Mert Bankacılık Söyleşileri Kapsamında Açıklama Yaptı

Mert Bankacılık Söyleşileri Kapsamında Açıklama Yaptı
Mert Bankacılık Söyleşileri Kapsamında Açıklama Yaptı

Fibabanka Genel Müdürü Ömer Mert AA’da yer alan habere göre, “Salgın sürecinde değişime adapte olan, ihtiyaçları çabuk karşılayan bankalar bu süreci başarı ile geçirdi.” dedi. Mert, “Bankacılık Söyleşileri” kapsamında Fibabanka ve salgın sürecinde bankanın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Geleceğe dair görüşlerini de paylaşan Mert, ekonomik ve sosyal hayatı durma noktasına getiren salgının hayatımızda birtakım değişikliklere neden olduğunu belirtti. Salgın nedeni ile evden çalışma süreci ile dijital bankacılığın artmasının altını çizen Mert, operasyonel dayanklılığı olan bankaların kolaylıkla duruma ayak uydurduklarını belirtti.

Ömer Mert,  “Pandeminin reel ekonomi ve finansal sistem üzerine yol açtığı olumsuz etki ise inkar edilemez. Ortaya çıkan bu etkiden dolayı da bankaların risk algısı değişerek kredi verme iştahı ve kredi talepleri olumsuz etkilendi. Ancak devlet tarafından alınan tedbirler ve destek paketleriyle birlikte bankalar, tekrar kredi verme eğilimine geçti ve ilk etki de kredi büyümesi yönünde oldu. Burada da maliyet ve likidite yönetimi önem kazandı. Salgın sürecinde değişime adapte olan, ihtiyaçları çabuk karşılayan bankalar bu süreci başarı ile geçirdi. Yine bu dönemde özellikle lojistik ve e-ticaret sektörünün ön plana çıkmasıyla tedarik zinciri sistemlerinin dijitalleşmesi ve finansmanına yönelik çalışmalar hızlandı. Nakit akışının sağlığı açısından finansmana hızlı erişim formülleri, tahsilat kanalları için fintek yatırımlarının ivme kazandığını da söyleyebiliriz.

Her An Her Yerde Olma Vizyonu ile Çalıştık

Fibabanka olarak, bu süreçte müşterilerimizin ihtiyaç duydukları her an ve her yerde yanlarında olma vizyonuyla çalışmaya devam ettik. Amacımız, her zaman müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik hızlı çözümler sunmak. Diğer yandan, çalışanlarımız için lokasyondan bağımsız esnek ve verimli çalışabilme, organizasyondaki iyileştirilecek noktaların tespiti ve kaynakların doğru kullanımı konularında değişen koşullara hızlı adaptasyona yönelik mekanizmalar kurulması öncelik kazandı.” şeklinde açıklamada bulundu.

2020 yılının dünya genelinde zorlayıcı bir yıl olduğuna değinen Ömer Mert, banka olarak 2018 yılından bu yana dijitalleşme üzerine yapılan çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini belirtti. Bu yıl müşteri sayılarını yüzde 27 artırarak 2,2 milyonun üstüne ulaştıklarını belirtti. Mert, “Bunun yanı sıra faaliyet giderlerimizi de dikkatli bir şekilde kontrol altında tutarak bankamızın sürdürülebilir kar ile istikrarlı bir şekilde büyümesini sağladık. Bu sayede 3. çeyrek sonu itibarıyla 178,6 milyon TL net kar ile karlılık rakamlarında hedeflediğimiz seviyeye ulaştık.” dedi.

Yeni yıl için yüzde 15-20’lik büyüme hedefleri olduğunu belirttikten sonra perakende sektörü il yaptıkları iş birliklerinden olumlu dönüşler aldıklarını belirtti. Fibabanka Genel Müdürü Mert, “Amacımız, hedeflediğimiz bu büyümeyi perakende sektöründe yapmış olduğumuz gibi öncelikli sektörlerle iş birlikleri gerçekleştirerek müşteri tabanımızı yaygınlaştırmak ve daha çok müşteriye ulaşmak.” dedi. Fibabanka olarak büyüme hedeflerinde teknolojiye yoğunlaştıklarını ve altyapının hedefle doğru orantıda devam etmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Dijital Banka Olma Yolunda İlerliyoruz

Dijital banka olma yolunda devam eden bir banka olduklarını vurgulayan Mert, “Bu kapsamda yatırımlarımızı da ağırlıklı olarak teknoloji ve veri yönetimi alanında gerçekleştirmeyi sürdüreceğiz.” diye de ekledi. Konvansiyonel bankacılık yerine ihtiyaçlar doğrultusunda dijital bankacılık anlayışını savunan banka, bu sürecin yeni olmadığının altını çizdi. Bu sayede salgın sürecinde koşullara ve müşterilerin ihtiyaçlarına önceden hazır olduklarını belirten genel müdür, konuşmasına şu cümleler ile devam etti.

