Kredi Notunuzu Etkilemeden Kredi Sahibi Olmak

Geçmişten günümüze en sık tercih edilen ödeme aracı olarak para karşımıza çıkmaktadır. Yüzyıllardır insanlar para karşılığında çeşitli ürün ve hizmetler alarak giderlerini karşılamaktadırlar. Bu durum para kazanma ihtiyacını da zorunlu hale getirmektedir. Tarihin her döneminde insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için para kazanmayı ve para biriktirmeyi amaç haline getirmişlerdir. Çünkü ihtiyaçların ve giderlerin bir sınırı yoktur, insan nefes aldığı sürece ihtiyaçları olmaktadır. Market alışverişi gibi ufak çaplı ihtiyaçların yanında gayrimenkul veya araba satın almak gibi maddi açıdan büyük ihtiyaçlar da bulunmaktadır. Örneğin market alışverişi için aylık kazancınızı oluşturan maaşınız yeterli kalabilirken ev almak istediğinizde bu durum nakit sıkıntısı yaşamanıza sebep olabilmektedir. Bir arkadaşınızdan borç alamayacağınız kadar büyük meblağlara ihtiyaç duyduğunuzda başvurmanız gereken yerler ise bankalardır.

Finansal işlemlerin yasal güvence altında gerçekleştirilmesini sağlayan bankalar, müşterilerine oldukça çeşitli hizmetler sunmaktadırlar. Özellikle para yerine geçen ödeme aracı olarak günlük harcamalarınızda kullanabileceğiniz kredi kartları fazlasıyla talep görmektedir. Yoğun talep gören bankacılık hizmetlerinden biri de banka kredileridir. Banka kredileri, nakit sıkıntısı yaşayan müşterilerin bankadan borç alması olarak tanımlanabilir. Söz konusu banka kredileri bireysel, kurumsal, ticari ve kobi olmak üzere bütün müşteri profillerine göre özelleştirilerek sunulmaktadır. Yani yalnızca kişiler değil ticari faaliyette bulunan şirketler, küçük esnaflar ve büyük kurumlar da kredi hizmetinden faydalanmaktadır. Ancak bankalar herkesin kredi kullanmasına izin vermemektedir. Banka müşteriye borç vereceği için öncelikle müşterinin krediyi ödeyebilecek güçte olup olmadığını, bankalarla olan önceki finansal işlemlerini ve bütün ödeme kayıtlarını inceleme altına alarak bir kredi notu belirlemektedirler. Kredi notunu kredi kullanmak için gereken puanınız olarak düşünebilirsiniz. Bankalar kredi notu düşük müşterilerin kredi başvurularını genellikle olumsuz yanıtlamaktadırlar. Bu nedenle kredi notu kredi başvurularının gidişatını belirleyen ana etken olarak görülmektedir. Kredi notunuzun düşmemesi için kredi notunuzu etkilemeden kredi sahibi olabilirsiniz.

Kredi Notu Neden Önemli?

Müşteri profili fazlasıyla çeşitli olan bankaların her gelir grubundan müşterisi bulunmaktadır. Bir üniversite öğrencisinden global çapta faaliyet gösteren büyük firmalara kadar banka müşterileri oldukça çeşitlidir. Söz konusu bütün müşteri profilleri zaman zaman çeşitli amaçlara ulaşmak için nakit paraya ihtiyaç duymaktadırlar. Bu noktada banka kredilerinden faydalanmaktadırlar.

Banka kredisinden faydalanmak için bankaya başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu başvuru olumlu değerlendirildiği takdirde kredi kullanabilirsiniz. Kredi başvurusunun gidişatını belirleyen en önemli etken ise kredi notudur. Kredi notu, banka vasıtasıyla gerçekleştirdiğiniz yasal finansal işlemlerinizin incelenmesiyle elde edilen bir skordur. Bu işlemler geçmiş kredi kartı ödemeleriniz, geçmiş kredi ödemeleriniz, gelir durumunuz, mevcut borçlarınız gibi pek çok işlemi kapsamaktadır. Ödemelerinizi zamanında yapmış olmanız, hakkınızda yasal işlem başlatılmamış olması bu noktada banka tarafından en çok dikkat edilen faktörlerdir.

Banka, kredi notuna bakarak müşterinin finansal profilini çıkarmaktadır. Müşterinin talep ettiği kredi miktarını geri ödeyecek finansal gücü var mı? Müşteri ödemelerini zamanında yapabilecek mi? Gibi çeşitli soruların yanıtı kredi notuyla belirlenmektedir. Bankanın bu analizi yapmasının temel amacı, müşteriye verdiği borcu geri alma noktasında doğan güven arayışıdır. Kullanacağı krediyi geri ödeme potansiyeli olmayan bir müşteriye kredi vermek bankanın finansal durumu için oldukça verimsiz bir işlem olacaktır. Bu nedenle kredi notuna göre kredi başvuruları olumlu veya olumsuz sonuçlanmaktadır.

Kredi Notunu Olumsuz Etkileyen Faktörler

Kredi notu, geçmişte yasal olarak gerçekleştirdiğiniz finansal işlemlerin incelenmesiyle elde edilmektedir. Kredi notu ne kadar yüksek olursa kredi başvurusunun olumlu sonuçlanma ihtimali de o kadar artacaktır. Bu nedenle kredi notunu olumsuz etkileyen faktörleri bilmeli ve bunlara ekstra dikkat etmelisiniz.

