Rusya Merkez Bankası Döviz Politikasını Değiştirdi

Rusya Merkez Bankası, küresel petrol piyasasında yaşanan değişmeler sebebi ile döviz politikasında değişikliklere gitti. İç piyasada döviz satışını durduracağını duyurdu.

Petrol piyasasında yaşanan ve devam etmekte olan büyük orandaki değer değişimleri nedeniyle Rusya Merkez Bankası döviz alımı yapmayıp, aksine döviz satışı yapmaya başlayacağını bildirdi. Amaçlarının ise piyasadaki bu dalgalanmaların önlenmesi olduğunu sözlerine ekledi.

Rusya Merkez Bankası döviz alımı durdurulma kararını şimdilik 30 gün olarak belirledi. İlerleyen günlerde ne gibi politika izleyeceği ise petrol piyasasındaki değişimler ile belirlenecek.

Bankanın yapmış olduğu açıklamalarda iç piyasadaki döviz alım ve satım ile ilgili kararlarının bütçe kuralları gereği olduğu öğrenildi. Bu ay piyasada yaşanacak olan gelişmeler doğrultusunda tekrar bir değerlendirme yapılacağı ve bu sonuç ile birlikte Rusya Merkez Bankası tarafından yeni stratejilerin geliştirileceği öğrenildi.

Petrol Varil Fiyatlarında Düşüş Devam Ediyor

OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerin toplantısında üretim kesintisi kararı çıkmadı. Rusya ve Suudi Arabistan yetkililerinden gelen açıklamalarda beklentilerin azaldığı öğrenildi. Tüm bu gelişmelerin sonucu olarak; Brent petrolün varil fiyatının değeri yüzde 30 oranında gerileme yaşadı. Güncel petrol varil fiyatı ise 32 dolara kadar düştü. Dünkü petrolün varil fiyatlarına bakıldığında 31,1 dolara kadar iniş gösterdiği görülmüştü.

Petrol fiyatının düşüşünden Rus rublesi de nasibini almıştı. Dolar karşılığı olarak yüzde 6,4 oranında bir düşüş gördü.