“Bu gelişimin doğal bir sonucu olarak, ‘yeni’ dediğimiz ürün ve hizmetler çok çabuk tüketilir hale gelmiş durumda. Dolayısıyla teknoloji ile direkt bağlantılı olan dijitalleşme süreci aslında hiç bitmeyen, sürekli gelişime açık bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Her geçen gün müşteri sayımız katlanarak artarken, biz onları daha iyi tanımak ve böylece müşteri memnuniyetini artırmak için çalışıyoruz. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak büyük veri ve veri bilimi teknoloji altyapısına yatırım yaptık. Bu doğrultuda 2019’da banka içinde Veri Dönüşümü Programı’nı başlattık ve veriye dayalı karar verme süreçlerini hızlandıracak sistemler kurduk. Bu konudaki odağımızı Veri Yönetimi Ofisi’ni kurarak pekiştirdik. Bu ofis, ileri analitikten veri yönetimine kadar veriyle ilgili ekipleri tek bir çatı altında toplayarak yarattığı sinerji ile bize rekabet avantajı kazandırdı.

Bizim iki farklı dijital yaklaşımımız var. Birincisi, herkesin dijitalden anladığı gibi, mobil bankacılık ve internet bankacılığı gibi şube dışı kanallarımızın geliştirilmesi. Diğeri ise operasyonel olarak banka içi tüm süreçlerimizi dijitalleştirerek tam bir dijital dönüşüm sağlamak. Bunun için bilgi teknolojileri alanında hem insan kaynağı hem de altyapı yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.”

Hedefimiz 10 Milyona Ulaşmak

Fibabanka’nın hızla büyüdüğünü, müşteri sayısını gelecek 4 yıl içerisinde 10 milyona çıkmayı hedef haline getirdiklerini belirtti. Mert, “Hedefimiz, sahip olduğumuz teknoloji altyapısıyla adeta bankacılık lisansı olan bir teknoloji şirketi haline gelmek. Dijital dünyada sahip olduğumuz güçlü kaslarla bankacılık hizmetimizi aynı potada eriterek müşterilerimizin bankacılık ihtiyaçlarını dijitalleştirerek benzersiz bir bankacılık deneyimi sunmayı hedefliyoruz.

Fibabanka olarak, müşterilerimizi gruplar halinde segmentasyon yapmak yerine her müşterimizin tek ve özel olduğuna inanarak kişiye özel bankacılık anlayışı geliştiriyoruz.” diye ekledi. Fibabanka Genel Müdürü Ömer Mert, az şubeye sahip olmanın avantajlı ve verimli olduğunu, gelecek 3-5 yıl içinde finansal ihtiyaçlar ile ilgili bilişim teknolojisi alanında çalışamalar yaptıklarını belirtti. Konuşmasını, “Bu bizde 2-3 yıl. Bu bizim için çok büyük bir avantaj. Fibabanka olarak, elimizdeki verileri ve teknolojiyi anlayıp, anlatıp bu teknolojiye göre ürün ve hizmet tasarlayan bir bankayız.

Dijital dünyaya bakış açımızdaki bir diğer temel farklılığımız da fintek ve start up dünyasına yatırım yapma kararı almış olmamız. Bu doğrultuda, 2018 yılı nisan ayında yüzde 100 Fibabanka iştiraki olan Finberg’i kurduk. Finberg, stratejik yatırımlar yapan ve yatırım yaptığı girişimlerle birlikte kendi ekosistemini oluşturmayı hedefleyen bir kurumsal girişim sermayesi. Şimdilik Finberg’in yaklaşık fon büyüklüğü 100 milyon TL. Zaman içerisinde bu fon büyüklüğünü stratejimiz çerçevesinde artırmayı planlıyoruz. Finberg’in yarattığı sinerji ile iş birliğimizin başlangıcından bu yana yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme yakalayarak 2 milyar TL işlem hacmi yaratıldı.” cümleler ile sonlandırdı.