Mülakat Sorusu: Kariyer Hedefiniz Nedir?

Kariyer Hedefiniz Nedir?

Kariyer Hedefiniz Nedir? – Özgeçmiş bilgileriniz içerisinde de mutlaka yer vermeniz gereken bilgilerden biri, kariyer hedeflerinizdir.

İşe alım uzmanları tarafınıza “Kariyer hedefiniz nedir?” sorusunu yönelttiğinde, belli bir vizyona ve iş yapma arzusuna sahip olduğunuzu belirten bir cevap vermeniz gerekir.

Çalışma hayatına karşı bakış açışınızı yansıtmak, gelecekteki hedeflerinizi tam anlamıyla ifade edebilmek için bu soru, dikkatli bir şekilde cevaplanmalıdır.

Kariyer Hedefi Nedir? | Kariyer Hedefiniz Nedir?

Kariyer hedefi, çalışma hayatınız içerisinde ulaşmak istediğiniz zirveleri belirtir. Hangi sektörde, hangi pozisyonlarda çalışmak istediğinizi, ulaşmak istediğiniz ya da kendinize hangi alanlarda katkıda bulunmayı hedeflediğiniz alanları kapsamaktadır.

Kariyer Hedefiniz Nedir – Örneğin bir kariyer hedefi olarak kendinize “Bankada portföy yöneticisi olmak” gibi bir kariyer hedefi koyduğunuzu belirtebilirsiniz. İyi bir gelire sahip olmak ve genel müdür olarak iş hayatımı tamamlamak istiyorum gibi cümlelerden uzak durmalısınız. Bunun yerine “prestij sahibi biri olarak, sizin gibi ülkemizin gözde kurumlarından birinde görev yapmak en büyük arzularımdan biridir…” şeklinde belirtebilirsiniz.

Bu soruyu cevaplarken böyle bir yanıt kullanmanız, ideal cevaplar arasında yer alır. Fakat unutmamanız gereken nokta, başvuru yaptığınız şirket ya da işletmenin siz para kazanın ya da geleceğinizi garanti altına alarak iş yaşamınızı tamamlayın diye kurulmadığıdır.

Bu durum sizden başkasının hayatındaki önem derecesine sahip olmayacaktır. Dolayısıyla soruya yanıt verirken şirkete baskı yapacak herhangi bir ithamda bulunmamalısınız. Şirket siz orada olmasanız da para kazanacak, büyüme elde edebilecektir.

En İyi Kariyer Hedefi Nedir?

Kendi kişisel iş yaşamınız adına kullanabileceğiniz en iyi kariyer hedefi cümlesi, kim olduğunuzu, ne olmak istediğinizi, bu süreç içerisinde neler yapmak ve nerelerde çalışmak istediğinizi belirten cümledir.

Örnekle açıklamak gerekirse, bir teknoloji şirketine bilgisayar donanımı uzmanlığı alanında yer alan pozisyon için başvuru yapmak istiyorsunuz. Mülakat daveti aldınız ve sözlü mülakatta karşınıza “Kariyer hedefleriniz nedir?” şeklinde bir soru geldi. Cevabınızı verirken şu adımları izlemelisiniz:

  1. Şu ana kadar elde etmiş olduğunuz teknik bilgilerden, deneyimlerden, bu teknik bilgileri hangi alanlarda kullanabildiğinizden, insanlarla olan ikili iletişim becerilerinizden ve kendinize hangi alanlarda katkıda bulunabileceğinizden bahsetmelisiniz.
  2. Teknik bilgi ve becerilerinizin hangi alanlarda farklılık yarattığını, şirket adına nasıl bir katkı sağlayacağını, bu şirkette çalışırsanız hangi alanlarda kendinizi geliştirme fırsatı bulabileceğinizi ve kariyer hedeflerinize ulaşmak adına şirket içerisinde görev alabileceğiniz pozisyonların neler olduğunu, bu pozisyonlarda başarılı olabileceğiniz alanları belirtmelisiniz.

Kariyer Hedefleri Özgeçmiş ile Uyumlu Olmalıdır

Bahsetmiş olacağınız kariyer hedefleri, özgeçmiş içerisinde yer alan bilgileriniz ile birebir bir uyum sergilemelidir. Yani, özgeçmiş içerisinde yer alan bilgileriniz ile kuracağınız kariyer hedefleri cümlesi arasında köprü kurmalı, bağlantı oluşturmalısınız.

Örneğin CV bilgileriniz içerisinde yer alan “kişisel özellikler” bölümünde “kişisel gelişime açık ve yenilikçi biriyim” cümlesini kuruyorsanız, kariyer hedeflerinizden bahsederken kişisel gelişime açık biri olduğunuzu vurgulamalısınız. Bu fikrinizi destekleyecek cümleler arasında, daha önce katılmış olduğunuz bir kurs ya da eğitim bilgisi varsa, sizi bir adım daha ön plana taşıyacaktır.