Fitch Türkiye’de Yer Alan 9 Bankanın Notunu Düşürdü

Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch, Türkiye’de yer alan yabancı sermayeli tam 9 bankanın kredi notunun görünümünü düşürdü. Kredi notu görünümü düşen bankalar arasında QNB Finansbank, Denizbank, ING Bank, TEB, ICBC Turkey Bank, Alternatifbank, Burgan Bank, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans yer alıyor.

Fitch’ten 9 Bankaya Negatif Görünüm

Bankaların kredi derecelendirmelerini yapan Fitch, Türkiye’de faaliyet gösteren 9 farklı bankanın kredi notu görünümlerini düşürdü. Söz konusu olan bankaların uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notları B+ olarak sabit bir hale getirilirken, not görünümleri durağan halden negatife düşürüldü. Kredi not görünümleri negatif olsa da söz konusu bankaların finansal kapasite değerleri bu durumdan etkilenmedi.

Verilen bu negatif görünüm, Türkiye’nin dış finansman ihtiyaçlarının hükümetin bankacılık sektörüne müdahale etme riskini arttırmasını yansıtmaktadır. Fitch, yapmış olduğu bu hareket ile bankaların döviz yükümlülüklerini yerine getirme durumlarını kısıtlayabileceğini öngörmektedir.

İşlemleri yapan kredi derecelendirme kuruluşu, aynı zamanda Türkiye’nin yüksek dış finansman ihtiyacının büyük bir kısmının bankalar aracılığı ile sağlandığını ve bu durumun da piyasa erişimini korumak ve sermaye kontrollerinden kaçınmak için son derece önemli bir durum yarattığını açıkladı.

Kredi not görünümü düşen bankalar arasında olan QNB Finansbank, Denizbank, TEB, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, ING Bank, Burgan Bank, ICB Turkey Bank ve Alternatifbank arasına başka banka kuruluşlarının da girip girmeyeceği henüz belirsizliğini koruyor.