Mülakat Sorusu: Zayıf Yönleriniz Nelerdir?

Mülakat Sorusu- Zayıf Yönleriniz Nelerdir?

İş görüşmesi mülakatları adaylar tarafından heyecanla davet beklenen ve davet alındıktan sonra da oldukça stresli geçen süreçlerdir.

Mülakatlarda sorulan sorular çeşitlilik göstermekle birlikte çoğu zaman şirketlerin sordukları sorular benzerlik göstermektedir. Sık sorulan mülakat soruları adaylar tarafından araştırılıp, sorulması olası sorulara ne şekilde cevap verileceğinin netleştirilmesi o görüşmenin daha verimli geçmesini sağlar.

İş Mülakatlarında Sorulan Zayıf Yönleriniz Nelerdir Sorusu

En çok sorulan mülakat soruları arasında bulunan “Zayıf yönleriniz nelerdir?

Mülakat sorusu iş görüşmesi yapan adaylar tarafından düşünerek cevaplanması gereken mülakat soruları arasındadır.

İşe alım görüşmesi yapan şirket yetkileri aslında bu soru ile adayın kendini tanıyıp tanımadığını öğrenmek isterler. Bu sorunun esas amacı kişinin zayıf yönlerini öğrenmekten çok, bu yönlerini bilip bilmediği ve farkında olup olmadığının ölçülmesidir.

Aday, zayıf yönleri ile ilgili bir soruyla muhtemelen daha önce karşılaşmamış olduğundan bu soruya cevap vermekte tereddüt edebilir. Burada iş görüşmesi mülakatlarından önce, daha önce sorulan mülakat sorularının araştırılmış ve kendince cevaplanmış olması devreye girer ve önem taşır.

Zayıf Yönler Nasıl Bulunur?

Bu araştırmalardan sonra adayların soruyu kendi adlarına cevaplamaları gerekir. Yani mülakata girmeden önce bu soruyu araştıran bir aday eğer zayıf yönlerinin farkında değilse oturup düşünmeli ve hangi yönlerinin zayıf olduğunu düşündüğüne karar vermelidir.

İş görüşmesi mülakatında bu soruyu cevaplarken bunun bir zayıflık olduğunu düşünmeden cevap vermelidir. Şirket yetkilileri bu gibi bir mülakat sorusuna cevap veren adayı kendiyle barışık, kendini en iyi şekilde tanıyan ve ifade edebilen, cesaretli ve sezgileri güçlü kişiler olarak değerlendirirler.

Bu soruyu daha önce kendine sormamış, dolayısıyla cevabını bilmeyen kişiler geçmişte başlarından geçen küçük ve olumsuz olayları hatırlayarak, hangi durumların kendilerini rahatsız ettiğini bularak, insanların genel olarak hangi durumlar ile ilgili eleştirdiğini düşünerek bu sorunun cevabına ulaşabilir.

Ancak en doğrusu mülakatlara katılmadan önce soruları araştırmak ve kendine göre cevaplar vermektir. Zayıf yönleriniz nelerdir mülakat sorusu da bunlardan biridir. Gelebilecek sorulara iş görüşmesi sırasında hazırlıklı olmak stres yönetimini de kolaylaştırır.

Mülakat Sorusu: Zayıf Yönleriniz Nelerdir Sorusu Cevaplama

1. “Zayıf yönleriniz nelerdir?” sorusuna dürüst bir şekilde mi cevap verilmeli? Evet, dürüst olunmalıdır; ancak bu dürüstlük işle ilgili olumsuz bir izlenim bırakmamalıdır. Zayıf yönlerinizi tanımak ve bunlar üzerinde çalışma isteğinizin olduğunu belirtmek önemlidir.

2. Bu soruyu neden sorarlar? İşverenler, bu soruyla adayın öz-farkındalığını, kendini eleştirebilme yeteneğini ve gelişim alanlarını anlama isteğini ölçmek isterler.

3. Zayıf yönlerimizle ilgili örnek vermek zorunda mıyız? Örnek vermek, iddianızı destekleyerek daha inandırıcı olmanıza yardımcı olabilir. Ancak örneklerinizi seçerken, bu zayıf yönlerin işinizde büyük bir engel teşkil etmediğinden emin olun.

4. Bu soruya “Hiç zayıf yönüm yok.” şeklinde cevap vermek uygun mu? Bu tür bir cevap, öz-farkındalığınızın eksik olduğu ya da mülakattaki soruları ciddiye almadığınız izlenimi yaratabilir. Bu nedenle böyle bir cevaptan kaçınılmalıdır.

5. Zayıf yönlerimi nasıl olumlu bir şekilde ifade edebilirim? Zayıf yönlerinizi, üzerinde çalıştığınız ve geliştirmek için adımlar attığınız alanlar olarak sunabilirsiniz. Örneğin, “Zaman yönetiminde zorlanıyordum, ancak son zamanlarda bu konuda eğitimler aldım ve ilerleme kaydettim.”

6. “Zayıf yönleriniz nelerdir?” sorusuna çok fazla zayıf yönümü belirtmem gerekir mi? Hayır. Genellikle bir veya iki zayıf yön belirtmek yeterlidir. Amaç, öz-farkındalığınızı ve gelişime açık oluşunuzu göstermektir.

7. Zayıf yönümü iş ile ilgili bir konu olarak mı belirtmeliyim? Zayıf yönleriniz işle ilgili olabilir, ancak potansiyel bir problem yaratmayacak şekilde ifade edilmelidir. Kişisel gelişimle ilgili zayıf yönleri de belirtebilirsiniz.

8. Zayıf yönlerim konusunda samimi olmalı mıyım? Evet, samimiyet önemlidir. Ancak samimi olurken profesyonel sınırlar içinde kalmaya özen gösterin.

9. Zayıf yönlerimi belirtirken hangi konulardan kaçınmalıyım? İş için kritik öneme sahip yetenekler veya nitelikler hakkında zayıf yön belirtmekten kaçının. Örneğin, müşteri hizmetleri pozisyonu için “İnsanlarla iletişim kurmakta zorlanıyorum.” demek olumsuz bir izlenim yaratabilir.

10. Bu soruya hazırlıksız yakalanırsam ne yapmalıyım? Kısa bir süre düşünmek için zaman isteyebilirsiniz. Ancak bu süre zarfında, gerçekçi ve işiniz için büyük bir engel oluşturmayacak bir zayıf yön belirtmeye çalışın.

Bu sorunun amacı, adayların öz-farkındalığını ve gelişime açık olup olmadıklarını değerlendirmektir. Bu nedenle, bu soruya vereceğiniz cevapla, kendinizi tanıdığınızı ve sürekli gelişmeye açık olduğunuzu göstermek önemlidir.