Kuveyt Türk 9 ayda 9,1 milyar TL net kar elde etti!

Kuveyt Türk 9 ayda 9,1 milyar TL net kar elde etti!

Kuveyt Türk, bu yılın 9 ayında 9,1 milyar TL net kar elde ettiğini açıkladı. Bankanın toplam aktifleri ise 365 milyar TL’ye ulaştı. Yapılan açıklamaya göre, Kuveyt Türk, toplanan fon büyüklüğünü 2021 sonuna göre yüzde 45 arttırdı ve 308 milyar TL’ye ulaştırdı. Kuveyt Türk’ün kullandırdığı fon büyüklüğü ise yüzde 48 yükselişle 183 milyar TL’ye yükseldi!

Özvarlıklar 24 milyar TL oldu

2022’nin 9 aylık dönemde özvarlıklarını 24 milyar TL’ye, aktif büyüklüğünü ise 365 milyar TL’ye ulaştıran Kuveyt Türk, aktif büyüklük açısından bankacılık sektöründe ilk 10 içerisinde yer alırken, katılım finans kuruluşları arasında da ilk sıradaki yerini korudu!

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, şunları kaydetti:

“Sektörün öncü kurumu olarak yılın ilk 9 aylık döneminde katılım finans sektöründe ilk kez ‘dijital araç finansmanı’ hizmetini hayata geçirdik. Yine TLREFK endeksine uygun yeni finansal kiralama hizmetini müşterilerine sunan ilk katılım finans kuruluşu olduk. İhracatın finansmanına yönelik fon kullandırım tutarımızı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 artışla 1,5 milyar dolar seviyesine taşıdık. Yıl sonunda toplanan fon büyüklüğümüzü yüzde 50-60 seviyelerine getirmiş olmayı hedefliyoruz.”

“TL cinsi fon büyüklüğünde yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme hedefliyoruz.”

“Bu büyümede Türk lirası cinsi fonların etkisinin devam edeceğini söyleyebiliriz. TL cinsi fon büyüklüğünde yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme hedefliyoruz. Yabancı para cinsi fonlarda ise kur etkisinden dolayı bir büyüme görecek olsak da TL ile kıyaslandığında bu büyümenin sınırlı olacağını ifade edebiliriz. Tüm bunlarla birlikte ihracatçılara yönelik yenilikçi çözümlerin yanı sıra çatı kurumlarla iş birliklerimizi büyütmeye devam ediyoruz. Katılım finans prensiplerine uygun olarak, reel sektörü desteklemeye, müşterilerimize yeni ürün ve hizmetler sunmaya, birikimlerini faizsiz finans prensipleri doğrultusunda değerlendirmelerine yardımcı olmaya devam edeceğiz.”

Reel ekonomiye 209,3 milyar TL destek

“Reel ekonomiye nakdi ve gayri nakdi fon kullandırımlar aracılığıyla 209,3 milyar TL destek sağladı. 2022’nin ilk 9 ayında kullandırılan fon büyümesi yüzde 48 düzeyinde gerçekleşti ve nakdi fon büyüklüğü 183 milyar TL’ye ulaştı. İhracatın finansmanına yönelik fon kullandırım tutarı geçen yıla göre dolar bazında yüzde 67,2 artarak 1,14 milyar dolar oldu. Yüksek aktif kalitesi odağıyla donuk alacaklar oranı yüzde 1,8 düzeyinde gerçekleşti.

İlk 9 ayda yüzde 32,3 yabancı para kullandırılan fon büyümesiyle yatırımlar ve dış ticaret finanse edildi.9 aylık toplanan fon büyümesi yüzde 45 oranında gerçekleşerek toplamda 308 milyar TL toplanan fon hacmine ulaşıldı. Yılbaşından bu yana yüzde 88,4 Türk lirası toplanan fon büyümesiyle fonlama tabanı içerisindeki TP’nin payı artırıldı. Cari hesabın toplanan fonlar içerisindeki payı yüzde 55,7 olarak gerçekleşti. Yasal limiti yüzde 12 olan sermaye yeterlilik oranı yüzde 25,9 seviyesine ulaştı.”