Kamu Bankalarının Destek Kredisi Ödemeleri Başladı

Türkiye’deki kamu bankaları tarafından (Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank) koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında bireysel ihtiyaç destek kredileri oluşturulmuştu. Bu kredilere internet bankacılığı, dijital bankacılık, telefon ve mobil bankacılık aracılığıyla başvuru yapılabileceği de bildirilmişti. Başvuru yapan kişilere bankalar SMS ya da e-posta yoluyla kredilerinin onaylanıp onaylanmadığına dair bilgilendirme yapmış ve yakın zaman içerisinde de ödemelerin gerçekleşeceğini belirtmişti.

Kredisi onaylanan müşterilerin ATM aracılığıyla kredilerini kullanması bankalar tarafından onaylanmış ve bu sayede müşterilerin şubeye gelmelerine gerek kalmadan ihtiyaçlarını karşılayabilmesi hedeflenmişti. Geçtiğimiz Çarşamba günü kamu bankaları destek kredisi ödemelerini başlattı. Böylelikle vatandaşlar hesaplarına tanımlanan destek kredilerini ATM aracılığıyla kullanmaya başladı.

Hane Halkı Gelirinin 5 Bin TL Altında Olması Yeterliydi

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından verilecek olan ihtiyaç destek kredileri için müşteri ayırt edilmeksizin başvuru alınmaktaydı. Kredinin başvuru ön koşulu hane halkı gelirinin 5 bin TL altında olmasıydı. Bu gelirin altında yer alan ailelere ilk 6 ayı ödemesi kredi desteği verileceği duyurulmuştu.

“Ekonomik İstikrar Kalkanı” kapsamında alınan önlemler doğrultusunda kredinin vade sayısı 36 olarak belirlenmişti. Başvuru yapmak isteyen vatandaşlar, tercih ettikleri bankanın resmi internet sayfası üzerinden T.C. kimlik numarası, cep telefonu numarası, kredi miktarı, taksit ödeme gün başlangıcı, hane halkı gelir bilgisi, medeni durum ve bakmakla yükümlü çocuk sayısı gibi bilgilerini verdikten sonra başvurusunu gerçekleştirebilmekteydi.

Yapılan başvurular doğrultusunda kamu bankaları onaylanan kredileri geçtiğimiz Çarşamba gününden itibaren ödemeye başladı. İlk 6 ay geri ödemesi bulunmayan kredilerin 6 aylık dönem sonrası anapara, taksit ve faiz ödemelerinin 188 ile 376 TL arasında olacağı da açıklandı.