Kredi Yapılandırma Nasıl Yapılır? Kredi Yapılandırma Başvurusu

Kredi Yapılandırma Nasıl Yapılır? Kredi Yapılandırma Başvurusu
Kredi Yapılandırma Nasıl Yapılır? Kredi Yapılandırma Başvurusu

Kredi Yapılandırma – Tüketiciler, konut, taşıt, ihtiyaç kredileri altında bankalardan kredi çekebiliyorlar. Belirli faiz ve taksit süresi içinde bu kredileri ödüyorlar. Bazı zamanlarda bankalarda faiz oranları, tüketicilerin lehine olacak şekilde değişebiliyor.

Bu yazımızda kredi yapılandırması nedir, nasıl yapılır ve şartları nelerdir? Sizler için derledik.

Kredi yapılandırması başvuruları genellikle faiz oranlarının düştüğünde veya kredi taksitlerinin ödenememe durumları için yapılıyor. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredileri için kredi yapılandırma başvurusu yapabileceğiniz gibi kredi kartı borcu için de yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz.

Kredi Yapılandırma Nasıl Olur?

Kredi borcunuzu ödediğiniz sırada bankanın sunduğu farklı faiz oranı ile kalan borcunuzun yeniden hesaplanmasına kredi yapılandırma deniliyor. Bu işlem ile borcunuzu yeniden yapılandırmış oluyorsunuz. Faiz oranı düştüğü için, kredi yapılandırma ödeyeceğiniz faiz düşmüş oluyor. İsterseniz vadeyi de uzatabiliyorsunuz.

Banka veya başka kanallardan faiz oranlarının düştüğünü gördüğünüz anda, kredi yapılandırma için bankanızla birebir iletişime geçebilirsiniz. Kredinizi yeniden yapılandırmak, taksit ve vade tarihlerinin yeniden düzenlenmesini istiyorsanız, krediyi çektiğiniz şubeye bizzat gitmeniz gerekiyor.

Krediniz yapılandırılırken, güncel faiz oranları dikkate alınıyor. Vadenizi ve/veya taksitlerinizi azaltmak/uzatmak için yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. Bankadan çektiğiniz konut, taşıt veya ihtiyaç kredileri için yapılandırma talebinde bulunabiliyorsunuz.

Konut Kredisi Yapılandırma

Tüketiciler tarafından en çok tercih edilen kredi türüdür. Tüketiciler yüksek miktarda ve uzun vadede konut kredisi çektikleri için zamanla zorlanabiliyorlar. Eğer konut kredisi çektikten birkaç ay sonra taksitleri ödemekte zorlanıyorsanız, faiz oranlarının düşmesini beklemenize gerekmiyor. Şubenize gidip kredi yapılandırma başvurusunda bulunabilirsiniz. Kredi yapılandırmanız, güncel konut kredisi faiz oranından yeniden oluşturulacaktır. İsteğiniz doğrultusunda vadeniz uzayıp, aylık taksitleriniz azalacaktır.

Tüketiciler, yüksek faiz oranlarından kredi yapılandırması yapmak yerine, faiz oranlarının ciddi bir şekilde düştüğü durumlarda yapılandırma için başvuruyorlar. Bunun nedeni, yapılandırma sayesinde, ödeyecekleri faiz miktarı düşmekte ve bu da taksitlere olumlu yansımaktadır.

Taşıt Kredisi Yapılandırma

Konut kredisinden sonra sıklıkla yapılandırma için tercih edilen kredi türüdür Taşıt Kredisi. Yüksek faiz oranlarıyla ve taksitlerle kredi çekmek zorunda kalanlar, ödeme sıkıntısı yaşadıklarında yapılandırma için şubelerine başvurmak zorunda kalıyorlar. Yasal takibe girmemek adına, kredi yapılandırma için şubenize başvurup, yeniden düzenlenmesini talep edebilirsiniz.

İhtiyaç Kredisi Yapılandırma

Kredilerin yasal takibe girmesi için 90 günlük ödeme süresinin aşılması gerekiyor. İhtiyaç kredisi çekip de ödemekte sıkıntı yaşıyorsanız, mecburen güncel faiz oranlarından yeniden yapılandırma yaptırmanız gerekiyor. Yasal takibe uğrayıp, daha büyük sorunlarla uğraşmamak adına en doğru seçim ihtiyaç kredinizi yeniden yapılandırmaktır.

İhtiyaç kredinizi yeniden yapılandırmak için kredi çektiğiniz şubeye gidip, yeniden yapılandırabiliyorsunuz. Böylece taksit miktarınız düşecek, vade tarihiniz artacaktır.

Kredi Kartı Borcu Yapılandırma

Kredi kartı ödemelerinde de 90 günlük ödememe süresini aştığınızda, bankanız size 7 günlük bir ek süre vererek yasal takibe başlayabiliyor. Böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız, kredi kartı borcunuzu yapılandırabilir veya ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunarak, vade sürenizi uzatabilirsiniz.

Kredi kartı yapılandırmaları genellikle 12 aylık olarak yapılıyor. Fakat, borcunuzu ödemek için ihtiyaç kredisi kullanırsanız 60 aya kadar vadeniz olabiliyor.

Kredi ve kredi kartı borcu yapılandırmaları vadesi içinde en az bir defa yapılandırma hakkınız bulunuyor. Ekonomiyi ve faiz düzenlemelerini takip edip, sizin için karlı olacak faiz düşmelerinde kredi yapılandırma için bankanıza başvurabilirsiniz. Fakat borcunuzu ödemekte zorlandığınız zaman yasal takibe uğramamak için bankanızla görüşüp, bankanızın sunduğu tekliflerden size en uygun geleni kabul ederek, yapılandırmanızı yapabilirsiniz.

