Kariyer Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 7 Nokta

Kariyer seçimi yaparken çevrenizdeki insanlara kulağınızı kapatmalısınız. Birçok kişi yapacağınız seçim hakkında iyi ya da kötü yorumlarda bulunacaktır. Bu yorumların sizleri etkilemesine izin vermemelisiniz. İyi de olsa kötü de olsa, kariyer seçimi yaparken başkaları tarafından yapılacak müdahalelere izin vermeniz, kariyer yaşamanızda hiç almamanız gereken kararları almanıza sebep olabilir.

Kariyer yaşamından ve kariyer planlamasından önce mutlaka ön araştırma yapmalısınız. Hangi sektörde çalışmak istiyorsunuz? Bu sektörde nasıl bir iş pozisyonu istiyorsunuz? Tüm bunları araştırmalı ve istediğiniz iş hakkında detaylı bilgiler edinmeyi ihmal etmemelisiniz. Sürekli olarak yeni ve güncel bilgiler edinmek, yer almak istediğiniz sektör içerisinde deneyimli olmasanız bile sizi deneyim sahibi olan biri haline getirecektir.

Başkalarından ilham almak çok güzeldir fakat taklit etmek size başarılı bir kariyer hayatı sunmayacaktır. Bu nedenle ilham kaynaklarınızın kurbanı olmamaya dikkat etmelisiniz. Aynı şekilde “babadan kalma” tabiriyle halk arasında bildiğimiz meslek seçiminize etki eden aile mesleklerinden de uzak durmalısınız. Babanızdan kalma mesleği yapmak zorunda değilsiniz. Aile baskıları zor olabilir fakat hayat boyunca sevmediğiniz bir işte çalışmak, ailenize kulaklarınızı kapatmaktan daha zordur.

Yaptığınız araştırmalar size göre yeterli gelebilir fakat hiçbir zaman yeterli olmayacaktır. Bu nedenle sektör içerisinde bulunan biriyle konuşma yapmanız da fayda vardır. Kariyer seçimi yaparken sektör içerisinde yer alan biriyle konuşmayı ihmal ederseniz, işin gerçek yüzünü görmeyi de ihmal etmiş olursunuz. Kafanızda bulunan tüm soruları yanıtlayabilecek tek insan, o sektörde çalışan bir personeldir. Bu nedenle yakın çevrenizden iş hakkındaki detayları öğrenmeye çalışın.

Başarılı bir kariyer hayatını aslında kim olduğunuzu bilerek oluşturabilirsiniz. İş yaşamınız ilgi alanlarınıza, hobilerinize, kişiliğinize göre şekillenecek bir süreçtir. Bu nedenle seçim yapmadan önce kim olduğunuzu ve neler yapabileceğinizi fark etmelisiniz. Bu durum bir tek kişiliğinizle ilgili değil, finansmanınızla da ilgilidir. Bütçenizi ve karakteristik özelliklerinizi bilmek, doğru bir seçim yapmanıza yardımcı olur.

Elbette para önemli bir konudur. Fakat sırf maaşı yüksek diye o işi tercih etmek size başarılı bir kariyer hayatı sunmaz. Üstelik bunun telafisini yapmak da oldukça zor olur. Bu nedenle harcadığınız emeğin karşılığını alabileceğiniz bir işi tercih etmeniz daha yararlıdır. Hayallerinizi takip etmeli, sizi daima tatmin ve mutlu edecek işe odaklanmalısınız.

Yıl içerisinde birçok dergi ve gazete tarafından iş dünyasına dair yapılan araştırmalara paylaşılmaktadır. Bu araştırmalara göz atmamak, geleceğin mesleklerini, yetkinliklerini öğrenmemek iş dünyası hakkında yetersiz bir bilgiye sahip olmanıza sebep olur. Seçimleriniz bu araştırmalar ya da listeler içerisinde yer almasa bile mutlaka okunmalıdır. Çünkü edineceğiniz bilgiler kariyer seçimi yaparken size rehberlik edebilir. Size uymayan meslekler de olsa, hayalinizdeki ve gelecekteki mesleği birleştirerek, yeni bir kariyer ortamı yaratabilirsiniz. Kim bilir, belki de geleceğin mesleğini siz inşa edersiniz…