Kredi notunu en çok düşüren işlemlerden biri geçmiş ödemelerinizi geciktirmeniz veya ödemelerinizi hiç yapmamış olmanızdır. Banka, müşteriye kredi verirken müşterinin borcunu ödeme konusunda risk teşkil etmemesini istemektedir. Bu nedenle geçmiş ödemeler kredi kullandırma noktasında referans olarak değerlendirilmektedir. Geçmişte banka kredisi kullandıysanız ve ödemelerinizi düzensiz yaptıysanız, taksitlerinizi geciktirdiyseniz bu durum kredi notunuzu olumsuz etkilemektedir. Bunun yanında geçmiş kredi kartı ödemelerinizde de aynı durum geçerlidir. Ancak bankalar yalnızca geçmiş ödemelerle ilgilenmemektedir. Mevcut borçlarınızın yüksek olması, bu borçları ödemede istikrarsız davranmanız kredi notunuzu düşürecek bir diğer önemli etkendir. Son olarak çok fazla kredi başvurusu yapmak kredi notunuzu direkt olarak düşürmese de banka nezdinde olumsuz izlenim yaratmanıza sebep olabilmektedir.

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Kredi başvurularının olumlu sonuçlanması için yüksek bir kredi notuna sahip olmanız gerekmektedir. Eğer kredi notunuz düşükse yapacağınız bazı işlemlerle kredi notunuzu yükseltebilirsiniz. Kredi notunu yükseltmek için öncelikle mevcut ödemelerinizi düzenli yapmaya gayret etmelisiniz. Kredi kartı veya banka kredisi borcunuz varsa eğer bu borçların aylık taksitlerini bir gün bile geciktirmeden ödemelisiniz. Bunun yanında banka bünyesinde açacağınız vadesiz mevduat hesabının esnek hesap özelliğinden faydalanabilirsiniz. Esnek hesap, banka hesabınıza ek olarak sunulan bir özelliktir. Belirli bir limite kadar nakit para ihtiyacınızı karşılayan esnek hesabı kullandığınız takdirde geri ödemesini geciktirmeden yaparsanız eğer kredi notunuz yükselecektir.

Mevcut borçlarınız, güncel finansal durumunuzu doğrudan belirlediği için kredi notunun yükselmesi için önemli bir yere sahiptir. Bu noktada mevcut borçlarınızı incelemek, kendinize bir bütçe hazırlamak oldukça işlevsel olacaktır. Borçlarınızın birikmemesi ve miktarının düşük tutulmasının yanı sıra borçlarınızı düzenli ödemeniz kredi notunuza olumlu yansıyacaktır.

Eğer geçmişte ödemelerinizi düzenli yaptıysanız, kullandığınız banka kredileri de kredi notunuzu yükseltecektir. Kredi kullanma yoğunluğunuz ne kadar fazlaysa ve ödemelerinizi ne kadar düzenli yaptıysanız kredi notunuzu o kadar yükseltebilirsiniz.

Geçmiş borçlardan ayrı olarak, mevcut durumda kredi kartı kullanmanız kredi notunuzu yükseltmeniz için oldukça elverişlidir. Bir banka hizmeti olduğu için kredi kartı kullanımı önemli görülmektedir. Günlük harcamalarınızda yoğun olarak kredi kartı kullanıp borcunuzu geciktirmeden düzenli şekilde ödediğiniz takdirde kredi notunuz yükselecektir.

Kredi Notunu Etkilemeden Kredi Sahibi Olma

Kredi notunun düşmesi, müşteriler için olumsuz bir durumdur. Bu nedenle çoğu kişi kredi başvurusunda bulunurken veya kredi kullanmayı düşünürken kredi notunu etkilemeden kredi sahibi olmayı istemektedir. Kredi notunun yükselmesi bir tehlike olarak görülmezken kredi notunun düşmesi risk teşkil etmektedir. Bu nedenle kredi notunu etkilemeden kredi sahibi olmak için kredi notunu düşüren faktörlere ekstra dikkat edilmelidir.

Kredi sahibi olurken kredi notunuzun düşmesini istemiyorsanız eğer, ödeyebileceğiniz miktarda kredi kullanmalısınız. Kredi başvurunuz onaylandıktan sonra geri ödeme planı oluştururken aylık taksitlerin geri ödemesini yapabileceğiniz şekilde ayarlamalı ve buna göre bir vade süresi belirlemelisiniz. Örneğin aylık küçük meblağlar ödemek için taksit sayısını daha uzun tutmalısınız. Ödeme gücünüz değiştiği takdirde müşteri temsilcisiyle görüşerek kredi geri ödeme planınızı yeniden yapılandırabilirsiniz. Kullandığınız kredinin her bir taksitini size tanınan son güne kadar geciktirmeden eksiksiz bir şekilde ödemeye dikkat etmelisiniz. Bu sayede kredi notunuz kullandığınız krediden olumsuz etkilenmeyecektir. Aynı zamanda kredi kullandığınız bankanın kredi kartını da günlük harcamalarınızda kullanıp, düzenli ödeme yaptığınız takdirde kredi notunuzu etkilemeden müşteri olarak imajınızı da yükseltebilirsiniz.