Bankalar Kredi Yapılandırma

​​​​Tüketicilere konut, taşıt veya ihtiyaç kredisi veren bankalar aynı zamanda kredi yapılandırma hizmeti de veriyorlar. Fakat kredi yapılandırmasında her bankanın uyguladığı farklı bir sistem bulunuyor. Faiz oranının düştüğü durumlarda, kredi yapılandırılma istekleri, bankanın faiz gelirlerinin düşmesine yol açtığı için, yapılandırma işlemlerinde belirli bir oranda dosya masrafı alıyorlar. Zorunlu olarak yapılandırma başvurunuzda ise bankanın size sunduğu tekliflerden birini kabul etmek zorundasınız.

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından tüketicileri umutlandıran tarihi kredi paketi açıklandı. Bu kredi paketi ile konut kredisi faiz oranı sıfır konutlarda yüzde 0.64 ve ikinci el konut kredisi paketinde ise yüzde 0.74 seviyesine çekildi. Konut faiz oranlarında indirimin olması, yüksek faizle konut kredisi çekenlere kredi yapılandırmasının yolu açılmış gibi gözüktü.

Banka yetkililerinin yaptığı açıklamayla yeni bir düzenleme gelene kadar kredi yapılandırma sayfasının açılmayacağının belli olması, tüketicileri hayal kırıklığına uğrattı. Fakat 25 Haziran 2020’de Para Politikası Kurul toplanacak, alınan olumlu kararlar doğrultusunda yeni bir kredi yapılandırması kararı çıkabilir.

Ziraat Bankası Kredi Yapılandırma

Ziraat Bankası, kredi kullanan müşterilerine en avantajlı kredi yapılandırması sunan bankadır. Özellikle yapılandırmada ortaya çıkan masraflar diğer bankalara göre çok düşüktür. Konut kredisi yapılandırması için başvurularınızda %1 işlem ücreti uygulanıyor.

Ziraat Bankası, Haziran ayında konut kredileri için 180 aya kadar aylık %0,94 yapılandırma faizi uyguluyor. Bireysel tüketici kredileri yapılandırması için ise bu oran 60 aya kadar sadece %1.05’dir. Eğer maaşınızı Ziraat Bankasından alıyorsanız, tüketici kredisi yapılandırma faiz oranınız %0,98’e düşüyor.

Konut kredisi yapılandırması yapmak istiyorsanız, TC kimlik numaranızla kredi çektiğiniz şubeye bizzat gidip, başvurabilirsiniz. İhtiyaç kredisi yapılandırması yapmak istiyorsanız, mobil cihanızdan bankanızın mobil uygulamasını indirip, işlemi başlatabilirsiniz.

Halkbank Kredi Yapılandırma

Banka kullanılan kredinin türüne göre farklı masraflar belirliyor. Konut kredileri yapılandırmasında faiziyle birlikte toplam borcun %2’si oranında işlem ücreti kesiliyor. İhtiyaç kredisi yapılandırmalarında vadeye bağlı olarak hayat sigortası bedeli dâhil ediliyor.

Halk Bankası, Haziran ayında konut kredileri için 180 aya kadar aylık %0,94 yapılandırma faizi uyguluyor. Bireysel tüketici kredileri yapılandırması için ise bu oran 60 aya kadar %1.07’dir.

Vakıfbank Yapılandırma

Vakıflar Bankası, yıl içinde sürekli olarak konut ve ihtiyaç kredisi yapılandırmaları sunması bakımından diğer bankalardan ayrılıyor. Vakıfbank da kredi yapılandırmasında faiziyle birlikte toplam borcun %2’si kadar işlem ücreti uyguluyor.

Vakıflar Bankası, Haziran ayında konut kredileri için 180 aya kadar aylık %0,93 yapılandırma faizi uyguluyor. Bireysel tüketici kredileri yapılandırması için ise bu oran 60 aya kadar %1.05’dir. Ayrıca ihtiyaç kredisi yapılandırma sonrası ilk taksitinizi 3 ay sonra ödüyorsunuz.

Akbank kredi yapılandırması; Özel bankalar içinde avantajlı  kredi yapılandırması sunan bankadır. Akbank, borcunu zamanında ödeyen ve “findeks puanı” yüksek olanlara özel indirimli faiz oranları sunuyor.

Akbank, Haziran ayında konut kredileri için 120 aya kadar aylık %0,92 yapılandırma faizi uyguluyor. Bireysel tüketici kredileri yapılandırması için ise bu oran 48 aya kadar  %1.45, diğer vadelerde %1,47’dir.

Hangi bankadan kredi veya kredi kartı kullanıyorsanız, yapılandırma için yeni çipli TC kimlik kartınızla kartınızın, hesap ekstrenizle de kart borcunuzun yapılandırması talebinde bulunabilirsiniz. Bunun için krediyi veya kredi kartını kullandığınız şubeye bizzat gitmeniz gerekiyor.

Kredinin veya borcun yapılandırması bir yerde bankanın da işine gelmektedir. Borcun hiç ödenmemesi yerine uzun vadede ve faiz eklenerek ödenmesi bankalar için daha iyidir. Bu nedenle, müşterilerine yapılandırma konusunda yardımcı oluyorlar.

Kredi yapılandırması için hangi banka size en avantajlı yapılandırmayı sunuyorsa, o bankayla çalışmanızda yarar vardır. Size en avantajlı sunan başka bir banka ise, hesabınızı o bankaya transfer ederek, bu imkandan yararlanabiliyorsunuz.