu nedenle yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla kazanılan paranın miktarını arttırmak temel hedef haline gelmektedir. Gerek kişiler gerekse kurumlar her zaman paraya ihtiyaç duymaktadır, bu nedenle edinilen paranın bir kısmını biriktirme eğilimi gösterilmektedir. Acil durumlarda nakit sıkıntısı yaşamamak için veya geleceğe dönük finansal güvence sağlamak gibi amaçlarla para biriktirenlerin sayısı oldukça fazladır. Ancak biriktirilen parayı muhafaza etme noktasında bankalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Para biriktirmek yani iktisat dilinde tasarruf etmek, çoğu kişinin geleceğe dönük finansal güvence sağlamak amacıyla başvurduğu bir yöntemdir. Biriktirilen paranın veya değerli varlıkların muhafazası için bankalardan yararlanılmaktadır. Bankalar, müşterilerin birikimlerini güvende tutma hizmetini sunmaktadır. Bunu da müşterilerine tasarruf hesapları açarak gerçekleştirmektedirler. Tasarruf hesabı açıp birikimlerinizi bu hesaba transfer ettikten sonra banka güvencesiyle birikim yapmaya devam edebilirsiniz. Tasarruf hesabı yalnızca birikimlerinizi güvence altında tutma işlevi taşımamaktadır. Tasarruf hesabı açarak aynı zamanda birikimlerinizi yatırıma dönüştürebilirsiniz.

Tasarruf hesapları, hesapta bulunan anaparaya banka tarafından faiz işletilerek müşterinin gelir elde etmesini de sağlamaktadır. Bankaların faiz oranları bu noktada bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Faiz oranı en yüksek bankayı seçerek bu banka bünyesinde bir tasarruf hesabı açabilirsiniz. Paranızı açacağınız tasarruf hesabında düzenli olarak biriktirip, belirlediğiniz vade tarihine kadar bu parayı harcamadığınız takdirde faiz getirisiyle birikiminizi daha da arttırabilirsiniz.

Para Piyasası Hesabı Nedir?

Birikim ve yatırımlar, geleceğe dönük olarak finansal güvence sağlamaktadır. Yatırımlar, birikimlerin veya varlıkların gelir sağlamak amacıyla kullanılmasıdır. Döviz, altın, hisse senedi, hazine bonosu gibi pek çok yatırım aracı bulunmaktadır. Borsa ve forex gibi yatırım ve ticaret platformlarında faaliyet gösterebilmek için para piyasası hesabı açmak gerekmektedir. Para piyasası, kısa vadeli fonların alışverişinin yapıldığı bir finansal piyasa türüdür. Merkez Bankası piyasası ve bankalar arası piyasalar gibi para piyasaları bulunmaktadır. Para piyasalarında hazine bonosu, repo ve ters repo, bankaların bonoları, garantili bonolar gibi finansal araçlarla sık sık işlem yapılmaktadır. Bankalar, yatırım yaparak gelir elde etmek isteyen müşterilere bu noktada aracı kurum olarak da hizmet vermektedirler.

Para piyasası hesabı, finansal piyasalarda işlem yapmak isteyen kişilerin banka aracılığıyla faaliyet göstermeleri için açılması gereken bir hesap türüdür. Para piyasası hesabı, yatırım hesabı olarak da adlandırılmaktadır. Bankalar bu noktada müşterilerine yatırım hesabı hizmeti sunarak yatırım yapma konusunda aracı olmaktadırlar. Müşteri temsilcisiyle görüşme yaparak pratik bir şekilde para piyasası hesabınızı oluşturabilirsiniz. Para piyasası hesabı açıldıktan sonra hesabınıza dilediğiniz miktarda para yatırdıktan sonra yatırım yapmak istediğiniz finansal araçların alım satımını yaparak gelir elde edebilirsiniz. Kısa vadeli yatırımcılar tarafından para piyasası hesabı tercih edilmektedir.

Para Piyasası Hesabı vs. Tasarruf Hesabı

Tasarruf hesabı ve para piyasası hesabı, yoğun talep gören bankacılık hizmetleri arasında bulunmaktadır. Bu noktada söz konusu hizmetlerden hangisinden faydalanılacağı müşteriye göre değişmektedir. Tasarruf hesabı, birikim yapmak ve bu birikimlerden gelir elde etmek için kullanıma uygun bir hesaptır. Tasarruf hesabında bulunan anaparaya banka tarafından eklenen faiz, müşterinin gelir elde etmesini sağlamaktadır. Tasarruf hesabında birikim yapmak, risk potansiyeli en düşük yatırımlardan biri olarak görülmektedir. Özellikle uzun vadede tasarruf hesabının getirisi yüksek olabilmektedir. Buna karşılık para piyasası hesabı birikim değil yatırım yapma amacıyla açılmaktadır. Burada yapılacak yatırım bono, repo, tahvil, döviz gibi yatırım araçlarının alınıp satılması sonucu gelir elde edilmesiyle sağlanmaktadır. Para piyasası hesabı, kısa vadeli yatırım yapmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Tasarruf hesabına kıyasla para piyasası hesabında yapılan yatırımların risk potansiyeli daha yüksektir.

Hangisi Tercih Edilmeli?

Para piyasası hesabının ve tasarruf hesabının kullanım amaçları birbirinden farklıdır. Eğer yatırım yaparken risk almayı sevmiyorsanız, birikim yapmak istiyorsanız ve uzun vadeli yatırım yapmayı tercih ediyorsanız tasarruf hesabı açmalısınız. Buna karşılık riski kabul ediyorsanız ve kısa vadeli yatırım yapmayı düşünüyorsanız, finansal piyasalarda işlem yapmak istiyorsanız para piyasası hesabı açarak yatırım yapabilirsiniz. Bu noktada hangisinin tercih edileceği müşterinin amacına göre farklılık göstermektedir. Bankalar, her iki hesap çeşidini de müşterilerine sunmaktadır.